Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Κεμαλιστές και πολιτικό Ισλάμ

Πυριτιδαποθήκη πάλι η Τουρκία

Τους Κούρδους του ΡΚΚ «έδειξε»

για το μακελειό ο Ερντογάν


Κρίσιμες ώρες περνάει πάλι η Τουρκία.Βυθισμένη στην πολιτική αβεβαιότητα εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση ή όχι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ,βαμμένη στο αίμα μετά το μακελειό στην Πόλη,αντιμετωπίζει το φάσμα μιας αστάθειας που μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη.Η σύγκρουση της εκλεγμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,η οποία έχει τις ρίζες της στο πολιτικό Ισλάμ,με τους θεματοφύλακες του κοσμικού χαρακτήρα του κεμαλικού
κράτους κλιμακώνεται επικίνδυνα.Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει οδηγήσει στο εδώλιο την τουρκική Δημοκρατία,θα είναι το βαρόμετρο.Αναμένεται με αγωνία από όλες τις πλευρές,εντός και εκτός Τουρκίας.Η επόμενη ημέρα θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η χώρακαι ποιος θα την ελέγχει πραγματικά από εδώ και πέρα- οι εκλεγμένοι πολιτικοί ή οι πασάδες του στρατού και οι διορισμένοι δικαστές.Την ίδια ώραη Τουρκία προσπαθεί να συνέλθει από ένα τυφλό τρομοκρατικό
χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.Ο πρωθυπουργός κάλεσε σε ενότητα από τον τόπο της επίθεσης,τον οποίο επισκέφθηκε χθες,και «έδειξε»,χωρίς να τους κατονομάσει,τους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.Το ΡΚΚ αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις και μίλησε για «σκοτεινές δυνάμεις», αφήνοντας αιχμές ότι πρόκειται για άλλη μία προβοκάτσια σαν αυτές που σχεδίαζαν οι παρακρατικοί εθνικιστές του δικτύου της Εργκενεκόν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Φωτογραφία
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν (επάνω) επιθεωρεί τον κάδο απορριμμάτων όπου είχε τοποθετηθεί η μία από τις δύο βόμβες που εξερράγησαν το βράδυ της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο

Στους κούρδους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στράφηκαν οι υποψίες των τουρκικών αρχών για τη φονική διπλή βομβιστική επίθεση της περασμένης Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 150 σε ένα τυφλό χτύπημα σε λαϊκό προάστιο της Πόλης. Μεταξύ των νεκρών ήταν και πέντε παιδιά.

Ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «φωτογράφισε» χθες τους Κούρδους του ΡΚΚ ως δράστες, αποφεύγοντας όμως να τους κατονομάσει ακόμη και όταν το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε συνθήματα εναντίον της παράνομης οργάνωσης. «Οταν κατονομάζεις κάνεις προπαγάνδα» είπε και πρόσθεσε: «Πολεμούμε την τρομοκρατία εδώ 35 χρόνια.Αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί ώσπου να τον κερδίσουμε. Δυστυχώς το κόστος είναι βαρύ.Σήμερα όμως είναι ημέρα ενότητας» κατέληξε.

Πάντως από την πλευρά των κούρδων ανταρτών διαψεύδεται κάθε ανάμειξη. Το ΡΚΚ αποδίδει μάλιστα την τρομοκρατική αυτή επίθεση, που είναι η φονικότερη που έχει πραγματοποιηθεί με θύματα αμάχους τα τελευταία πέντε χρόνια, στις «σκοτεινές δυνάμεις» που δρουν στη χώρα, αναφερόμενο στους σκληροπυρηνικούς τούρκους εθνικιστές που κατηγορούνται και από την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν ότι επιθυμούν να προκαλέσουν χάος προκειμένου να ενισχύσουν τον ρόλο του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας. Εκκρεμεί άλλωστε και η υπόθεση του παρακρατικού δικτύου των εθνικιστών της οργάνωσης Εργκενεκόν, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί δεκάδες επώνυμοι υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Πολλοί μιλούσαν χθες για άλλη μια προβοκάτσια. Τις τελευταίες ημέρες πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο όρος Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν στην Αγκυρα ότι οι φονικές επιθέσεις της περασμένης Κυριακής αποτελούν την απάντηση των κούρδων ανταρτών στην επιχείρηση αυτή.

Χθες σημειώθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Κιρκούκ του Βόρειου Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 180. Χιλιάδες κούρδοι σιίτες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη αυτή για να λάβουν μέρος σε θρησκευτική εορταστική εκδήλωση.

Ως αργά χθες καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη βόμβα, μικρής ισχύος, εξερράγη στις 21.45 το βράδυ της περασμένης Κυριακής σε τηλεφωνικό θάλαμο της συνοικίας Γκιουνγκιορέν, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης. Δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη ισχυρότατη έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων, 50 μέτρα μακρύτερα, από την οποία σκοτώθηκαν και τα περισσότερα θύματα. Ο σχεδιασμός δείχνει ότι η πρόθεση των δραστών ήταν να προκαλέσουν μακελειό.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Σιχάν, η δεύτερη βόμβα κατασκευάστηκε από πλαστική εκρηκτική ύλη του ίδιου είδους με αυτήν που είχε χρησιμοποιηθεί σε βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί στην Αγκυρα τον Μάιο του 2007 και από την οποία είχαν σκοτωθεί επτά άνθρωποι.

Στον τόπο της διπλής βομβιστικής επίθεσης εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού. Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με ανθρώπους αιμόφυρτους και τρομοκρατημένους να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση, ενώ άλλοι κείτονταν στο έδαφος ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά.

Οι δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν στα κοντινότερα νοσοκομεία, όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης από συγγενείς που αναζητούσαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Χθες 5.000 τούρκοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ερντογάν όπως και πολλοί υπουργοί, παρακολούθησαν τις κηδείες δέκα εκ των θυμάτων των δύο εκρήξεων. Νεαροί τούρκοι φώναζαν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» , άλλοι ύψωναν τις γροθιές τους και φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα, ενώ ξέσπασαν και μικροσυμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

«Γνωρίζουμε τους δολοφόνους» έγραψε χθες στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η «Σαμπάχ», πάνω από μια φωτογραφία πτωμάτων που κείτονταν στον δρόμο της συνοικίας Γκιουνγκορέν στην οποία σημειώθηκε η επίθεση. Πρόκειται για συνοικία που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, όπου μένουν φτωχοί μετανάστες.

«Κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη βία,με τον θάνατο αθώων ανθρώπων και με την τρομοκρατία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν πόσο απάνθρωποι και δυστυχισμένοι είναι όσοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις» πρόσθεσε.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]