Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αγνοούνται οι «κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης



Μετά και το «δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα»

Αναζητούνται οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, αφού είναι πλέον σαφές ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πορεύεται δίχως να πράττει το αυτονόητο, δηλαδή να επεκτείνει στα 12 μίλια τα εθνικά χωρικά μας ύδατα, προτάσσοντας ένα προσωπείο «ψυχραιμίας» έναντι των τουρκικών προκλήσεων, που παγιώνουν την αμφισβήτηση ολόκληρης της περιοχής.

Χαρακτηριστικότερη όλων η δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή, με την οποία επί της ουσίας διαβεβαίωσε την Άκυρα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις βόλτες των ερευνητικών σκαφών της ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση εκ μέρους μας.

Την ίδια στιγμή, το βλέμμα των κυβερνητικών στελεχών παραμένει στραμμένο στη Χάγη και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, προοπτική όμως που η Τουρκία φροντίζει με κάθε τρόπο να καταστήσει απαγορευμένη τόσο με τις συνεχείς προκλήσεις της όσο και με τους όρους που θέτει για.. άνευ όρων διάλογο με την Ελλάδα.

Η διπλωματική προσπάθεια της κυβέρνησης, με εξαίρεση το μέτωπο του νέου μπλοκ συμμάχων στη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο, δεν αποδίδει τίποτε παρά φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις προς την Τουρκία, που όμως προσκρούουν σε τοίχο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άλλωστε δεν λαμβάνει υπόψη του τις πιέσεις που του ασκούνται από οποιαδήποτε κατεύθυνση και προχωρά στην υλοποίηση της πολιτικής που έχει αποφασίσει.

Η κωλοτούμπα με το «δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα»

Όσοι στην κυβέρνηση ήλπιζαν σε μια «μεταμόρφωση» της Ε.Ε. που θα έβαζε την Τουρκία στη θέση της, έχουν διαψευστεί. Η διάψευση των ελπίδων αυτών οδήγησε και σε μια στροφή 180 μοιρών την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όχι απλώς απέσυρε τις κόκκινες γραμμές που είχε αρχικά ορίσει, αλλά έσπασε την εθνική γραμμή της υπεράσπισης των 12 ναυτικών μιλίων ως εθνικού κυριαρχικού μας δικαιώματος, εισάγοντας στην πολιτική ζωή του τόπου τον όρο «δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα», το οποίο, όπως σημείωσε πλήθος κυβερνητικών στελεχών, δεν ανήκει στον σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας και δεν είναι «δουλειά» των Ενόπλων Δυνάμεων να το υπερασπιστούν.

Οι φωνές για έναν «έντιμο συμβιβασμό» μπορεί να μην είναι πλειοψηφικές, εντός της Ν.Δ. όμως υπάρχουν. Παλαιότερα υποστήριζαν έναν συμβιβασμό στη Χάγη, πλέον όμως η πιθανότητα για μια τέτοια εξέλιξη προτού καν πάμε στη Χάγη φαντάζει πιθανή.

Άλλωστε, το «κλείδωμα» των Ενόπλων Δυνάμεων εντός των 6 ναυτικών μιλίων αποτελεί την πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση σηματοδοτήθηκε από τον Γ. Γεραπετρίτη, τον πρώτο που μίλησε για τα 6 μίλια ως κόκκινη γραμμή και ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, δείχνει πολλά.

Πλέον η γραμμή που προωθείται στους βουλευτές είναι αυτή του «να αποφύγουμε κάποια καταστροφή». Ο ορισμός όμως του τι είναι καταστροφή και τι δεν είναι δεν αποτελεί ζήτημα «επικοινωνίας», αφού ακόμα και η υπαναχώρηση στα 6 μίλια είναι κατά πολλούς αναλυτές απλά μια «καταστροφή».

Newsbreak




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]