Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μεγάλη εβδομάδα του Ερντογάν


Ετοιμος για νέο κόμμα

και εκλογές ο πρωθυπουργός

Υπό την σκιά της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στο Γκιούνγκιορεν της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την προσφυγή με την οποία ζητείται να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι έντεκα δικαστές, αφού μελετήσουν την αγωγή, την υπεράσπιση και την έκθεση του εισηγητή, θα αποφασίσουν εντός των επόμενων ημερών αν θα κλείσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ή αν θα του επιβληθεί ποινή στέρησης από τα κρατικά κονδύλια των πολιτικών κομμάτων.
Το δεύτερο και πολυσυζητημένο σκέλος είναι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του πρωθυπουργού και δεκάδων στελεχών του κόμματος που κυβερνά σήμερα την Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει αποφασίσει την ίδρυση νέου κόμματος και την ταχύτερη δυνατή διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προκειμένου να επωφεληθεί από τη δυναμική που εμφανίζει το ΑΚP. Από πρόσφατες δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι αν τώρα γίνονταν εκλογές, το κόμμα του κ. Ερντογάν θα ξεπερνούσε εύκολα το 47%, ποσοστό που εξασφαλίζει όχι μόνο αυτοδυναμία, αλλά μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή.
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι τι θα συμβεί αν οι δικαστές αποφασίσουν τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του πρωθυπουργού και των σημαντικότερων στελεχών του κόμματος. Αναφερόμενο σε αυτό το ενδεχόμενο, το περιοδικό ΝEWSWEEK που δημοσίευσε μεγάλο αφιέρωμα στην υπόθεση αυτή προβλέπει πολιτική κρίση και τεράστιο κενό εξουσίας. Η δίκη ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου και κύλησε σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με παλαιότερες παρόμοιες δίκες που σε όλες ανεξαιρέτως ελήφθη καταδικαστική απόφαση. Βάσει αυτής της εμπειρίας, εντός δύο ή το πολύ έξι ημερών αναμένεται να εκδοθεί απόφαση.
Σε πρώτη φάση οι έντεκα θα αποφασίσουν αν συντρέχει λόγος να κλείσουν το κόμμα. Δηλαδή αν όντως τα στελέχη του έχουν διαπράξει ενέργειες κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις για να αποφασίσουν και για την τύχη των στελεχών των οποίων τα πολιτικά δικαιώματα ζητά ο εισαγγελέας να στερηθούν. Η θετική και κατά κάποιο τρόπο υπέρ Ερντογάν έκθεση του εισηγητή δεν φαίνεται να σημαίνει πολλά. Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα της δίκης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επέτρεπε τη μαντίλα στην οποία ουσιαστικά στηρίχθηκε και η υπόθεση κατά του κόμματος ΑΚΡ. Η δίκη έληξε με ακυρωτική απόφαση του δικαστηρίου, παρά τη θετική έκθεση του εισηγητή. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου έληξε τελικά αργά χθες το βράδυ και συνεχίζεται κανονικά σήμερα.
Την παραμονή της έναρξης της πρώτης συνεδρίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο κ. Ερντογάν με συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ εμφανίστηκε ενωτικός και για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι για την παρούσα πολιτική κρίση φέρει ευθύνη και το ίδιο το κόμμα του. Παραδέχθηκε ότι «έχουν γίνει κάποια λάθη», χωρίς όμως να κάνει ιδιαίτερες αναφορές.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]