Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επίθεση που έγινε στο τουρκικό φυλάκιο ήταν επιτυχία των Κούρδων ή εσκεμμένο λάθος του στρατιωτικού κατεστημένου για να πιέσει τον Ερντογάν;

Ποιος κέρδισε από το χτύπημα αυτό;

Η επίθεση από Κούρδους αντάρτες που έγινε πριν λίγο καιρό σε τουρκικό φυλάκιο και που στοίχισε πολλές ζωές Τούρκων στρατιωτών είναι ένα γεγονός που επηρεάζει την εξέλιξη της "μάχης" που έχει ξεσπάσει μεταξύ στρατηγών και Ερντογάν ή τελικά ήταν ένα λάθος που δείχνει τον βαθμό ανετοιμότητας του Τουρκικού στρατού;
Το εντυπωσιακό στην επίθεση ήταν ότι το εν λόγω φυλάκιο δεν ήταν κανένας -.μαλακός στόχος», αλλά μία αρκετά ισχυρή δύναμη, αποτελούμενη από έναν ενισχυμένο λόχο Στρατοχωροφυλακής, τμήμα Ειδικών Δυνάμεων, διαθέτουσα τρία πυροβόλα των 203 χλστ., δύο των 155 χλστ, τρεις όλμους των 81 χλστ. και ένα άρμα μάχης, με το σύνολο της όλης δυνάμεως να ανέρχεται σε 300 άνδρες.
Το σημαντικό ήταν ότι η επίθεση έγινε πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο, γιατί τους εντόπισε μία θερμική κάμερα και αναγκάστηκαν να την επισπεύσουν και να επιτεθούν στο μέσον της ημέρας (σης 13:00), με αποτέλεσμα να χάσουν το στοιχείο του πλήρους αιφνιδιασμού.

Υπήρχαν πληροφορίες από πριν περί επικείμενης επιθέσεως, οι οποίες κατέφθαναν επί ημέρες στο Γενικό Επιτελείο, ακόμη και την προηγουμένη της επιθέσεως, ενώ αρκετές ώρες πριν από την επίθεση τα τουρκικά ΙΙΑΥ μετέδιδαν συνεχώς εικόνες από την προώθηση και προετοιμασίες των ανταρτών, χωρίς να ληφθεί καμία δράση.
Αλλά ακόμη και όταν άρχισαν να καταφθάνουν στην περιοχή ενισχύσεις, μεταξύ ίων οποίων και τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα, σημειώθηκε σημαντική καθυστέρηση στο αίτημα παροχής αεροπορικής καλύψεως, με αποτέλεσμα τα δύο Ρ-16 που εστάλησαν να επέμβουν πολύ αργότερα.
Ανεπάρκεια του επιτελείου;
Τα συμπεράσματα από το όλο γεγονός είναι πέρα και από προφανή. Υπήρξε σαφής έλλειψη συντονισμού και ετοιμότητας σε επίπεδο επιτελείου, που μόνο ως «χαλάρωση» μπορεί να χαρακτηρισθεί, καθυστέρηση στην μετάδοση αιτήματος για αεροπορική κάλυψη (αν και το μέγεθος της δύναμης των ανταρτών ήταν περί τους 350 άνδρες και η έκθεσή τους κατά τη διάρκεια του μεσημεριού στην επιχείρηση ήταν αρκετό ως απόδειξη προκειμένου να αποτελέσουν αεροπορικό στόχο), στοιχείο που άπτεται της διακλαδικότητας- και κυρίως η εντυπωσιακή αδυναμία εκμετάλλευσης των πληροφοριών.
Από πλευράς ανταρτών, αυτό που προκάλεσε εντύπωση, ήταν η ικανότητά τους να συγκεντρώσουν μία δύναμη, επιπέδου τάγματος περίπου, σε μία περιοχή ελεγχόμενη από πλείστα επίγεια, δορυφορικά και εναέρια μέσα επιτηρήσεως και η απόφαση προσβολής μίας περίπου ισοδύναμης δυνάμεως, με την κύρια προσπάθεια να εστιάζεται όχι στον κύριο στόχο, αλλά στη δύναμη των 50 ανδρών που παρείχε κάλυψη στο φυλάκιο, την οποία ουσιαστικά διέλυσαν (17 νεκρού, 21 τραυματίες, 2 αγνοούμενοι –προφανώς αιχμάλωτοι).
Από μόνη της, η επιτυχής εκτέλεση της φάσης διείσδυσης μίας τέτοιου μεγέθους δύναμης, μέσα από μία έντονα επιτηρούμενη περιοχή, καταδεικνύει επαρκή διοίκηση, πειθαρχία και εκπαίδευση των τμημάτων των ανταρτών και οπωσδήποτε πολύ υψηλό ηθικό.
Παγίδα-πίεση προς τους πολιτικούς;
Εσκεμμένη μη αντίδραση
Ο αδυσώπητος πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ερντογάν και Εργκένεκον σίγουρα δεν είναι κάτι που θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο από την επιτυχία του συγκεκριμένου χτυπήματος. Και αν σκεφθεί κανείς ότι οι σωροί των νεκρών λειτούργησαν ως μοχλός πίεσης προς τον Ερντογάν, καταλήγει εύκολα στην πιθανότητα πως το φυλάκιο ουσιαστικά «παραδόθηκε» στα χέρια των Κούρδων, προκειμένου να νιώσει ο πολιτικός κόσμος την αναπνοή της Εργκένεκον, αλλά και τον κίνδυνο που λέγεται ΡΚΚ και που μπορεί ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει, εάν ο στρατός βρεθεί με δεμένα τα χέρια.
Τα χτυπήματα των Κούρδων ανταρτών, που ολοένα και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, απλά μεγαλώνουν τον φόβο και σπρώχνουν τους πολίτες στην «αγκαλιά» του στρατού. Αυτό άλλωστε έγινε απόλυτα ορατό και στην πρόσφατη δημοσκόπηση, όπου ο πολιτικός κόσμος έχασε την προτίμηση των Τούρκων, οι οποίοι πλέον στηρίζουν την ασφάλειά τους στους στρατηγούς.
Κωνσταντίνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]