Ο Πούτιν ανασυγκροτεί το στρατό της Ρωσίας
Του Tom Shanker
Καθώς έβλεπαν να εξελίσσονται οι πρόσφατες ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, οι «κρεμλινολόγοι» καριέρας της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να αναρωτήθηκαν –ευλόγως– εάν βλέπουν ανακυκλωμένα δελτία ειδήσεων από τις χειρότερες των ημερών του Ψυχρού Πολέμου.
Η μεγάλη άσκηση, με την ονομασία «Σταθερότητα 2008», στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες στρατιώτες, οχήματα και μαχητικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν σχεδόν σε όλη την επικράτεια της ρωσικής ομοσπονδίας, αποτελούσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το σενάριο δεν προέβλεπε συγκεκριμένο εχθρό, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι έθεσαν σε λειτουργία έναν πανεθνικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση κρίσης κατά μήκος των νότιων συνόρων – και για την απόκρουση μιας κατευθυνόμενης από τις ΗΠΑ επίθεσης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον.
Μ’ ένα σκληρό φινάλε, οι διοικητές εξαπέλυσαν τρεις διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ικανούς να μεταφέρουν πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές. Επρόκειτο για σαφή ένδειξη της δραματικής λήξης του παιχνιδιού που θα επέλεγε ενδεχομένως το Κρεμλίνο εάν δεν άντεχαν οι συμβατικές του δυνάμεις. Ένας από τους πυραύλους πέταξε σε απόσταση τουλάχιστον 7.100 μιλίων, επιτρέποντας σε Ρώσους αξιωματούχους να ισχυριστούν ότι κατερρίφθη ένα ρεκόρ επίδοσης.
Εάν αυτές οι εικόνες προβολής της ρωσικής ισχύος μοιάζουν βγαλμένες από τις δεκαετίες του κομμουνισμού, η αντίδραση της Ουάσιγκτον απέχει πολύ από αυτήν την εικόνα. Όταν εκλήθησαν να κάνουν εκτίμηση για τα ρωσικά γυμνάσια ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς και ο ναύαρχος Μάικ Μούλεν, αρχηγός του γενικού επιτελείου, έδωσαν την ίδια αισιόδοξη απάντηση, που ακούγεται και στους κύκλους των κυβερνητικών αναλυτών, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια διαβάζοντας ζοφερά ρωσικά στρατιωτικά έντυπα και αναλύοντας απόρρητες φωτογραφίες δορυφόρων. Το επίπεδο του ρωσικού στρατού, λένε, έπεσε στην τρίτη παγκόσμια κατηγορία εξ αιτίας της αμέλειας και των περικοπών αμυντικών δαπανών της ταραχώδους προεδρίας του Μπόρις Γέλτσιν. Η νέα ηγεσία του Κρεμλίνου σχεδιάζει να δημιουργήσει μια δύναμη που θα μπορεί στ’ αλήθεια να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους. Ο στρατός έχει δρομολογήσει πρόγραμμα για την αγορά προηγμένων όπλων, για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της ιατρικής περίθαλψης των στρατιωτών, για τη συρρίκνωση του διογκωμένου σώματος των αξιωματικών και για τη δημιουργία της πρώτης τάξης επαγγελματιών υπαξιωματικών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάτι που σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να κρίνουν τη ρωσική συμπεριφορά υπό το φως της θεωρούμενης εσφαλμένης και μη αναγκαίας εισβολής στην πρώην σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας.
Οι ειδικοί, ωστόσο, λένε επίσης ότι οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να εκσυγχρονίσει τον ρωσικό στρατό δεν θα πρέπει να αποτρέψουν τη διμερή συνεργασία σε ζητήματα που απασχολούν αμφότερες τις πλευρές, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ακόμη και η πανηγυρική ομιλία του προέδρου Μεντβέντεφ, στις αρχές Οκτωβρίου, όταν έδωσε εντολή για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και για τις μεγαλύτερες αυξήσεις αμυντικών δαπανών μετά το τέλος της ΕΣΣΔ, θεωρήθηκε στην Ουάσιγκτον ανούσια και σχεδιασμένη μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ διακήρυξε ότι έως το 2020, η Ρωσία θα κατασκευάσει νέους τύπους πολεμικών πλοίων και σύστημα αεράμυνας. Οι στρατιωτικές δαπάνες, είπε, θα αυξηθούν κατά 26% το ερχόμενο έτος, φθάνοντας το 1,3 τρισ. ρούβλια (περίπου 50 δισ. δολάρια), το υψηλότερο επίπεδό τους μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, που όμως αντιστοιχεί σε μικρό τμήμα των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών. Ο κ. Μεντβέντεφ δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα αναστηλώσει την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη και θα αναβαθμίσει τις συμβατικές δυνάμεις, έτσι ώστε να βρίσκονται «σε μόνιμη μαχητική ετοιμότητα». Ωστόσο, οι Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι «η Ρωσία έχει την τάση να κάνει πομπώδεις ανακοινώσεις για τον στρατό της», όπως δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Αυτά τα προγράμματα βρίσκονται προ καιρού στα σκαριά. Δεν είναι νέα σχέδια. Δεν είναι νέα προγράμματα». Ακόμη κι αν είναι έτσι, βετεράνοι αναλυτές ειδικοί σε θέματα ρωσικών στρατιωτικών υποθέσεων, αναγνωρίζουν ότι η στρατιωτική αναγέννηση θα επέτρεπε στην ηγεσία της Μόσχας να αυξήσει την πολιτική πίεση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, τώρα ανεξάρτητες, όπως και στους πρώην συμμάχους του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Από Geopolitics-Gr
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...