Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ Καταρρέουν οικονομικά - Βρίσκονται μπροστά σε σοβαρή οικονομική κρίση

us_katastrofy_article.jpg

Ο καθηγητής Οικονομίας στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νουριέλ Ρουμπίνι, διαπίστωσε ότι τα μέχρι στιγμής οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ καταδεικνύουν ύφεση και σοβαρή επενδυτική κρίση.

Η καταστρεπτική πορεία των επενδύσεων και η ύφεση που πολλαπλασιάζει τις απώλειες στις επενδύσεις, οι οποίες με την σειρά τους επιτείνουν την ύφεση, δημιουργούν φαύλο κύκλο.

Προκύπτει, λοιπόν, το πιο εφιαλτικό σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί στα παρακάτω 12 στάδια :

1. Στις ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι τιμές στην κατοικία θα παρουσιάσουν πτώση σε ποσοστό 20%-30% και 10-20 εκατ. οικογένειες θα βρεθούν με κατοικία, της οποίας η αξία θα είναι μικρότερη από το στεγαστικό τους δάνειο.

2. Οι ζημιές που θα υποστεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση των δανείων υπολογίζονται γύρω στα $300 δις, ενώ παράλληλα οι τιμές κατοικιών θα καταρρέουν, με αποτέλεσμα να πάρει την κατιούσα ολόκληρη η οικονομία, βυθισμένη στην ύφεση και στην στασιμότητα.

3. Θα αυξηθεί ο αριθμός των επισφαλών δανείων, προκαλώντας επιπλέον ζημίες οι οποίες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα ισοζύγια των τραπεζών.

4. Η αγορά των οικοδομών θα ακολουθήσει την καθοδική πορεία των στεγαστικών δανείων και η κρίση θα επεκταθεί στον τομέα των οικοδομών που προορίζονται για εμπορική χρήση.

5. Οι απώλειες των ασφαλιστικών εταιρειών θα ξεπερνούν κατά πολύ τα κεφάλαια των $10-15 δις που είχε προβλέψει το κράτος για την κάλυψή τους.

6. Οι μικρές τράπεζες που έχουν ανοιχτεί πολύ σε δάνεια θα έρθουν αντιμέτωπες με την χρεοκοπία.

7. Οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ζημιές τους, καθώς αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών στις υποθήκες.

8. Η γενική ύφεση θα πολλαπλασιάσει τις χρεοκοπίες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν το 15%.

9. Το επενδυτικό σύστημα αποτελούμενο από μη τραπεζικούς οργανισμούς θα κινδυνεύει να καταρρεύσει γιατί δεν θα μπορεί να στηριχθεί στις κεντρικές τράπεζες.

10. Οι διεθνείς χρηματαγορές θα αρχίσουν να διακρίνουν στις τιμές των μετοχών την έντονη ύφεση της αγοράς των ΗΠΑ και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

11. Η απώλεια της εμπιστοσύνης και ασφάλειας θα οδηγήσει σε μείωση της ρευστότητας.

12. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο δυσάρεστων εξελίξεων, καθώς η καχυποψία που αποσταθεροποιεί τις αγορές, φουντώνει.

Πλέον, το μόνο ερώτημα που τίθεται αφορά τη διάρκεια της ύφεσης, αν θα είναι, δηλαδή, σύντομη ή μακράς διαρκείας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]