Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένα μάθημα διείσδυσης και υπονόμευσης της δημοκρατίας από πληρωμένους κονδυλοφόρους!


Είναι αληθή άραγε ή υπάρχουν

και αλλού πληρωμένοι

κονδυλοφόροι και εφιάλτες;



Προειδοποιώ τη Βρετανία:
η δημοκρατία σας απειλείται
από την διείσδυση Ρώσων πρακτόρων


του Κονσταντίν Πρεομπραζένσκι 20-08-2008

O μακαρίτης Αλεξάντερ Λιτβινένκο (Alexander Litvinenko) μου μίλησε κάποτε για τον στρατηγικό στόχο του Πούτιν (Putin) να υπονομεύσει τις δυτικές δημοκρατίες και να τις μετατρέψει σε «δημοκρατίες»... ρωσικού τύπου. Θεωρώ πως τα σχέδιά του έχουν ήδη στεφθεί από επιτυχία. Απόδειξη, η προθυμία με την οποία οι σημερινοί δυτικοί ηγέτες κλείνουν τα μάτια στην εκτροπή της Ρωσίας από τις δημοκρατικές αρχές. Συμβιβαζόμενοι τόσο εύκολα, ήδη άρχισαν να κλαδεύουν τη δημοκρατία στις χώρες τους.
Οι Ρώσοι πράκτορες κινούνται σαν το ψάρι στο νερό στη Βρετανία, διότι ο Πούτιν εκσυγχρόνισε εκ βάθρων τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Αντί να αξιοποιούν πλέον αριστερούς ή αριστερίζοντες δυτικούς διανοουμένους -εκείνους που ο Λένιν (Lenin) κάποτε είχε χαρακτηρίσει «χρήσιμους ηλίθιους»- αξιοποιούν πλέον την παρουσία των Ρώσων μεταναστών. Οι πολυάριθμοι πρώην αξιωματικοί της KGB που συνεχίζουν να υπηρετούν στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες από την εποχή του σταλινισμού, σήμερα δε θα προσέγγιζαν πια αριστερίζοντες διανοούμενους, διότι ξέρουν πως αυτοί θεωρούν πως η Ρωσία τέλειωσε ταυτόχρονα με τον κομμουνισμό. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι.
Σύμφωνα με τη βρετανική αντικατασκοπεία MI5, σήμερα στη ρωσική πρεσβεία και τις οργανώσεις-παρακλάδια της υπηρετούν γύρω στους 30 Ρώσοι πράκτορες -πάνω-κάτω όσοι κι επί Σοβιετικής Ένωσης. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι. Στη σοβιετική περίοδο, ο αριθμός των ενεργών πρακτόρων της KGB ή της GRU ελεγχόταν αυστηρά από την κεντρική επιτροπή του κομμουνιστικού κόμματος (KΠCC). Σήμερα εντούτοις, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν υπόκεινται σε παρόμοιους περιορισμούς. Η προνομιακή θέση που χαίρει η (πρώην) KGB στη σημερινή Ρωσία, της επιτρέπει να επιχειρεί ελεύθερα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δε διαθέτουν παρόμοια ελευθερία κινήσεων.
Ο πραγματικός αριθμός των ενεργών Ρώσων πρακτόρων στη σημερινή Βρετανία είναι πολλαπλάσιος του 30. Ο Λιτβινένκο μου είχε περιγράψει τις νέες μεθόδους στρατολόγησης της KGB στο Ηνωμένο Βασίλειο: κάποιος ρωσικής καταγωγής επιχειρηματίας προσεγγίζεται και του ζητείται να εργασθεί για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Αυτός, φυσικά, αρνείται. Τότε ο πράκτορας χαμογελά και του λέει: «ε, τότε, θα αναγκαστούμε να στείλουμε την «ίντερπολ» στο κατόπι σου. Θα την πληροφορήσουμε πως είσαι μέλος της ρωσικής μαφίας. Και τότε, θα δούμε πώς θα πάνε οι δουλειές σου!». Ο άτυχος επιχειρηματίας υποκύπτει. Γνωρίζει ήδη τι τραβούν οι συνάδερφοί του στη Ρωσία, και πως ο Πούτιν πράγματι αξιοποιεί την «ίντερπολ» ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους.
Μετά τη συγχώνευση της εξόριστης ρωσικής εκκλησίας, με το -ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο- πατριαρχείο της Μόσχας το 2007, πολυάριθμοι είναι ακόμα οι Ρώσοι κατάσκοποι, που φθάνουν στη Βρετανία ως ιερείς.
