Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Mεντβέντεφ "στρώνει το χαλί" για τον Πούτιν

Επανέρχεται δριμύτερος

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέβαλε την Τρίτη στη Δούμα (ρωσική Κάτω Βουλή) νομοσχέδιο που προβλέπει την παράταση της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε έξι χρόνια, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μεντβέντεφ είχε δηλώσει σε ομιλία του προς το Έθνος την επιθυμία του (την 5η Νοεμβρίου), να αυξηθεί ο χρόνος της προεδρικής θητείας, ώστε να δοθεί στον αρχηγό του (ρωσικού) κράτους περισσότερος χρόνος να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του.
Ο ρώσος πρόεδρος προς το παρόν δεν αποσαφήνισε τον χρόνο υιοθέτησης αυτής της μεταρρύθμισης. Συνεργάτης του ανέφερε ότι δεν αφορά την Κάτω Βουλή που έχει εκλεγεί-με τη μεταρρύθμιση αυτή, συνταγματικού χαρακτήρα, η θητεία της θα γίνει πενταετής από τετραετής σήμερα.

Ας σημειωθεί ότι αμέσως μόλις έγινε η ανωτέρω προεδρική ομιλία, είχαν κυκλοφορήσει φημολογίες, ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι ακριβώς στα μέτρα του προκατόχου του Μεντβέντεφ στο ύπατο αξίωμα, του Βλαντιμίρ Πούτιν, σημερινού πρωθυπουργού αλλά και κατά τους πολιτικούς παρατηρητές κεντρικής φυσιογνωμίας, ακόμα, στο ρωσικό πολιτικό σύστημα.
Διπλωματικές πηγές του προεδρικού περιβάλλοντος ανέφεραν ότι η μεταρρύθμιση σκοπεύει να σταθεροποιήσει στο πολιτικό πεδίο την κατάσταση στη Ρωσία, από τον φόβο των ποικιλώνυμων εκτροπών που προετοιμάζονται από τις φατρίες.Συνεπώς, όσο λιγότερες οι εκλογές, τόσο λιγότεροι οι κίνδυνοι, υπερθεμάτισε από την πλευρά του ο Σαμ Γκιν, του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Μόσχας.
Όμως, η σχολιαστής του χώρου της αντιπολίτευσης, Γιούλια Λατινίνα, εκτιμά ότι παρά τις τωρινές επίσημες δηλώσεις, θα διοργανωθούν εν ευθέτω χρόνω πρόωρες βουλευτικές εκλογές και το νέο κοινοβούλιο θα εκλέξει -για έξι έτη- στη ρωσική προεδρία τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει κάνει δύο προεδρικές θητείες.
Τον Μάρτιο, φέτος, ο Πούτιν δεν μπορούσε λόγω συνταγματικού κωλύματος να διεκδικήσει τρίτη συνεχή προεδρική θητεία. Πέρυσι τον Ιούνιο, σημειωτέον, ο Πούτιν είχε επισημάνει ότι δεν είναι αντίθετος σε μία μεγαλύτερης διάρκειας προεδρική θητεία...
Πάντως για να ισχύσει η μεταρρύθμιση αυτή, πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών του Κοινοβουλίου, όπου κυριαρχεί το κόμμα που στηρίζει τον Πούτιν, η Ενωμένη Ρωσία.Όπως ισχύει, προεδρικές εκλογές προβλέπεται να γίνουν το '12 ενώ για νέο κοινοβούλιο το '11.
Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών υποθέσεων της Δούμας, Πάβελ Κρασενινίκοφ, ανέφερε ότι οι εισαχθείσες τροπολογίες εκ μέρους της κυβέρνησης θα συζητηθούν το ταχύτερο δυνατόν.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]