Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το κόμμα του Ερντογάν καταψήφισε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


Η πρόταση του Καλού Κόμματος (İYİ Partisi), της Μεράλ Ακσενέρ, να ανοίξει η Αγία Σοφία, που σήμερα είναι μουσείο, ως τζαμί για μουσουλμανικές προσευχές απορρίφθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας αποκαλύφθηκε από το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. Το κόμμα είπε ότι η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή στο κοινοβούλιο αφού οι βουλευτές του AKP την απέρριψαν και οι βουλευτές του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και οι φιλοκούδοι του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) απείχαν από την ψηφοφορία.


Ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKP, Μεχμέτ Μους σχολίασε το θέμα λέγοντας ότι απέρριψαν την πρόταση "προς το παρόν".


"Υπάρχει νομική υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η απόφαση θα εκδοθεί τον Ιούλιο", δήλωσε ο Μους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση "θα κάνει ένα βήμα" μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το υψηλότερο συμβουλευτικό όργανο του κράτους στην Τουρκία, πρόκειται να αποφασίσει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και θα αποκαλύψει στις 2 Ιουλίου εάν το μνημία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί.

Η υπόθεση αφορά αγωγή που κατατέθηκε από την τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση "Ένωση για την προστασία των ιστορικών μνημείων και του περιβάλλοντος" το 2016. Το ανώτερο δικαστήριο θα εξετάσει το αίτημα της ΜΚΟ για ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του 1934, που μετέτρεψε την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]