Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αφού μας πούλησαν για την Τουρκία, μας προειδοποιούν για τις ΗΠΑ


Η γνωστή στη Ρωσία σχολιαστής, Ιρίνα Άλξνις, υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να βρεθεί προ εκπλήξεως, περιμένοντας μάταια αμερικανική υποστήριξη, τη στιγμή που η Άγκυρα επιδεικνύει συχνά απείθεια έναντι της Ουάσιγκτον και διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο και επιρροή στην περιοχή

Την προφανή δυσαρέσκεια της ρωσικής διπλωματίας για ελληνικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική της χώρας τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως αντανακλά ανάλυση στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, που αναφέρεται στο ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας και φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελλάδα εναντίον Τουρκίας: Η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει άραγε την Αθήνα;».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα επέλεξε τα τελευταία χρόνια να αλλάξει την «ειδική θέση» της, σύμφωνα με την οποία, η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ συμπληρωνόταν από παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία, που θυσιάστηκαν στο όνομα μιας «σκληρής φιλοαμερικανικής τροχιάς». Μάλιστα, γίνεται αναφορά στη διπλωματική κρίση με τη Ρωσία, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, απελάθηκαν από την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο Ρώσοι διπλωμάτες και χαρακτηρίζεται «περίεργη» η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να ποντάρει, χωρίς εναλλακτικές, «σε έναν ηγεμόνα (σ.σ. ΗΠΑ), ο οποίος φανερά αποδυναμώνεται σε μια περίοδο μεγάλης κλίμακας αλλαγών παγκοσμίως».

Η επιλογή αυτή, ενόψει μάλιστα μιας πιθανής σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας, εκτιμάται ότι μπορεί «να αποδειχθεί ριψοκίνδυνη και εν δυνάμει αποτυχημένη, πολύ περισσότερο από τον κρατικό τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν».


Η γνωστή στη Ρωσία σχολιαστής, Ιρίνα Άλξνις, υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να βρεθεί προ εκπλήξεως, περιμένοντας μάταια αμερικανική υποστήριξη, τη στιγμή που η Άγκυρα επιδεικνύει συχνά απείθεια έναντι της Ουάσιγκτον και διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο και επιρροή στην περιοχή, ενώ οι ΗΠΑ έχουν να επιλύσουν ταυτόχρονα πολλά προβλήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και το ελληνοτουρκικό είναι ζήτημα «εξαιρετικά άβολο» για την αμερικανική διπλωματία και το ΝΑΤΟ, η συμβίωση στο οποίο κάθε άλλο παρά βοήθησε στην Κύπρο το 1974.

Η Ιρίνα Άλξνις υπενθυμίζει, επίσης, ότι ούτε όλες οι «τυχοδιωκτικές» φιλοδοξίες Τουρκίας και Ερντογάν εξελίσσονται πάντοτε, όπως σχεδιάζει και επικαλείται το παράδειγμα της Β. Συρίας, όπου ο Τούρκος ηγέτης υποχρεώθηκε να περιορίσει πολύ τις ορέξεις του και να συμβιβαστεί με την επέκταση των δυνάμεων Άσαντ εις βάρος του τουρκικού στρατού λόγω της επιμονής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το εν λόγω άρθρο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ελληνική διπλωματία και την εικόνα της Ελλάδας σε μια παραδοσιακά φιλική χώρα, όπως η Ρωσία, η οποία δυστυχώς έχει αφεθεί να συνομιλεί σχεδόν αποκλειστικά με την τουρκική ηγεσία και να εισπράττει διαρκώς «πόρτα» από ελληνικής πλευράς σε κάθε αίτημά της, ακόμη και μετά την υποτιθέμενη «υπέρβαση» της κρίσης του 2018 (απέλαση Mr Bitcoin, αναγνώριση «αυτοκέφαλου» Ουκρανίας κ.ο.κ.). Το πλήρες κείμενό του δημοσιεύεται από το kosmodromio.gr και μας δίνει μια εικόνα για το πώς βλέπουν την Ελλάδα και τις εξελίξεις στη γειτονιά μας αναλυτές πολύ κοντά στη ρωσική πολιτική και διπλωματική ηγεσία.

Θανάσης Αυγερινός
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Γιατί "μας πούλησαν" αρθρογράφε, οι Ρώσοι; Είμασταν ποτέ σύμμαχοι ή έστω έδειξαν ποτέ διάθεση φιλίας οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις; Εθνική πολιτική υπέρ της Ελλάδος θα κάνουν οι Ρώσοι ή υπέρ της πατρίδας τους, τη στιγμή που οι ίδιοι οι Έλληνες πολιτικοί δεν κάνουν "εθνική" πολιτική υπέρ της Ελλάδος!
    Πως φαίνονται οι μεροληπτικοί, ποιος ξέρει για ποια συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tέλος στις «καλές σχέσεις» Μόσχας/Άγκυρας – Νέα «κεραμίδα» στο κεφάλι του Ερντογάν

    https://www.ksipnistere.com/2020/05/t_22.html


    Υπαρχει μια σημαντικη λεπτομερεια στο ΥΓ του αρθρου ,που νομιζω οτι ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ θα πρεπει

    να λαβει σοβαρα υποψιν του και φαινεται σαν ΔΩΡΟ απο τους Ρωσους:

    "ΥΓ. Πληροφορίες αναφέρουν πως Ρώσοι ειδικοί αποκάλυψαν πως οι S-400 που έδωσαν στην Τουρκία (ακόμα δεν είναι λειτουργικοί λόγω κορωνοϊούς, εκκρεμοτήτων παραδόσεων υλικού, άγνωστο πότε και αν θα πραγματοποιηθούν, κτλ.) δεν μπορούν να πλήξουν ρωσικά μαχητικά. Λογικό και αναμενόμενο…"


    Γιατι αραγε να μην παραγγειλουμε μερικα Su-35 (4ης γενιας) αντι για τα αμφιλεγομενα F-35;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν, ήμασταν κυβερνηση, θα τα παραγγελναμε η τουλάχιστον θα το εξετάζαμε. Τωρα απο ποιους περιμενεις, φιλτατε ΓΜ, να τα παραγγειλουν; Αγαπάει κανένας τους την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]