Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Χριστόφιας δεν δέχεται "ξένες λύσεις"


Επιβιώσαμε στα χειρότερα


Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, έκανε σαφές ότι δεν αποδέχεται «επιδιαιτησία και μοντέλα λύσης» από το εξωτερικό.
«Οι Κύπριοι οι ίδιοι πρέπει να οικοδομήσουν το κράτος που οραματίζονται για την κοινωνία τους. Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα και της διεθνούς κοινότητας είναι βοηθητικός και υποστηρικτικός. Καλές Υπηρεσίες δεν είναι επιδιαιτησία.
Δεν είναι διαμεσολάβηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι «η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να επιβληθούν ή ακόμη και να εισαχθούν μοντέλα μη κυπριακής έμπνευσης και σχεδιασμού θα απορριφθούν από το Κυπριακό λαό».

Ο πρόεδρος της Κύπρου, στην πρώτη του αυτή ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρθηκε πρώτα στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι «τα μικρά κράτη επενδύουν περισσότερα στην πολυμερή διπλωματία και σε ένα δίκαιο και λειτουργικό σύστημα συλλογικής ασφάλειας βασισμένο στις αρχές της κυρίαρχης ισότητας και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο παράδειγμα από αυτό της Κύπρου. Από τις πρώτες μέρες της ανεξαρτησίας της, η Κύπρος αναγκάστηκε να προσφύγει στη διεθνή κοινότητα για συμπαράσταση για να υπερασπιστεί και να διατηρήσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Έγινε θύμα ξένων επεμβάσεων που έσπειραν τον σπόρο εσωτερικών προβλημάτων στο καινούργιο κράτος. Αυτές οι δυσκολίες έτυχαν εκμετάλλευσης για την εξυπηρέτηση στρατηγικών συμφερόντων, ξένων προς την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά μας. Το αποκορύφωμα ήταν το στρατιωτικό πραξικόπημα που προήλθε από την στρατιωτική Χούντα των Αθηνών και η Τουρκική στρατιωτική εισβολή του Ιουλίου -Αυγούστου του 1974».
Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «η Κύπρος επιβίωσε. Η θέληση της διεθνούς κοινότητας για την επιβίωση της Κύπρου εκφράζεται μέσα από μια πληθώρα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η πλειοψηφία των οποίων δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε. Παρόλα αυτά η ηθική στήριξη και η σταθερή θέση των Ηνωμένων Εθνών όπλισαν την Κύπρο με το σπαθί και την ασπίδα ώστε να παραμείνει και να συνεχίσει να παραμένει στο μέλλον μια αδιαίρετη, ανεξάρτητη χώρα με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «επιπλέον, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο περιέχουν δύο επιπρόσθετα στοιχεία. Προβλέπουν για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό την μορφή της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, και κάτι πολύ σημαντικό, καθορίζουν το νομικο-πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι συζητήσεις για την εσωτερική αρχιτεκτονική του Κυπριακού κράτους θα λάβουν χώρα. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι πολύ ουσιώδη και η επιτυχία μας στην νέα προσπάθεια που αρχίζει τώρα, πιστεύω ακράδαντα, θα εξαρτηθεί από το σεβασμό σε αυτές τις ουσιώδεις προϋποθέσεις».
Η μορφή της λύσης
Αναφερόμενος στη νέα προσπάθεια που καταβάλλεται για τη συνολική επίλυση, στις βασικές πτυχές του προβλήματος και στη μορφή της λύσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε:
«Τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι εξίσου σημαντικά για την νέα προσπάθεια επειδή καθορίζουν το νομικο-πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η προσπάθεια. Αυτό το πλαίσιο προσδιορίζει ότι η διάρθρωση του κράτους θα είναι μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Οι ομοσπονδιακοί θεσμοί θα ενσαρκώνουν την αρχή της πολιτικής ισότητας όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που προσδιορίζεται όχι ως αριθμητική ισότητα αλλά ως αποτελεσματική συμμετοχή της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας σε όλα τα όργανα του ομόσπονδου κράτους.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη συμφωνημένη βάση από το 1977 και η οποία επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα πριν μερικές εβδομάδες. Αντιπροσωπεύει ένα συμβιβασμό, στην πραγματικότητα τον μόνο δυνατό συμβιβασμό, στην βάση του οποίου μια νέα πολιτική διευθέτηση μπορεί να οικοδομηθεί. Τα σχετικά ψηφίσματα καθώς και το σύνταγμα της Κύπρου αποκλείουν την διχοτόμηση ή απόσχιση ή την ένωση με άλλη χώρα.
