Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν ενθαρρύνει τους τζιχαντιστές



Ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας προειδοποιεί για την Τουρκία

Ο ειδικός σε θέματα Ισλάμ Guido Steinberg κατηγορεί τον Τούρκο αρχηγό του κράτους Ταγίπ Ερντογάν ότι ενθαρρύνει τους τζιχαντιστές. Ο Steinberg είναι εδώ και πολλά χρόνια γνώστης της Μέσης Ανατολής.

Τίτλος του κειμένου στον TAGESSPIEGEL: «Ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας προειδοποιεί για την πολιτική της Τουρκίας – “Ο Erdogan ενθαρρύνει τους τζιχαντιστές”». Υπότιτλος: «Μετά από τις επιθέσεις στη Γαλλία, ο Guido Steinberg ζητά σκληρή πολιτική γραμμή έναντι του Erdogan. Η Τουρκία τοποθετείται ως προστάτιδα δύναμη των ισλαμιστών στην Ευρώπη».

Παρατίθενται επιλεγμένα τμήματα της συνέντευξης του Guido Steinberg, ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας και Ισλάμ, στο δημοσιογράφο Frank Jansen:

- Κύριε Steinberg, εντός δύο εβδομάδων ισλαμιστές διέπραξαν εξαιρετικά βάναυσες επιθέσεις στη Γαλλία. Γιατί η Γαλλία πλήττεται τόσο σκληρά από την ισλαμική τρομοκρατία, όσο καμία άλλη χώρα στην ΕΕ;

- Η Γαλλία διαθέτει τη μακράν μεγαλύτερη και ισχυρότερη τζιχαντιστική σκηνή, η οποία είναι ενεργή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τα τελευταία χρόνια έχει επιπτώσεις το γεγονός ότι οι Βορειοαφρικανοί – κυρίως οι Μαροκινοί και οι Τυνήσιοι- έχουν καταστεί η πιο δυναμική ομάδα στην ισλαμική τρομοκρατία. Μαζί με τους Αλγερινούς αποτελούν σημαντικό κομμάτι των μουσουλμάνων στη Γαλλία. Στο Ισλαμικό Κράτος, μεγάλο ποσοστό των ξένων μαχητών ήταν Τυνήσιοι , Μαροκινοί και Γάλλοι προερχόμενοι από τη Βόρεια Αφρική.

[…]

- Τι ρόλο διαδραματίζει ο Τούρκος αρχηγός του κράτους Recep Tayyip Erdogan ; Σε ποιο βαθμό είναι συνυπεύθυνος για την επίθεση στη Νίκαια με την ωμή κριτική του προς τον Macron και τη Δύση με αφορμή τις γελοιογραφίες;

- Οι αντιδράσεις του Προέδρου Erdogan είναι ένα παράδειγμα κινητοποίησης, στην οποία αποσκοπούν οι τζιχαντιστές. Δεν κατέβαλε καν προσπάθεια να ασκήσει κριτική στη δολοφονία του Samuel Paty , αλλά εντόπισε το πρόβλημα στην πολιτική της Γαλλίας. Μπορεί να πιστεύει αυτό που λέει, αλλά εκμεταλλεύεται επίσης την κατάσταση για να τοποθετήσει την Τουρκία ως την προστάτιδα δύναμη των ισλαμιστών στον Αραβικό Κόσμο και την Ευρώπη. Αυτή είναι η τουρκική πολιτική εδώ και χρόνια.

Σε αυτό προστίθενται οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού για την πολιτική στη Συρία, την Αρμενία και την Ανατολική Μεσόγειο. Με τις δηλώσεις του ο Erdogan μπορεί ίσως και να ενθαρρύνει πιθανούς δράστες , αλλά αυτοί που διέπραξαν τα εγκλήματα στο Παρίσι και τη Νίκαια μάλλον δεν χρειάζονται αυτήν την υποστήριξη.

- Πόσο επικίνδυνη είναι για τη Γερμανία η δημαγωγία του Erdogan; Την περασμένη εβδομάδα ο Erdogan καταδίκασε ως «ρατσιστική» και «ισλαμοφοβική» αστυνομική επιχείρηση σε τζαμί του Βερολίνου λόγω υποψιών για την τέλεση απάτης σε σχέση με την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωναϊού .

- Η πολιτική του Erdogan είναι προβληματική, επειδή στοχεύει στην αποξένωση μεταξύ του γερμανικού κράτους και της τουρκικής κοινότητας. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το γεγονός ότι δεν διακρίνει μεταξύ της ισλαμοφοβίας και της φοβίας έναντι των ισλαμιστών και ότι προκαλεί εντάσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, αλλά και μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών.

Η Γερμανία μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, περιορίζοντας τις πολιτικές και πολιτικό-θρησκευτικές δραστηριότητες του τουρκικού κράτους στη χώρα, αλλά και τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχει υπάρξει μια σκληρή πολιτική γραμμή.

TAGESSPIEGEL
HellasJournal




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]