Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αύξηση των φαινομένων ρατσισμού στη Γερμανία


Οι ρατσιστικές επιθέσεις στη Γερμανία έχουν αυξηθεί σύμφωνα με έκθεση για το 2019 της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά των Διακρίσεων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Η αύξηση που σημειώνεται είναι της τάξεως του 10%. Το 33% των περιπτώσεων αφορά διακρίσεις εξαιτίας του χρώματος του δέρματος ή της εθνικής καταγωγής. Το 2026 το ποσοστό αυτό ήταν στο 25% ενώ από το 2015 ο αριθμός των συνολικών περιπτώσεων έχει διπλασιαστεί.

"Η Γερμανία έχει ένα διαρκές πρόβλημα με ρατσιστικές διακρίσεις και δεν στηρίζει με συνέπεια όσους υπέστησαν αυτή τη συμπεριφορά ώστε να δικαιωθούν" δήλωσε ο Μπέρνχαρντ Φράνκε, επικεφαλής της Υπηρεσίας κατά των Διακρίσεων.

Στον πρόλογό του ο Φράνκε γράφει ότι "το 2019 ήταν ένας χρόνος κατά τον οποίο το μίσος άφησε βαθιά χαραγμένα τα σημάδια του" - από τη δολοφονία από ακροδεξιούς του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λύμπκε, ο οποίος υπερασπιζόταν τους πρόσφυγες μέχρι την επίθεση εναντίον της συναγωγής στην πόλη Χάλε "αλλά και πολλά μικρά περιστατικά στην καθημερινότητα".


Παραδείγματα από την καθημερινότητα

Μερικά παραδείγματα: "Μια πελάτισσα φώναξε πρόσφατα σε ένα μαγαζί: 'πού είναι ο νέγρος μου; Τον προτιμώ να μου κάνει μασάζ στο κεφάλι’. "Ένα παιδί πρόσβαλε τον αδελφό μου στο σχολείο γιατί έχει σκούρο δέρμα και μετά τον έδειρε. Η δασκάλα τα έβλεπε όλα αυτά αλλά δεν έκανε τίποτα". "Δυο συνάδελφοι από ένα άλλο τμήμα με ρώτησαν γελώντας εάν δουλεύω εδώ για να κάνω καφέ. Όταν τους απάντησα ότι είμαι μηχανικός από τη Συρία γέλασαν ακόμα πιο δυνατά και με ρώτησαν εάν δουλεύω σύμφωνα με τα γερμανικά ή τα συριακά στάνταρ".

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι πολλά θύματα διακρίσεων δηλώνουν πως έχουν την αίσθηση ότι τίποτα δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2019 ένας στους τρεις πολίτες με μεταναστευτική προέλευση που έψαχναν σπίτι έγινε στόχος διακρίσεων. Παράλληλα το 41% των ερωτηθέντων ιδιοκτητών ανέφερε ότι θα είχε μεγάλες επιφυλάξεις να νοικιάσει το σπίτι του σε μετανάστη.

Μπορεί στο Σύνταγμα ρητώς να απαγορεύονται οι διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκεύματος κτλ, ωστόσο μια νομική πραγματογνωμοσύνη διαπιστώνει ότι οι οδηγίες της ΕΕ κατά του ρατσισμού δεν εφαρμόζονται επαρκώς στη Γερμανία. Οι αρμόδιες αρχές ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και τα κρατίδια να βελτιώσουν τη θέση όσων έχουν γίνει στόχος ρατσιστικών επιθέσεων. Θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους του κράτους καθώς και σαφείς νομικές συνέπειες.

Μια ανεξάρτητη αρχή

Συνολικά οι αρχές κατέγραψαν πέρυσι 3.580 περιστατικά. Η αύξηση για παροχή συμβουλών σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο αυξήθηκε κατά 3,6%. Εκτός από διακρίσεις εξαιτίας του χρώματος του δέρματος, το 29% των παραπόνων σχετίζεται με το φύλο. Ακολουθούν οι διακρίσεις εξαιτίας αναπηρίας με 26%, της ηλικίας 12%, του θρησκεύματος 7%, του σεξουαλικού προσανατολισμού 4%. Οι τομείς στους οποίους λαμβάνουν χώρο οι περισσότερες διακρίσεις είναι κατά την άσκηση της εργασίας ή την αναζήτηση εργασίας. Η δεύτερη συχνότερη αναφορά είναι κατά την αναζήτηση κατοικίας και στη συνέχεια στα ψώνια, στο εστιατόριο ή σε συναλλαγές με ασφάλειες και τράπεζες.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά των Διακρίσεων συστάθηκε το 2006. Διεξάγει έρευνες και προσφέρει νομική συμπαράσταση σε άτομα που έχουν πέσει θύματα διακρίσεων εξαιτίας της καταγωγής, του θρησκεύματος, της σεξουαλικής ταυτότητας, της ηλικίας, της αναπηρίας ή του φύλου. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη αρχή και ανήκει στο υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων.

Ραλφ Μπόζεν
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Deutsche Welle



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]