Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ήττα των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι είναι προσωπική ήττα του Μπους

Την τελευταία ΝΑΤΟική σύνοδο του Μπους επέλεξαν οι Ευρωπαίοι για να υπονομεύσουν το ήδη τραυματισμένο κύρος και υστεροφημία του Αμερικανού προέδρου.
Η άρνηση τους να συνυπογράψουν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς δεν αποτελεί μόνο τεράστιο πλήγμα στην αμερικανική στρατηγική στην Ευρώπη, αλλά και προσωπική προσβολή κατά του Μπους που είχε επενδύσει προσωπικά στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας και Γεωργίας.Βεβαίως οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στο θέμα της μελλοντικής ένταξης των δυο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών.
Tο ΝΑΤΟ δεσμεύθηκε ότι αυτές οι δύο χώρες θα γίνουν «μία μέρα μέλη της Συμμαχίας» και ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί το Δεκέμβριο από τους υπουργούς Εξωτερικών της Συμμαχίας.Το πρόβλημα για τον Μπους είναι ότι μέχρι τότε θα μετρά μέρες για να αποχωρήσει και τυπικά από τον Λευκό Οίκο.
Για πολλούς Ευρωπαίους η εποχή Μπους, μια οκταετία που χαρακτηρίστηκε από έντονους διατλαντικούς διαξιφισμούς, ανήκει ήδη στο παρελθόν.
Οι Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσβλέπουν ήδη σε μια νέα αρχή με τον ένοικο του Λευκού Οίκου που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου.Η χρονική στιγμή κατά την οποία η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και, ώς ένα βαθμό, η Βρετανία έβαλαν το δικό τους «βέτο» στην διεύρυνση προς ανατολάς δείχνει ότι η Ευρώπη έχει διαμετρικά αντίθετες προτεραιότητες από την Ουάσιγκτον.
Για την Ουάσιγκτον η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγικό στόχο που αποσκοπεί στην επέκταση της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη και την δημιουργία ενός αραγούς μετώπου που θα εμποδίσει τον ρωσικό «ρεβανσισμό».

Ευρωπαϊκές προτεραιότητες
Για τους Ευρωπαίους η προτεραιότητα είναι να αναστρέψουν το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις με την Μόσχα. Περιμένουν την αλλαγή φρουράς στο Κρεμλίνο και ελπίζουν ότι ο νέος ένοικος, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, θα είναι περισσότερο συνεργάσιμος από τον προκάτοχο του.
H Ευρώπη είναι εξαρτημένη από την ρωσική ενέργεια. Το 45% των εισαγών της σε φυσικό αέριο και το 30% των εισαγωγών πετρελαίου προέρχονται από την Ρωσία. Μερικές φορές είναι προτιμότερο να προσβάλεις έναν σύμμαχο που βρίσκεται στην «δύση της θητείας του» από τις συνέπειες που θα έχει ένα πιθανό «κλείσιμο της στρόφιγγας» από την Μόσχα.
Υπάρχουν βέβαια και «κόκκινες γραμμές» που η Ευρώπη δεν μπορεί να παραβεί αψηφώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η, κατά τα άλλα αναμενόμενη, υιοθέτηση της Αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας από το ΝΑΤΟ αποτελεί μια ασπιρίνη για να απαλυνθεί ο πονοκέφαλος του Μπους.
Προβληματικοί υποψήφιοι
Για πολλούς η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιου μέλους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και Γεωργία (MAP) ήταν εξ αρχής προβληματική.

Η εμμονή του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε έκπληξη ακόμη και σε ΝΑΤΟικούς κύκλους.
Στην Ουκρανία, που είναι σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από την ρωσική ενέργεια, η κοινή γνώμη είναι βαθιά διχασμένη για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα στις ανατολικές, φιλο-ρωσικές επαρχίες η πλειοψηφία τάσσεται κατά της ένταξης σε μια συμμαχία που από πολλούς εξακολουθεί να θεωρείται «εχθρική».
Η ένταξη των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών της Βαλτικής στοίχησε στην Ρωσία. Πιθανή ένταξη της Ουκρανίας όμως θα αποτελούσε στρατηγική ήττα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα στρέψει τους πυραύλους της κατά της Ουκρανίας σε περίπτωση που η χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτή η πρεοιδοποίηση "αποδείχθηκε ικανή να αναβάλλει την πρόσκληση για συμμετοχή στο MAP", τόνισε χαρακτηριστικά το ρωσικό πρακτορείο Νοβόστι.
Αποσχιστικά κινήματα
Η Γεωργία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διαμελισμού καθώς οι υπο-απόσχιση επαρχίες της Νότιας Οσσετίας και Αμπαχαζίας ενθαρρύνονται από την Μόσχα και εντείνουν τις προσπάθειες τους για ανεξαρτοποίηση.

Το Ρωσικό Κοινοβούλιο πριν λίγες μέρες ενέκρινε ψήφισμα που καλεί το Κρεμλίνο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δυο επαρχιών. Η Δούμα κυριαρχείται από τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Πούτιν γεγονός που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν θα προχωρούσε εάν δεν είχε τουλάχιστον την έγκριση του Ρώσου προέδρου.
Δίχως άλλο η ενέργεια αυτή αποτελούσε προειδοποίηση τόσο προς την Τυφλίδα όσο και προς το ΝΑΤΟ να μην προχωρήσει η ένταξη της χώρας στην Συμμαχία.
Ο στόχος επετεύχθη. Οι ψυχραιμότεροι μέσα στο ΝΑΤΟ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αναμειχθούν στα διμερή προβλήματα Γεωργίας-Ρωσίας που μυρίζουν μπαρούτι.
Ο Τζορτζ Μπους έχασε το στοίχημα να οδηγήσει σε ΝΑΤΟϊκές ράγες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμες να ακολουθήσουν στα επικίνδυνα μονομάτια που πορεύεται ο Αμερικανός πρόεδρος.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]