Το είδος της λύσης που θα συμφωνήσουμε θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όχι μόνο την ιστορία μας αλλά και την διεθνή νομιμότητα. Θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τι είδος κοινωνία είμαστε και τι είδος κοινωνία θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Σε αυτή την κοινωνία όλα τα Κυπριόπουλα πρέπει να γεννιούνται ελεύθερα και ίσα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δίκαιη ικανοποίηση των ανθρωπίνων αναγκών πρέπει να προέχουν των στρατηγικών υπολογισμών που υπαγορεύονται από πολιτικές σκοπιμότητες».
Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι «την 3η Σεπτεμβρίου μια νέα εντατική προσπάθεια ξεκίνησε με σκοπό να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να επιτύχουμε πρόοδο που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου κάτω από αμοιβαία συμφωνημένους όρους και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων μετά από 34 χρόνια διαίρεσης και ξένης κατοχής. Για να πετύχει αυτή η προσπάθεια απαιτείται πολιτική βούληση από μέρους των Κυπρίων, αλλά επίσης και η θετική εμπλοκή άλλων σημαντικών παικτών οι οποίοι για ιστορικούς λόγους είναι μέρος του προβλήματος και πρέπει να γίνουν και μέρος της λύσης.
Όσο αφορά εμένα, θέλω να σας διαβεβαιώσω από αυτό το βήμα ότι η πολιτική μου βούληση να κάμω ότι είναι αναγκαίο για να λυθεί το πρόβλημα είναι ισχυρή και έχει βαθιές ρίζες. Οι καταβολές μου βρίσκονται στο Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου το οποίο νιώθει περήφανο για μια μακρά ιστορία αγώνων και θυσιών για την υπεράσπιση της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Από την άλλη, είμαι ένας από αυτούς τους Κυπρίους οι οποίοι πλήγηκαν άμεσα από την ξένη στρατιωτική εισβολή του 1974 αφού εγώ ο ίδιος και η οικογένειά μου είμαστε εκτοπισμένοι, πρόσφυγες στη δική μας πατρίδα.
Ο ρόλος των Κυπρίων είναι να συμφωνήσουν τι θέλουν. Αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε.
Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθεί η λύση. Η Τουρκία πρέπει να συνεισφέρει στη διαδικασία με θετικό τρόπο. Η Τουρκία διατηρεί πάνω από 40,000 στρατεύματα και δεκάδες χιλιάδες έποικους στην Κύπρο και μπορεί χωρίς αμφιβολία να καθορίσει την έκβαση των θεμάτων που συζητούνται. Πιστεύουμε ότι η λύση θα πρέπει να ωφελεί όλους και θα ωφελεί όλους. Θα επιτρέπει στους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ζουν μαζί και να εργάζονται μαζί σε μια ανεξάρτητη ευημερούσα χώρα μέσα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και παράνομων εποίκων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού της ταυτότητας και των δικαιωμάτων τους».
Μιλώντας για τις περιπέτειες της πατρίδας του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «η Κύπρος όταν απαλλάχθηκε από τα δεσμά της αποικιοκρατίας το 1960 ήταν ένα φτωχό ανεξάρτητο κράτος. Οι προοπτικές του δεν ήταν ιδιαίτερα καλές. Ένα μικρό νησιώτικο κράτος με σύμφυτο πρόβλημα απόστασης από τις μεγάλες αγορές, χωρίς να διαθέτει φυσικούς πόρους, αντιμετωπίζοντας διαρκές και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα ανομβρίας. Τα πράγματα δεν παρουσιάζονταν ιδιαίτερα ευνοϊκά για τη νεαρή Δημοκρατία. Αλλά εργαστήκαμε σκληρά για να στρέψουμε τη ζυγαριά υπέρ μας και να πετύχουμε ανάπτυξη και οικονομική ευρωστία.
Η Τουρκική εισβολή του 1974 επέφερε μια τεράστια οικονομική και ανθρώπινη καταστροφή. Ένα τρίτο του λαού μας προσφυγοποιήθηκε στη δική του πατρίδα. Αλλά αντέξαμε και ξεπεράσαμε την καταστροφή. Παρείχαμε στους πρόσφυγες τα μέσα όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και για την οικονομική τους επαναδραστηριοποίηση. Η εμπειρία μας, μας επιφορτίζει με το καθήκον έκφρασης αλληλεγγύης σε όλους εκείνους που αγωνίζονται για την ανάπτυξή τους.
Η Κύπρος είναι σταθερά δεσμευμένη στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και δίνει έμφαση στα προγράμματα ξένης αναπτυξιακής βοήθειας στην Αφρική. Επικεντρωνόμαστε σε ένα μικρό αριθμό χωρών συγκεντρώνοντας τις προσπάθειες μας σε αναπτυξιακά έργα υποδομής στους τομείς της υγείας και εκπαίδευσης. Η Κύπρος προοδευτικά εντείνει τις προσπάθειές της αυξάνοντας το επίπεδο βοήθειας προς περισσότερες χώρες».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]