Τι πρέπει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση; Να αυξήσει τη δική του παρουσία στη Ρωσία; Φοβάμαι πως είναι πια πολύ αργά για κάτι τέτοιο. Σήμερα στη Ρωσία ο κόσμος φοβάται να έρθει σε επαφή με Βρετανούς ή βρετανικούς οργανισμούς, μήπως κατηγορηθεί για κατασκοπεία.
Καθώς η FSB (ο διάδοχος της KGB) δεν είναι ανάγκη να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της, ο καθένας μπορεί να κατηγορηθεί ως Βρετανός κατάσκοπος. Μία τέτοια κατηγορία επισύρει φυλάκιση 15 ετών, ποινή που εξάλλου ήδη επιβλήθηκε στον Ιγκόρ Σουτιάγκιν (Igor Sutyagin) και πολλούς ακόμα Ρώσους διανοούμενους. Φυσικά, η βορειοκορεατική αντικατασκοπεία κινείται ελεύθερα στη Ρωσία. Οι Βορειοκορεάτες είναι φιλαράκια τους· εσείς, οι Βρετανοί, δεν είστε.
Το βασικό είναι να δει Βρετανία κατάφατσα την πραγματικότητα, και να ξεφορτωθεί τις αυταπάτες της περί εκδημοκρατισμού της Ρωσίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να συμπεριφέρεται στη Ρωσία όπως σε κάθε μη-δημοκρατικό κράτος· οφείλει να απαιτήσει την αποβολή της Ρωσίας από τους G8, με τους οποίους η Ρωσία δεν έχει τίποτα κοινό. Η Βρετανία θα πρέπει επίσης να αρχίσει να απελαύνει τους Ρώσους διπλωμάτες όπως επί Σοβιετικής Ένωσης, αφού η Ρωσία επέλεξε να αναβιώσει εκείνη την εποχή.
Η MI5 παραπονείται πως σμήνη Ρώσων και Κινέζων κατασκόπων αλωνίζουν τη Βρετανία. Υποπτεύομαι πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών πλέον συνεργάζονται. Ως πρώην σύμβουλος για την Κίνα του στρατηγού Ζαΐτσεφ (Zaitsev), του επικεφαλής της υπηρεσίας επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης της KGB, έχω την ισχυρή αίσθηση πως Ρωσία και Κίνα ανταλλάσσουν τις πληροφορίες που διαθέτουν για τη δύση. Οι επικεφαλής της κινεζικής αντικατασκοπείας και των μυστικών υπηρεσιών του Πεκίνου επισκέπτονται τη Μόσχα κάθε μήνα. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο...
Στις μακρές τηλεφωνικές μας συνδιαλέξεις, ο Λιτβινένκο μου είπε (και καταλάβαινα από τη φωνή του πως ταυτόχρονα χαμογελούσε) πως ο Πούτιν τον ήθελε νεκρό. Ήξερε πόσο εκδικητικός είναι ο Πούτιν και πως δε θα ξεχνούσε τις ύβρεις εναντίον του, ή πως αποκάλυψε πληροφορίες που αφορούσαν το άτομό του και την προσωπική του ζωή. Ο Λιτβινένκο μου είπε επίσης πως διατηρούσε πηγές και πληροφοριοδότες στη Μόσχα. Αυτός ο ισχυρισμός στάθηκε τελικά μοιραίος για τη ζωή του.
Σε μια συνέντευξή μου στο CNN, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Λιτβινένκο, ο δημοσιογράφος με ρώτησε: «και πώς είστε τόσο βέβαιος πως υπεύθυνος είναι ο Πούτιν; Γιατί να μην είναι κάποιος άλλος;»
Αυτού του είδους τις ερωτήσεις τις θέτουν άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε δημοκρατικές κοινωνίες, όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι πολιτικοί οργανισμοί, στους οποίους οι υπεύθυνοι διατηρούν ένα βαθμό ανεξαρτησίας κινήσεως και σκέψεως. Η KGB όμως, είναι στρατιωτικός οργανισμός. Είναι τμήμα του ρωσικού πολιτικοστρατιωτικού μπλοκ εξουσίας, και υπόκειται στις εντολές του Ρώσου ανώτατου επιτελάρχη -του πρώην συντρόφου-προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν αυτοπροσώπως. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε δεν εκτελεί αμέσως τις προσωπικές εντολές του Πούτιν τιμωρείται αυστηρά.
