Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιθετικός ο Ιερώνυμος για τον διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους

Ούτε οι πολιτικοί

πρέπει να έχουν περιουσία

Νέα απάντηση στους πολιτικούς που ζητούν χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, με αφορμή την «υπόθεση Βατοπεδίου», έδωσε την Κυριακή, για τρίτη φορά το τελευταίο δεκαήμερο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Αφού ξεκαθάρισε πως η Εκκλησία δεν πρόκειται να θέσει αυτό το θέμα, προκάλεσε τους πολιτικούς, εφόσον επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη, να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες.
«Ποτέ δεν πρόκειται να θέσουμε θέμα χωρισμού, γιατί θα είναι καταστροφικός για το έθνος και το γένος. Αν όμως το θέσει η πολιτεία, τότε εμείς θα ζητήσουμε δημοψήφισμα αφού ενημερωθεί ο λαός», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ Κεντρικής Ελλάδας.
Την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο εκδήλωσης στη Θεολογική Σχολή Αθηνών είχε κάνει λόγο και πάλι για δημοψήφισμα, «ώστε ο λαός να αποφασίσει και ο καθένας να πάρει το μάθημά του». Λίγες ημέρες πριν είχε κάνει σαφές πως αν η πολιτεία επιθυμεί να θέσει θέμα χωρισμού, τότε «η Εκκλησία δεν έχει να φοβηθεί τίποτε».
Η «μεταμόρφωση» του κ. Ιερωνύμου, από έναν χαμηλών τόνων Αρχιεπίσκοπο σε έναν μαχητικό -τουλάχιστον επικοινωνιακά- προκαθήμενο έχει προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας. Πολλοί μητροπολίτες χαρακτηρίζουν δικαιολογημένη την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου, εξαιτίας της ισοπεδωτικής, όπως τη χαρακτηρίζουν, στάσης που υιοθέτησαν συγκεκριμένοι κομματικοί σχηματισμοί αλλά και μεμονωμένοι πολιτικοί εναντίον της Εκκλησίας και της Ιεραρχίας της. «Αν έγιναν κάποια λάθη δεν μπορεί να θεωρούνται όλοι ένοχοι. Δεν θα πληρώσουμε όλοι το Βατοπέδι. Και πολύ περισσότερο δεν θα το πληρώσει η Εκκλησία και το Γένος, επειδή κάποιοι πολιτικοί το χρησιμοποιούν για να πετύχουν τους γνωστούς στόχους τους», υποστηρίζει κληρικός που βρίσκεται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο.
Το τελευταίο διάστημα ο κ. Ιερώνυμος είναι επίμονα δηκτικός όταν μιλάει και για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ιδιαίτερα δε μετά τη δριμεία κριτική που έχει δεχθεί η εκκλησιαστική διοίκηση είτε γιατί κατέχει περιουσία είτε για τον τρόπο με τον οποίο την αξιοποιεί.
«Κάποιοι που έχουν την ανάγκη μιας ιδεολογικής κάλυψης αναφέρονται σε τέτοια θέματα», δήλωσε με νόημα προχθές, ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχε εκφράσει την άποψη πως «ούτε τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να έχουν περιουσία». Ζήτησε μάλιστα να γίνει μια έρευνα για να διαπιστωθεί πώς αξιοποιήθηκαν και πού κατέληξαν τα χιλιάδες στρέμματα εκκλησιαστικής γης που απαλλωτρίωσε κατά το παρελθόν η πολιτεία.
Την ίδια ώρα πληροφορίες εμφανίζουν πολλούς μητροπολίτες να επιθυμούν να υπάρξει συνοδική απάντηση σε εκείνους που επικρίνουν συνολικά την Εκκλησία.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]