Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν καταλαβαίνουν από ευγένειες οι Σκοπιανοί

Πρόσκληση από Καραμανλή,
απειλές από τα Σκόπια

Διπλό μήνυμα στα Σκόπια και στους Αμερικανούς έστειλε την Παρασκευή από το Βουκουρέστι ο Κώστας Καραμανλής, μετά το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι μόνο αν βρεθεί συμβιβαστική λύση για το όνομα θα συναινέσει η Ελλάδα για την ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς. Ταυτόχρονα, πρότεινε άμεση επανέναρξη του διαλόγου υπό τον ΟΗΕ.
Φανερά ικανοποιημένος από το αποτελεσμα της σκληρής διπλωματικής μάχης της συνόδου κορυφής, ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τους Σκοπιανούς να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους εάν θέλουν να περάσουν τις πύλες της Συμμαχίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αφού ξεκαθάρισε ότι από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντιπαλότητας έναντι των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός είπε: "Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την ευρωατλαντική και μετά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αυτής, όμως πρέπει να λυθεί η εκκρεμότητα. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε διανύσει την απόσταση που μας αναλογούσε και περιμένουμε να πράξει το ίδιο και η άλλη πλευρά".
Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να είναι ώριμες οι συνθήκες και από πλευράς Σκοπίων, προκειμένου να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως ξεκαθάρισε.
Και τις δύο φορές που ρωτήθηκε, πάντως, ο πρωθυπουργός απέφυγε να διευκρινίσει εάν ο γεωγραφικός προσδιορισμός του όρου "Μακεδονία" εξακολουθεί να αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση επί της ονομασίας της γειτονικής χώρας. "Η ελληνική θέση -είπε- είναι πολύ ξεκάθαρη. Μιλούμε για κάτι το οποίο θα είναι erga omnes, θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Μιλάμε για μία καθαρή σύνθετη ονομασία".
Ο Ελληνας πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει "κανένα πρόβλημα αποσταθεροποίησης της περιοχής", ενώ αναφερόμενος στη στάση των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, είπε πως "δεν αισθάνθηκε επ' ουδενί" ότι η Ελλάδα ήταν απομονωμένη στις θέσεις της. "Συναντήσαμε από αρκετές πλευρές ισχυρή στήριξη, συναντήσαμε και από άλλες πλευρές σίγουρα πάντως κατανόηση. Και εκτιμώ ότι από χθες και μετά, το πεδίο της κατανόησης έχει διευρυνθεί ακόμα περισσότερο" δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος ειδικά στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε πως δεν βλέπει να υπάρχουν "σκιές".
Στην Αθήνα, το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε θετικά στις εξελίξεις, με τον Γιώργο Παπανδρέου να επισημαίνει τη στήριξη που έδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση στους χειρισμούς του πρωθυπουργού. "Στο Βουκουρέστι αποτρέψαμε μια αρνητική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα ήταν αναγκασμένη να αμυνθεί και το έκανε. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, κάναμε όπως πάντα το καθήκον μας, όπως στο Βουκουρέστι το έκανε και η κυβέρνηση. Εμείς, έγκαιρα χαράξαμε και επιμείναμε στην 'κόκκινη γραμμή', που έγινε κοινή εθνική γραμμή. Ενδυναμώσαμε με τη στάση μας και τις πράξεις μας, μέχρι την τελευταία στιγμή, τη φωνή της Ελλάδας προς πάσα κατεύθυνση. Συμβάλαμε καθοριστικά στη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού μετώπου" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αριστεράς χαρακτήρισαν σημαντικό το βέτο, αλλά διατύπωσαν τη διαφωνία τους ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο ζήτημα του ονόματος μέσω του ΝΑΤΟ.
Είναι πάντως γεγονός πως παρά τις διατυπώσεις περί σεβασμού της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων της Συμμαχίας, το βέτο ενόχλησε έντονα τους Αμερικανούς, που είδαν την Αθήνα να βάζει φρένο στα σχέδιά τους. Η Κοντολίζα Ράις εξάντλησε όλη τη διπλωματική της ρητορία για να παρηγορήσει τους Σκοπιανούς. Οτι, όμως, δεν είπαν οι Αμερικανοί πολιτικοί, το έγραψε μερίδα του αμερικανικού Τύπου. Σε άρθρο με τον τίτλο "Ντροπή στην Ελλάδα να ταλαιπωρεί τη 'Μακεδονία' ", οι "New York Times" σημειώνουν: "Η απόφαση αυτή ντροπιάζει την Ελλάδα και ατιμάζει το ΝΑΤΟ, που έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις για ν' ανησυχεί".
Την ίδια ώρα, οι Σκοπιανοί, που είχαν πειστεί από τους Αμερικανούς ότι τελικά η Αθήνα θα υποχωρήσει και δεν θα φθάσει την υπόθεση στα άκρα, δεν κρύβουν την οργή τους για το ελληνικό βέτο. Η πολιτική ηγεσία εξαπέλυσε ομαδικά πυρά κατά της Αθήνας, κατηγορώντας την ότι παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία, την οποία μάλιστα απειλεί να καταγγείλει προσφέυγοντας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, εγκαταλείποντας τη διαπραγμάτευση για το όνομα και ζητώντας αναγνώριση με τη συνταγματική της ονομασία. Ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, μάλιστα, έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι η χώρα μας θα πληρώσει βαρύ τίμημα για το βέτο.
Το κλίμα βαθιάς απογοήτευσης από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ αποτυπώνεται και στον σκοπιανό Τύπο, ενώ η ελληνική σημαία με τη σβάστικα, που προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, βρήκε πλέον και επισήμως θέση ως... έργο τέχνης στο Πολιτιστικό Κέντρο των Σκοπίων.
Η εθνικιστική υστερία και το κλίμα ανθελληνισμού που επικρατεί στη γειτονική χώρα έχει προκαλέσει ανησυχία στους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί, καθώς μπορεί να τους βάλει στο στόχαστρο φανατικών. Ηδη, υπήρξαν κάποια επεισόδια, μεμονωμένα μεν, πλην όμως αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστεί να δοθεί αστυνομική προστασία σε ορισμένους επιχειρηματίες, ενώ στα ελληνικά καταστήματα η πτώση του τζίρου είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού.
Διαφορετικό, πάντως, είναι το κλίμα που επικρατεί στις αλβανόφωνες περιοχές των Σκοπίων. Εκεί, οι κάτοικοι δηλώνουν απερίφραστα ότι συμφωνούν με το ελληνικό βέτο, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι Σκοπιανοί επιχειρούν να παραποιήσουν την ιστορία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]