Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Εργκενεκόν προσπάθησε να κάνει "δικό της" το ΡΚΚ

Ακόμα και το ΡΚΚ


προσπάθησε



να εκμεταλλευτεί


η «Εργκενεκόν»

Υπό τη «δούλεψή» της επεδίωκε να θέσει, μεταξύ άλλων, και τους Κούρδους αυτονομιστές του ΡΚΚ η σκιώδης οργάνωση «Εργκενεκόν», γύρω από την οποία οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σοκ στην Τουρκία.

Με στόχο την εκμετάλλευσή τους προς δικό της όφελος -κυρίως μέσω της χρήσης της ταυτότητάς τους σε επιθέσεις- η ακροδεξιά οργάνωση «Εργκενεκόν», που φέρεται να σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, διατηρούσε σύμφωνα με το κατηγορητήριο στενές επαφές με πλήθος ενόπλων και συχνά ανταγωνιστικών μεταξύ τους οργανώσεων όπως το ΡΚΚ, το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο DHKP αλλά και τη φονταμενταλιστική τουρκική Χεζμπολάχ, η οποία, ας σημειωθεί, ότι ουδεμία σχέση έχει με τη λιβανική συνονόματή της.

Οπως αποκαλύπτουν οι 2.500 σελίδες του κατηγορητηρίου που κατέθεσε ο εισαγγελέας εναντίον των φερόμενων ως ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, ο υπό κράτηση ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Ντογκού Περιντσέκ ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τη διείσδυση της «Εργκενεκόν» στις εν λόγω ένοπλες οργανώσεις, ενώ τα καθήκοντά του περιελάμβαναν τη σύναψη επαφών και την παροχή «διευκολύνσεων» σε αυτές τις ομάδες, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους για όσο χρονικό διάστημα κρίνονταν «χρήσιμες».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ, ο Περιντσέκ -προβάλλοντας επί δεκαετίες στην ηγεσία του ΡΚΚ την εικόνα του προασπιστή των κουρδικών συμφερόντων- προσπαθούσε να πείσει τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να του παραχωρήσει την ηγεσία της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης.

Ταυτόχρονα, η «Εργκενεκόν» -της οποίας κύριος στόχος ήταν η αποδυνάμωση της κρατικής εξουσίας και κατάρρευση της δημόσιας τάξης μέσω τρομοκρατικών χτυπημάτων που θα πραγματοποιούνταν από διαφορετικές οργανώσεις- φαίνεται πως στήριζε τη δράση του DHKP, με του οποίου τον ηγέτη Ντουρσούν Καρατάς ερχόταν σε επαφή μέσω τρίτου προσώπου που είχε καταφέρει να αναρριχηθεί ψηλά στην ιεραρχία της οργάνωσης και να αποκτήσει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο καθώς και τη σουνιτική τουρκική Χεζμπολάχ, την οποία ώθησαν να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον συμπαθούντων του ΡΚΚ στη δεκαετία του 1990!

Παραμένει άγνωστο σε ποιο βαθμό τα μέλη των ένοπλων ομάδων τις οποίες η «Εργκενεκόν» προσπαθούσε να θέσει υπό τον έλεγχό της, γνώριζαν ότι αποτελούσαν «αναλώσιμα εργαλεία» στα χέρια της ακροδεξιάς οργάνωσης. Πάντως, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η «Εργκενεκόν» είχε βάλει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την «ουρά» της σε σωρεία επιθέσεων που έχουν αποδοθεί από τις Αρχές σε άλλες οργανώσεις ή και σε μεμονωμένους δράστες.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
ΕΘΝΟΣ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]