Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Όλα δείχνουν εκτροχιασμό από την πολιτική ομαλότητα

Ο Αρχές αλλά και ο Τ. Ερντογάν «έδειξαν» το ΡΚΚ για το μακελειό με τους 17 νεκρούς στην Πόλη. Διαψεύδουν οι Κούρδοι. Εκκληση για εθνική ενότητα απηύθυνε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός

Εκκληση για εθνική ενότητα απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν από το σημείο της διπλής βομβιστικής επίθεσης στη λαϊκή συνοικία Γκιούνγκιορεν της Κωνσταντινούπολης, που στοίχισε τη ζωή σε δεκαεπτά ανθρώπους (ανάμεσά τους πέντε παιδιά) και τραυμάτισε 153.

Την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός κουβαλούσε τα φέρετρα νεκρών στο Φατίχ Τζαμί, το Συνταγματικό Δικαστήριο εγκαινίαζε την τελική διαδικασία για το κλείσιμο ή μη του κυβερνώντος κόμματος, και αναμένεται να εκδώσει την -ιστορική για το μέλλον της Τουρκίας- απόφαση μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Στην κόψη του ξυραφιού η Τουρκία

«Το πρόβλημά μας δεν είναι αν θα κλείσει το ΑΚΡ, αλλά πώς θα κρατήσουμε τη χώρα ενωμένη αυτή τη δύσκολη στιγμή», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, που ύστερα από λίγες ώρες παραβρέθηκε στην κηδεία δέκα θυμάτων στο Φατίχ Τζαμί της Κωνσταντινούπολης, μαζί με υπουργούς.

Η ομαλότητα στην Τουρκία κρέμεται από μια κλωστή, καθώς το μακελειό συνέπεσε με τις δύο «μητέρες των δικών»: από τη μια η μάχη επιβίωσης του ΑΚΡ στο Συνταγματικό Δικαστήριο και από την άλλη το παρακρατικό δίκτυο Εργκενεκόν, που σχεδίαζε πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης, μέσα από αποσταθεροποιητικές προβοκάτσιες - περίπου στο στυλ της χθεσινής επίθεσης.

Στην κόψη του ξυραφιού η Τουρκία

Μολονότι οι υπηρεσίες ασφαλείας, η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης, οι περισσότερες εφημερίδες, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μπαϊκάλ, ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν «δείχνουν» προς την κατεύθυνση του ΡΚΚ, η κουρδική οργάνωση αρνήθηκε μέσω του Ιντερνετ κάθε ανάμειξη στο χτεσινό μακελειό.

Σε αντίθεση με τον ισλαμιστή πρωθυπουργό που κατέβηκε στον λαό για να πενθήσει μαζί του, το γενικό επιτελείο περιορίστηκε σε μία ξύλινη ανακοίνωση: «Οι επιθέσεις, που έγιναν σε πολυσύχναστο δρόμο και σε ώρα αιχμής, με στόχους αδιακρίτως άνδρες και γυναίκες, νέους και παιδιά, έδειξαν για μια ακόμη φορά το αιματοβαμμένο πρόσωπο, την αγριότητα και την απόγνωση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο απερχόμενος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

«Γνωρίζουμε τους δολοφόνους», έγραψε η «Σαμπάχ», ωστόσο ο Ερντογάν απέφυγε να κατονομάσει την κουρδική οργάνωση. Είπε γενικώς ότι «πολεμάμε εδώ και 30-35 χρόνια την τρομοκρατία και ο αγώνας μας θα συνεχιστεί». Εξάλλου, κάλεσε τα ΜΜΕ να μη δίνουν υπερβολική κάλυψη σε τέτοιες σφαγές, για να μην «παίζουν το παιχνίδι αυτών των οργανώσεων».

