Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συμβαίνει στα Βαλκάνια; Ποιοί θέλουν την αλλαγή του σημερινού χάρτη;

Είναι προφανές ότι ζούμε μια γιγαντιαία αναδιάταξη της περιοχής της βαλκανικής. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι Αμερικάνοι κι Ευρωπαίοι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ανατροπής του status quo που σταδιακά οικοδομήθηκε από τη δεκαετία του 1910 μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή.

Γι' αυτό και οι εθνικές και εθνοτικές αντιπαραθέσεις που αναζωπυρώνονται, οι αλυτρωτισμοί που εντείνονται, και οι ηγεμονισμοί που αναπτύσσονται εμφανίζουν αναλογίες με το παρελθόν:

Οι Αλβανοί ονειρεύονται μια «Μεγάλη Αλβανία», όμοια μ' εκείνη που γεννήθηκε στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Οι Τούρκοι παίζουν το χαρτί του νεο-οθωμανισμού, επιδιώκοντας να επαναφέρουν τη βαλκανική στη σφαίρα της πολιτικής και οικονομικής τους επιρροής,

και ο ευρω-ατλαντικός άξονας λειτουργεί θυμίζοντας τις δοξασμένες ημέρες της ενασχόλησης των Μεγάλων Ιμπεριαλιστικών Δυνάμεων με το Ανατολικό Ζήτημα.

Πραγματοποιείται δηλαδή μια κολοσσιαία οπισθοδρόμηση, και αυτή τη φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία.

Το ζήτημα έχει τεθεί:

Ή θα αντισταθούμε στη Νέα Τάξη που στήνεται στην περιοχή, όπως τότε είχαν πράξει οι παρτιζάνοι και οι ελασίτες αντάρτες, ή θα γονατίσουμε και πάλι βιώνοντας στο κοντινό μέλλον μία ακόμα πράξη του βαλκανικού δράματος.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]