Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έρχεται νέα και ΤΕΛΙΚΗ προσθεσμία για το όνομα των Σκοπίων


Νίμιτς: Ή τώρα ή... ποτέ!


Σε δύο εβδομάδες (πιθανώς στις 6 Οκτωβρίου) ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς θα καλέσει τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για να καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσημη και τελική πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα δώσει συγκεκριμένη προθεσμία για τις απαντήσεις των δύο κυβερνήσεων με την υπενθύμιση ότι, εάν δεν γίνει κάτι τώρα, οι διαπραγματεύσεις θα παγώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των αμερικανικών εκλογών το Νοέμβριο και των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια το Μάρτιο.
Οπως εκτιμούν αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι, η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να εκφράσει την αμερικανική σπουδή για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την ενόχληση για την ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα και τη βούληση για κατάργηση της βίζας στους Ελληνες πολίτες εφόσον καταδειχθεί από ελληνικής πλευράς ευελιξία, όπως την εννοεί η αμερικανική διπλωματία.
Σχετικά με την εθνικότητα και τη γλώσσα
Στο τελευταίο έγγραφο που κατέθεσε προς τους διαπραγματευτές, ο κ. Νίμιτς αναφέρεται σε «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα».
Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, φαίνεται να κερδίζει έδαφος (στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον) η άποψη ότι, σε περίπτωση συμβιβασμού στο όνομα, θα πρέπει να δηλωθεί ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ δεν συμφωνούν ως προς τον προσδιορισμό της εθνικότητας και της γλώσσας και ότι το θέμα αυτό θα λυθεί με βάση τις αρχές του ΟΗΕ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, άλλωστε, κατά τις ίδιες πηγές, εισηγείται και την καθιέρωση μιας μεταβατικής περιόδου προσαρμογής της ΠΓΔΜ στη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί, εάν υπάρξει συμφωνία σε σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για διεθνή χρήση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]