Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι υποψίες στρέφονται προς την Εργκένεκον



Απειλή επιβολής χάους;

Καθόλου σύμφωνους δεν βρίσκει ξένους παρατηρητές και διπλωματικές πηγές ο ισχυρισμός των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των πολιτικών αρχηγών ότι η πολύνεκρη επίθεση το βράδυ της Κυριακής πρέπει να αποδοθεί στο ΡΚΚ. Οι πηγές αυτές εστιάζουν στο χρονικό σημείο πραγματοποίησής της, λίγες ώρες πριν την έναρξη, χθες το πρωί, της επί της ουσίας συζήτησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο της προσφυγής για την απαγόρευση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Είχε προηγηθεί σωρεία αποκαλύψεων που συνδέουν τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Εργκένεκον του τουρκικού παρακράτους με τα περισσότερα από τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα που σημάδευσαν το δημόσιο βίο της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και με τη δικαστική διαδικασία κατά του ΑΚΡ.
Καμία οργάνωση δεν είχε, έως αργά χθες, αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που οδήγησε στον θάνατο 17 πολιτών και τον τραυματισμό δεκάδων. Το χτύπημα έλαβε χώρα στο Γκιούνγκιορεν -υποβαθμισμένη περιφέρεια κοντά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Πόλης- που κατοικείται από Κούρδους και Τούρκους που έχουν συρρεύσει από την επαρχία. Διπλωματικές πηγές και ξένοι παρατηρητές τονίζουν ότι ο τρόπος και ο χρόνος της επίθεσης απομακρύνουν τις υποψίες γύρω από το ΡΚΚ, που θα είχε αναλάβει την ευθύνη αν βρισκόταν πίσω από την επίθεση. Οι υποψίες τους στρέφονται είτε προς κάποιο παρακλάδι της Αλ Κάιντα είτε -πιθανότερα- προς ομάδα συνδεδεμένη με τη διαβόητη πια Εργκένεκον. Η οργάνωση, πολλά από τα μέλη της οποίας ήδη κρατούνται, σχεδίαζε να οικοδομήσει, με τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα και δολοφονίες δημοσίων προσώπων, κλίμα πανικού και κοινωνικής έκρηξης που θα «νομιμοποιούσε» επέμβαση του στρατού προς «αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης».
Με έκδηλη ανησυχία δέχτηκαν ξένοι παρατηρητές την έκκληση του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ προς τον πληθυσμό να προχωρήσει σε «συλλογικές εκδηλώσεις εθνικής διαμαρτυρίας» κατά της επίθεσης. Με δεδομένη την αβασάνιστη απόδοση της επίθεσης στο ΡΚΚ, υπάρχει κίνδυνος οι «εκδηλώσεις» στις οποίες καλεί ο Μπαϊκάλ να δώσουν ευκαιρία στον κατευθυνόμενο όχλο για προπηλακισμούς και λεηλασίες κατά των Κούρδων της Τουρκίας. Η όξυνση της διακοινοτικής έντασης θα μπορούσε να οικοδομήσει το κλίμα χάους που οραματιζόταν η Εργκένεκον. «Τίποτα δεν μας πείθει ότι όλοι οι θιασώτες της ανατροπής έχουν συλληφθεί. Πολλές οργανώσεις συνδεόμενες με την Εργκένεκον ενδέχεται να δρουν ακόμη ανενόχλητα» δήλωσε στην «Κ» διπλωματική πηγή.
Οσον αφορά τη δικαστική περιπέτεια του ΑΚΡ, ο αντιπρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Οσμάν Πακσούτ, είχε νωρίτερα δηλώσει πως «η υπόθεση αποκλείεται να ολοκληρωθεί αυθημερόν», ωστόσο σημείωσε πως η διαδικασία θα εξακολουθήσει δίχως διακοπή έως την έκδοση της απόφασης. Κατά τον Πακσούτ, η έκδοση της απόφασης το συντομότερο δυνατόν αποτελεί κοινή επιθυμία όλων των δικαστών. «Η διαδικασία ουδόλως επηρεάζεται από τις αρχαιρεσίες στο στράτευμα, μεταξύ 1ης και 4ης Αυγούστου» πρόσθεσε. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς υποστήριξε πως «ακόμη δεν είναι προβλέψιμο αν η διαδικασία θα διαρκέσει τρεις, πέντε ή δέκα ημέρες».
Της επίθεσης της Κυριακής είχε προηγηθεί κυκεώνας αποκαλύψεων από τη δικογραφία της Εργκένεκον. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τύπου, στις 2.455 σελίδες της δικογραφίας περιλαμβάνονται «ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία» ότι η οργάνωση σχεδίασε τα χτυπήματα στο Συμβούλιο Επικρατείας και την κεμαλική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων περί «κινδύνου ένοπλου αγώνα των Ισλαμιστών» για την αλλαγή του κοσμικού πολιτεύματος. Παράλληλα, η Εργκένεκον εμφανίζεται, κατά τα στοιχεία της δικογραφίας που φτάνουν στον Τύπο, να βρισκόταν σε επικοινωνία με οργανώσεις του ακραίου ισλαμικού χώρου, όπως τη Χιζμπολλάχ (άσχετη με εκείνη του Λιβάνου) και την «Εθνική Λύση». Μέλη της είχαν ασκήσει πιέσεις επί της δικαιοσύνης ώστε να κινηθεί διαδικασία απαγόρευσης του ΑΚΡ και της ηγεσίας του, αποκάλυψη που δικαιώνει όσους θεωρούν την εκκρεμούσα δίκη αποκύημα του παρακράτους.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]