Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θρήνος και μυστήριο καλύπτουν την Τουρκία


Οι βόμβες που σκότωσαν 17 πολίτες συνέπεσαν με την κορύφωση της σκληρής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το «βαθύ κράτος»

Τραγική παρένθεση στην περίπλοκη και επικίνδυνα ρευστή εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, η προχθεσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη συνοικία Γκιουνγκορέν της Κωνσταντινούπολης την ώρα της κυριακάτικης βραδινής εξόδου ενδέχεται να εξελιχθεί σε καταλύτη του πολιτικού αδιεξόδου, ή, στη χειρότερη περίπτωση, να πυροδοτήσει εξελίξεις με απρόβλεπτη έκβαση.
Δεκαεπτά νεκροί και 150 τραυματίες -από τους οποίους τουλάχιστον οι 30 σε κρίσιμη κατάσταση- ήταν ο τελευταίος απολογισμός της επίθεσης, που εκδηλώθηκε πρώτα με μικρή έκρηξη σε πεζόδρομο γεμάτο κόσμο. Δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε η δεύτερη, πολύ ισχυρότερη έκρηξη θραυσματικής βόμβας. Η γύρω περιοχή μετατράπηκε σε σφαγείο, αφού εκτός από τους περιπατητές κόσμος είχε μαζευτεί στα παράθυρα μετά την πρώτη έκρηξη, για να δει τι συμβαίνει. Ετσι έχασε τη ζωή του ένα κοριτσάκι 12 χρόνων. Οι δύο μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι σε τσιμεντένιους κάδους απορριμμάτων.
Είκοσι δύο ημέρες μετά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, οι εκρήξεις στο Γκιουνγκορέν την παραμονή της συζήτησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κρίσιμης για την τύχη του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), επανέφερε το στοιχείο της αιματοχυσίας σε στιγμή καίρια για την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και το στρατιωτικό - κεμαλικό κατεστημένο.
Να διασφαλίσει την ενότητα του έθνους κάλεσε χθες τον τουρκικό λαό ο Ταγίπ Ερντογάν, που ματαίωσε τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα και έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέστη στην κηδεία 10 θυμάτων της επίθεσης, η οποία προσέλαβε τη μορφή παλλαϊκής εκδήλωσης με συνθήματα κατά του ΡΚΚ, το οποίο αρνείται κάθε ανάμειξη. Αξιοσημείωτη ήταν η εκτίμηση της κατάστασης από τον Τούρκο πρωθυπουργό. «Το πρόβλημά μας δεν είναι εάν το ΑΚΡ θα κηρυχθεί παράνομο ή όχι. Το πρόβλημά μας είναι να διατηρήσουμε την ενότητά μας, ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει νέες κατευθύνσεις», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος αναφερόμενος στους ηθικούς αυτουργούς της σφαγής, δεν κατονόμασε ευθέως το ΡΚΚ, αλλά άφησε υπονοούμενα. «Δυστυχώς, το κόστος είναι βαρύ. Το χθεσινοβραδινό συμβάν είναι ένα παράδειγμα» είπε, εννοώντας τα μέτρα καταστολής του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων ανταρτών στο τουρκικό, αλλά και σε ξένο έδαφος. Συμπλήρωσε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Αντιτρομοκρατίας της κυβέρνησης χαράσσει στρατηγική κατά της τρομοκρατίας, «η οποία δεν γνωρίζει θρησκεία».
Ο κ. Ερντογάν απέδωσε σε «καταχθόνιες δυνάμεις» τις εκρήξεις, που «συνέπεσαν» με τη συζήτηση για το ΑΚΡ στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και με την ανακοίνωση περί της εκδίκασης της υπόθεσης Εργκένεκον τον ερχόμενο Οκτώβριο. Βοούσε χθες ο τουρκικός Τύπος, που αναμετέδωσε σύνοψη του κατηγορητηρίου εις βάρος 86 υπόπτων της Εργκένεκον. Εκεί «παρελαύνουν» όλα τα αμαρτήματα των συμβεβλημένων με «σκοτεινές δυνάμεις», αρχίζοντας από την υπόθεση Σουσουρλούκ, φτάνοντας σε σχέδια δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του ίδιου του κ. Ερντογάν, και καταλήγοντας στη δολοφονία του Χραντ Ντινκ και την κατατρομοκράτηση δικαστών. Σύμφωνα με τη «Ζαμάν», από το κατηγορητήριο κατά του «υπερ-εθνικιστικού εγκληματικού δικτύου» της Εργκένεκον, προκύπτουν ενδείξεις όχι μόνο για την τουρκική Χιζμπουλά, αλλά «ακόμη και για εν ενεργεία προσωπικό του στρατού». Ολα αυτά γράφονται ενώ επίκεινται οι κρίσεις στον τουρκικό στρατό και η διαδοχή του στρατηγού Μπουγιούκανιτ και, κυρίως, ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]