Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί οι Ρώσοι άλλαξαν τα σχέδια τους για τον νότιο αγωγό του φυσικού αερίου...


Στην περιοχή μας οι ΗΠΑ έχουν δύο γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς εταίρους. Τους Αλβανούς και τούς Έλληνες. Η εταιρική αυτή σχέση είναι με συγκεκριμένο τρόπο αποτυπωμένη, με την ύπαρξη και την σημαντικότητα που έχουν οι στρατιωτικές (και όχι μόνο) βάσεις των ΗΠΑ σε Σούδα και Κόσοβο, όπου σημειώνω ότι σε επιχειρησιακή ιεράρχηση η Σούδα είναι πιο σημαντική από το Κόσοβο.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η στρατιωτική απειλή στην Ευρώπη εξακολουθεί να προέρχεται από την Ρωσία, δεν αφορά ίσως ακόμα τα Βαλκάνια, αλλά σίγουρα αφορά κάποιες από τις χώρες της Κασπίας, την Ουκρανία, την Μολδαβία και την Λευκορωσία . Δεν είναι τυχαίο το ποιες χώρες έχουν παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ.
Η Αλβανία και η Ελλάδα θεωρούνται οι μοναδικές χώρες στην περιοχή των Βαλκανίων που έχουν διαχρονικά σταθερό και αξιόπιστο πολιτικό προσωπικό και ισχυρό πολιτικό και μηντιακό σύστημα και είναι και οι μοναδικές χώρες της περιοχής στις οποίες δεν υπάρχουν, ούτε έχουν υπάρξει ποτέ σε σοβαρή ανάπτυξη, πολιτικές, οικονομικές, κρατικές ή παρακρατικές, Σοβιετικές και Ρωσικές δομές.
Οι ΗΠΑ, σε Ελλάδα και σε Αλβανία θεωρούν ότι έχουν πολύ ισχυρό γεωπολιτικό πλεονέκτημα σε σχέση με του Ρώσους, κάτι που ενώ προσπάθησαν να αποκτήσουν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη , δεν το κατάφεραν. Στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης οι παλιές σοβιετικές και οι πιο φρέσκιες νεο-ρώσικες δομές (δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση σε κομμουνιστικά ‘πράγματα’) τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν και να εμφανίζονται ισχυροποιημένες σε πολιτικό, σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.
Οι ΗΠΑ στην περιοχή έχουν συγκεκριμένο γεωπολιτικό σχέδιο το οποίο το εφαρμόζουν συστηματικά, διαχρονικά και ανεξάρτητα από το εάν κυβερνούν οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί. Στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου, που περιλαμβάνει (πιθανόν να έχει και ως κύριο στόχο) την έντονη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει και συνεχίζουν να το κάνουν, πρόσκαιρες εταιρικές σχέσεις με διάφορες χώρες και πολιτικές ελίτ (ή προσωπικό) διαφόρων χωρών. Τέτοιες σχέσεις είχαν κάνει πρώτο κόμμα και πρωθυπουργό στην Βουλγαρία τον ‘απόγονο’ του πρώην Βασιλέα, έχουν ανακαλύψει ‘ρεύμα υπέρ της Βασιλείας’ στη Σερβία και έχουν αναγάγει, σε πολλές χώρες, σε υψηλότατα κυβερνητικά πόστα διαφόρους αποφοίτους και υποτρόφους αμερικανικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων. Τα περισσότερα από τα πρόσωπα αυτά παίζουν τον ρόλο τους (διαλυτικό ή ρυθμιστικό) για μερικούς μήνες και στη συνέχεια αποσύρονται ή παραμένουν στην ‘εφεδρεία’ (αυτό το τελευταίο ισχύει και για την χώρα μας).
Στην περιοχή μας οι ΗΠΑ έχουν ΚΑΙ οικονομικά συμφέροντα και οικονομικούς εταίρους στις περισσότερες χώρες της Βαλκανικής και έχουν και σχετικά σχέδια και για την δημιουργία στο Κόσοβο ενός μεγάλου κέντρου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα τροφοδοτεί ολόκληρη την περιοχή.
Τα υπάρχοντα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή είναι χαμηλής σημασίας, ενώ το υπό εκπόνηση σχέδιο για το Κόσοβο είναι πιο σημαντικό, χωρίς όμως να ξεπερνά σε σημαντικότητα τον στρατιωτικό στόχο και το γεωπολιτικό πλάνο.
Τι σημαίνει αυτό ? σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα υποχωρήσουν για τα οικονομικά τους συμφέροντα στην περιοχή άμα χρειασθεί, αλλά θα υπερασπιστούν με κάθε μέσο και κόστος τα γεωπολιτικά τους κεκτημένα.
Ένας αγωγός φυσικού αερίου που ξεκινά από την Ρωσία και τερματίζεται στην Ελλάδα είναι μια καλή μπίζνα με πολύ μικρή γεωπολιτική σημασία, που δεν διαταράσσει την γεωπολιτική ισορροπία
Ένας αγωγός φυσικού αερίου που δεν σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζεται και συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία και με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι μια πολύ καλή μπίζνα και με μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Ο αγωγός αυτός θα δημιουργούσε σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα για τους Ρώσους τα οποία θα έπρεπε να υποστηρίξουν και να υπερασπιστούν.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα έπρεπε να αναπτύξουν συστήματα και μηχανισμούς επιρροής στην Ελλάδα για να αντισταθμίσουν τα αντίστοιχα των Αμερικάνων Αυτό, εκτός από ενεργειακό κόμβο (που πουλάει δημοσκοπικά και που αρέσει στην ΝΔ) θα καθιστούσε την Ελλάδα και στόχο και χώρο γεωπολιτικών εντάσεων (που θα σήμαινε και ανατροπή της δημοσκοπικής ισορροπίας και που δεν αρέσει στην ΝΔ).
Ο Πούτιν είναι προφανές ότι δεν θεωρεί ότι έχει έρθει η ώρα να συγκρουστεί με τους Αμερικάνους για γεωπολιτικά θέματα στην Ελλάδα και θα περιοριστεί στο να κλείσει μια καλή και σίγουρη μπίζνα, σταματώντας τον αγωγό κάπου στην Ελλάδα
Ακούω ότι ο Καραμανλής πάει άμεσα στη Μόσχα για να πιέσει και να ξεκαθαρίσει το θέμα με τον Πούτιν, καθώς είχανε συμφωνήσει ο αγωγός να πάει Ιταλία.
Του εύχομαι καλό ταξίδι, καλή επιτυχία, καλή επιστροφή και καλή συνέχεια.......
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]