Στο ΡΚΚ αναφέρθηκε ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Ως αργά χτες πάντως, η αστυνομία δεν είχε ανακοινώσει κάτι περισσότερο για τους τρεις νεαρούς υπόπτους, που συνελήφθησαν σε κοντινό υπόγειο, λίγα λεπτά μετά τις δύο απανωτές εκρήξεις που σημειώθηκαν προχτές το βράδυ στον πεζόδρομο του Γκιούνγκιορεν με διαφορά δέκα λεπτών.

Στη συγκεκριμένη γειτονιά κατοικούν πιστοί μουσουλμάνοι, αλλά και εθνικιστές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναμειχθεί σε επιθέσεις κατά χριστιανών και κρατικών αξιωματούχων.

Ψηφοφόροι του Ερντογάν στην πλειονότητά τους, οι κάτοικοι του λαϊκού προαστίου κλίνουν προς την εκδοχή αντιποίνων του ΡΚΚ για τις απώλειες που κατάφερε το προηγούμενο βράδυ η τουρκική αεροπορία σε βάσεις του βορείου Ιράκ. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι στην επιχείρηση σκοτώθηκαν δώδεκα αντάρτες.

Στο μεταξύ, μέσα σε ένταση ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το κλείσιμο του ΑΚΡ. Ενας οπαδός του κυβερνώντος κόμματος, ονόματι Ομέρ Κορκμάζ (Αφοβος!) κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του αίτηση εξαίρεσης του προέδρου Χασίμ Κιλίτς, του αντιπροέδρου Οσμάν Πακσούτ και δύο ακόμη δικαστών, με το επιχείρημα ότι είναι προκατειλημμένοι εναντίον της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο υπ αριθμόν 1 διώκτης του ΑΚΡ, ο ανώτατος εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, απέρριψε κατηγορηματικά δημοσιεύματα του Τύπου, που τον ήθελαν να έχει επαφές με υπόπτους του παρακρατικού δικτύου της Εργκενεκόν -στρατιωτικούς και άλλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τη δίκη περί απαγόρευσης του ΑΚΡ, του πρωθυπουργού Ερντογάν και του προέδρου Γκιουλ, και θα θέσει στο μικροσκόπιο όχι μόνο το «διά ταύτα» της απόφασης, αλλά και το αιτιολογικό της.

Προειδοποίηση
Ο ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα, Τσενγκίζ Ακτάρ, προειδοποίησε πως αν μετά το κουρδικό DTP τα δικαστήρια βάλουν λουκέτο και στο ΑΚΡ, τότε «θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων το 53% των ψήφων του τουρκικού λαού».

Για σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της Τουρκίας και στην ευρωπαϊκή της πορεία αν η απόφαση είναι αρνητική για το κυβερνών κόμμα, προειδοποίησαν ο Σεντάτ Λατσινέρ, της Οργάνωσης Διεθνών Στρατηγικών Μελετών της Αγκυρας και ο Οζντέμ Σαντμπέρκ, του φιλοευρωπαϊκού ιδρύματος TESEV.

Αργά χθες ο διοικητής του ΡΚΚ, Ζουμπεϊρ Αϊντάρ, απέδωσε την επίθεση σε «σκοτεινές δυνάμεις», διαβεβαίωσε πως το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα δεν έχει καμία ανάμειξη κι έστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στον τουρκικό λαό.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Με αποτροπιασμό καταδίκασε η διεθνής κοινότητα την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλιο της Ευρώπης και μεμονωμένες κυβερνήσεις έστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στην τουρκική κυβέρνηση, εκφράζοντας την οδύνη και την οργή τους για τις δολοφονίες αθώων.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Γιαπ Σέφερ τις χαρακτήρισε «κτηνώδεις», το Συμβούλιο της Ευρώπης και η γερμανική κυβέρνηση «τυφλές και κυνικές» και η βρετανική κυβέρνηση θηριώδεις. «Ήταν ξεκάθαρο πως οι δολοφόνοι σκόπευαν να προκαλέσουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων», τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τις φωνές συμπαράστασης στον τουρκικό λαό και καταδίκης των δραστών ένωσαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου.

ΕΘΝΟΣ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]