Ας σημειώσουμε εδώ πως ο Αντρέι Λουγκοβόι (Andrei Lugovoy), ο φερόμενος ως δολοφόνος του Λιτβινένκο, προήχθη σε βουλευτή του ρωσικού κοινοβουλίου. Τι άλλες αποδείξεις χρειαζόμαστε για ανάμειξη του Πούτιν;
Ο Πούτιν έπαψε να φοβάται τη δύση. Το σημαντικότερο, η δύση άρχισε να τον φοβάται. Όλοι οι δυτικοί ηγέτες επιδιώκουν να είναι φίλοι του. Τους έχει όλους στο τσεπάκι τους.
Το να διορίζεται βουλευτής ο Λουγκοβόι, δεν είναι απλά προσβλητικό για το Ηνωμένο Βασίλειο: είναι το πρώτο βήμα της σκληρής εκδίκησης που επιφυλάσσει ο Πούτιν στο Λονδίνο. Η εκδίκηση αυτή θα συνεχιστεί, πλήττοντας τα συμφέροντα της Βρετανίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Πούτιν δεν ανησυχεί για τις συνέπειες των πράξεών του· είναι σίγουρος πως η δύση θα του συγχωρήσει τα πάντα, διότι εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο.
Μπορεί να διατάξει ο Πούτιν τους πράκτορές του στις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις να πλήξουν το Ηνωμένο Βασίλειο; Πάντως φαίνεται πως το έκανε ήδη για να πλήξουν ορισμένες ρωσικές πόλεις. Είναι παράδοξο να εξακολουθεί η δύση να θεωρεί τη Ρωσία σύμμαχό της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, την ίδια στιγμή που είναι γνωστό σε ποιο βαθμό η KGB χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως μέσο για την επικράτηση του κομμουνισμού. Η τρομοκρατία ήταν οργανικό στοιχείο της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Όπως μου έλεγε συχνά ο Λιτβινένκο, αυτός είναι ο λόγος που η τρομοκρατία στη Βόρειο Ιρλανδία έσβηνε από το 1991, μόλις κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση: οι παραστρατιωτικοί έπαψαν να λαμβάνουν υποστήριξη από τη Μόσχα.
Εξάλλου το φαινόμενο της παγκόσμιας τρομοκρατίας βρισκόταν σε υποχώρηση έως ότου η KGB ανακατέλαβε την εξουσία στη Ρωσία, στα μέσα της δεκαετίας του '90. Σύμφωνα με τον Λιτβινένκο, δεν είναι τυχαίο που όλοι οι σημαντικοί τρομοκράτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του «τσακαλιού» Κάρλος (Carlos the Jackal) αποκαλύφθηκε πως ήταν πράκτορες της KGB. Είναι τοις πάσι γνωστό πως δύο ηγετικές μορφές της «αλ κάιντα, ο Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι (Ayman Al-Zawahiri) και ο Τζούμαν Ναμαγκανί (Juma Namangani) διατηρούν σχέσεις με τη KGB. Το 1996, ανατέθηκε στον Λιτβινένκο να εξασφαλίσει τη μυστική άφιξη του Αλ-Ζαουάχρι στο Νταγκεστάν, στο ρωσικό βόρειο Καύκασο, προκειμένου να εκπαιδευτεί από την FSB. Όπως πληροφόρησε τον Λιτβινένκο ένας φίλος του αυτόπτης μάρτυρας, το 1989-1991 ο Ναμαγκανί εκπαιδευόταν στο κέντρο ανορθόδοξου πολέμου της Α' κεντρικής διεύθυνσης της KGB.
Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αξιοποιούν την ισλαμική τρομοκρατία παντού στον κόσμο. Σκοπός τους τώρα είναι να αποτρέψουν κάθε μείωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ώστε η τιμή του πετρελαίου να παραμείνει στα ύψη, και να συνεχίσει να γεμίζει τα θησαυροφυλάκια του Κρεμλίνου.

Ο Konstantin Preobrazensky είναι πρώην αντισυνταγματάρχης της KGB


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]