Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλλάζει η διπλωματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στα Βαλκάνια! Δηλαδή τέρμα οι επιδοτήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στα Σκόπια;

Ντ. Μπακογιάννη: Νέα φιλοσοφία

για την οικονομική διπλωματία

Τη νέα φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζει το υπουργείο Εξωτερικών την οικονομική διπλωματία, παρουσίασε η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έκανε απολογισμό του 2007 και μίλησε για τους στόχους του 2008.
Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα της η κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του 2004, έδωσε έμφαση στην εξωστρέφεια της χώρας, επισήμανε στη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση που οργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
Για την επίτευξη του στόχου της εξωστρέφειας υπάρχουν δύο βασικά εργαλεία, είπε. Η ανταγωνιστικότητα και η οικονομική διπλωματία. Στο επίπεδο της οικονομικής διπλωματίας το υπουργείο έχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο και η σημασία που δίνει η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα προκύπτει από το γεγονός ότι από την αρχή του 2008 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επιχειρηματικές αποστολές στην Τουρκία, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Αλγερία (για πρώτη φορά).
Στόχος της κυβέρνησης είναι η στροφή προς την οικονομική διπλωματία και η διεύρυνση της προς τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, εκτός Βαλκανίων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κίνα, ο Αραβικός κόσμος, η Ρωσία κ.α., αλλά και η πτυχή της ενεργειακής διπλωματίας.
Οι δηλώσεις μοιάζουν να μην είναι ξεκάθαρες, αλλά διαφαίνεται μία διάθεση αλλαγής ως προς τον γεωγραφικό προσανατολισμό της οικονομίας της διπλωματίας.
Αυτό σημαίνει άραγε πως τερματίζονται οι επενδύσεις στα Σκόπια και η όποια επιχορήγησή τους; Αν ναι, τότε άρχισε ένας άτυπος οικονομικός αποκλεισμός, δηλαδή σοβαρές πιέσεις προς τα Σκόπια, εκ μέρους της χώρας μας, που εξαρτώνται οικονομικά κατά πολύ (επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας) από την εκεί ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εάν αυτό που διαφαίνεται είναι και οι πραγματικές σκέψεις και αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τότε μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα πως γίνεται καλός χειρισμός και δείχνει προθέσεις διαφορετικές από αυτές που μέχρι σήμερα διαφαινόντουσαν.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]