Στις 23 Σεπτεμβρίου κατατίθεται η λύση για το Σκοπιανό;
Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έφυγε από το Παρίσι (όπου συναντήθηκε με το Σκοπιανό ομόλογό της κ. Α. Μιλόσοσκι) για τη Νέα Υόρκη (όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι) γνωρίζοντας ότι η επιστροφή της στην Αθήνα θα έχει μεγάλη σημασία για την πορεία του εθνικού θέματος αλλά και για το πολιτικό της μέλλον.
Σε μια συγκυρία ακραίας πολιτικής έντασης και εσωτερικής αναταραχής στο κυβερνών κόμμα, εν αναμονή ανασχηματισμού ή και εκλογών, η έκβαση του θρίλερ που θα εκτυλιχθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ γύρω από το Σκοπιανό (εκτιμάται από πολλές πλευρές ότι) θα επηρεάσει τις επόμενες κινήσεις της.
Το πρόγραμμά της στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις, απευθείας διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, ζωντανές προειδοποιήσεις για οριστικό τέλος της προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος, παρασκηνιακές κινήσεις για μπαράζ αναγνωρίσεων των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ανταλλάγματα όπως η κατάργηση της βίζας σε περίπτωση συμφωνίας και ίσως άλλα πολλά, που δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτή την ώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι πιθανότητες για τη μεγάλη ανατροπή είναι ελάχιστες, με βάση τις σοβαρότερες διπλωματικές εκτιμήσεις.
«Κόκκινη γραμμή»
Η υποχώρηση της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να αποδεχθεί συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει εκτός από όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας», όπως επιχειρείται με την τελευταία πρόταση Νίμιτς. Το δεύτερο ελληνικό βέτο (το Δεκέμβριο στην Ε.Ε.) είναι αποφασισμένο, όπως επίσης είναι αποφασισμένη η προσπάθεια για αποφυγή του καταλογισμού ευθυνών, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η αναβάθμιση του επιπέδου των συνομιλιών από τους διαπραγματευτές στις κυβερνήσεις.
Δύσκολα, πάντως, θα αποφευχθεί ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ για την άρση του αδιεξόδου στο Σκοπιανό και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με φόντο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν αύριο το βράδυ με δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους.
Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα ηγηθεί των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, υπό το βλέμμα της αμερικανικής διπλωματίας, που επιδιώκει μια διευθέτηση άξια να καταγραφεί στην υστεροφημία της απερχόμενης διοίκησης των Ρεπουμπλικανών.
Το μέσο πίεσης θα είναι, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, η απειλή καταγγελίας της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την ΠΓΔΜ ώστε να προκληθεί ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αίτημα την αναγνώριση με το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι δεν είναι εφικτή η πλειοψηφία 2/3 που θα πρέπει να εξασφαλίσει η ΠΓΔΜ.
Η άμυνα της ελληνικής πλευράς είναι το «όχι» που μπορεί να πει η Γαλλία όταν τεθεί θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να αλλάξει το ψήφισμα για την προσωρινή ονομασία FYROM. Στους εφιάλτες που βλέπουν τελευταία παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας συγκαταλέγεται και η κατάθεση της εντολής του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα γνωρίζει ότι όλα τα δυσμενή σενάρια θα υπάρχουν τουλάχιστον ως επικρεμάμενη απειλή, που θα συνδυαστεί και με την επίρριψη όλης της ευθύνης στην ελληνική πλευρά (κατά το λεγόμενο και blame game).
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα παρουσιαστεί σχέδιο λύσης (πιθανολογείται η 23η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία κατάθεσης) και θα ζητηθεί η εισαγωγή του προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επομένη.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...