Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήνυμα - προειδοποίηση Αιγύπτου στον Ερντογάν


Επιδιώκουμε ειρήνη αλλά είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στη Λιβύη

Η ανακοίνωση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, για την πρωτοβουλία του Καΐρου επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη, το περασμένο Σάββατο, είχε ως επακόλουθο μια μαζική ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης.

Αυτό περιείχε ένα μήνυμα για την Τουρκία, η οποία μέχρι τώρα παρατηρεί απόλυτη σιωπή όσο αφορά την αιγυπτιακή πρωτοβουλία. Στο μήνυμά του, το Κάιρο ουσιαστικά είπε ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εργαστεί για την ειρήνη στη Λιβύη, αλλά είναι επίσης έτοιμη για την επιλογή του πολέμου σε περίπτωση που η Τουρκία και οι ισλαμιστές αντιπρόσωποί της επιλέξουν να επιμείνουν στη στρατηγική τους.

Μια αιγυπτιακή πολιτική πηγή περιέγραψε τη στρατιωτική συγκέντρωση στα σύνορα με τη Λιβύη ως φυσιολογική υπό το φως της συνεχιζόμενης ετοιμότητας των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και των επικίνδυνων εξελίξεων στη Λιβύη.

Η πηγή είπε στο The Arab Weekly ότι ο στόχος αυτής της συγκέντρωσης είναι να μπλοκάρει όλες τις διαβάσεις κατά μήκος των συνόρων και να αποτρέψει πιθανές διεισδύσεις τρομοκρατικών στοιχείων στην αιγυπτιακή επικράτεια.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) δεν έχει επί του παρόντος ανάγκη από επίγεια στρατιωτική υποστήριξη, ειδικά τώρα που ένας μεγάλος αριθμός ικανών νέων από τις φυλές της ανατολικής Λιβύης έχουν ενταχθεί στις μάχες στην κεντρική Λιβύη υπό τον LNA, καθώς χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη για να σταματήσει την πρόοδο των πολιτοφυλακών που αγωνίζονται για τη λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) στη Σίρτη, τη στρατιωτική βάση της Τζάφρα και τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου.

Υπάρχουν ακόμη αμφιλεγόμενες αναφορές που κυκλοφορούν σχετικά με την ταυτότητα του αεροσκάφους που πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις το Σάββατο, οι οποίες ανέκοψαν την πρόοδο των πολιτοφυλακών της Μισράτα και των Σύρων μισθοφόρων του Ερντογάν προς τη Σίρτη, προκαλώντας μεγάλες απώλειες εξοπλισμού και ζωών στα στρατεύματα πορείας.


Ενώ μερικοί λένε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν του ίδιου τύπου με τα στρατιωτικά αεροσκάφη που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία για αποστολή στη Λιβύη, μια κατηγορία που απέρριψε ο LNA, άλλοι δεν αποκλείουν την υπόθεση ότι τα εν λόγω αεροπλάνα απογειώθηκαν από μια στρατιωτική βάση στην Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος διατηρεί μια στρατιωτική βάση, τη βάση Mohamed Naguib, κοντά στα δυτικά της σύνορα με τη Λιβύη. Κατασκευάστηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, είναι μια σύγχρονη βάση σε ένα δίκτυο βάσεων υλικοτεχνικής υποστήριξης που αποτελούν μέρος του αιγυπτιακού αμυντικού συστήματος. Χτίστηκε ειδικά εκεί εν αναμονή μιας στρατιωτικής έκτακτης ανάγκης στη Λιβύη, την οποία ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει η Αίγυπτος.

Σε κάθε περίπτωση, οι αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου κατέστησαν σαφές στη GNA και τον Τούρκο σύμμαχό της ότι η πόλη Σίρτη, περίπου 500 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να διασχίσει. Η Αίγυπτος και η Ρωσία δεν είναι έτοιμες να αφήσουν το στρατόπεδο της GNA να φτάσει στην ανατολική περιοχή της Λιβύης, διότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντίθετη με την εκεχειρία που πρότεινε η Αίγυπτος και η οποία τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα.

Το Κάιρο συνειδητοποιεί ότι η πρωτοβουλία του έχει μπερδέψει τη συμμαχία Άγκυρας-Τρίπολης. Αυτή η συμμαχία διατηρείται μόνο λόγω της συνέχισης του πολέμου στη Λιβύη. Όμως, καθώς οι εκκλήσεις για επιστροφή στην πορεία του πολιτικού διαλόγου εντείνονται, άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές εντός των πολιτικών δυνάμεων και των περιφερειακών δυνάμεων μέσα στη συμμαχία.

Το Κάιρο δεν περίμενε ότι η πρωτοβουλία του θα είναι ευπρόσδεκτη από πολλά μέρη. Στην πραγματικότητα, είχε προετοιμαστεί για το σενάριο της απόρριψης της πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό της GNA, Φαγέζ αλ-Σάρατζ και από τις πολιτοφυλακές και τους συμμάχους τους. Ωστόσο, η αιγυπτιακή πρόταση φαίνεται να έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη σημαντικών διεθνών παικτών, οι οποίοι κάλεσαν όλους τους Λίβυους να το πάρουν στα σοβαρά και τους προειδοποίησε να μην την απορρίψουν σκεπτόμενοι την απερίσκεπτη επιλογή της συνέχισης του πολέμου.

Το Κάιρο πιστεύει ότι ο οπορτουνισμός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα τον κάνει να επιμείνει στην απερίσκεπτη προσπάθειά του συνεχίζοντας να ευνοεί και να υποστηρίζει τη στρατιωτική επιλογή.

Αντίθετα, ο διοικητής του LNA, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε ήδη την αποδοχή της κατάπαυσης του πυρός, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να καταλήξει να βγει από το παιχνίδι της Λιβύης με άδεια χέρια, χωρίς μερίδιο από την πίτα της Λιβύης, με το τελευταίο να είναι το κύριο κίνητρο για τη συμμετοχή του στον τρέχοντα πόλεμο.

Η Άγκυρα γνωρίζει ότι οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις δεν θα εξετάσουν θετικά την παραβίαση των κανόνων της παγκόσμιας γεωπολιτικής. Αν λοιπόν η παρέμβασή της στη Λιβύη ευλογήθηκε σιωπηρά από κάποιες δυτικές δυνάμεις προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους, η στρατιωτική της εξάπλωση και η είσοδος μισθοφόρων δεν ταιριάζει με άλλες μεγάλες δυνάμεις, ειδικά τη Ρωσία.

Τη Δευτέρα, εμφανίστηκαν σημάδια ρωσο-τουρκικού συντονισμού για την εκπόνηση νέου χάρτη κατανομής επιρροών στη Λιβύη. Οι υπουργοί Εξωτερικών και των δύο χωρών συμφώνησαν για την ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για μια ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Ο πρόεδρος Σίσι παρουσίασε τη συνεπή στρατηγική στάση της Αιγύπτου απέναντι στην κρίση της Λιβύης, όπως ενσωματώνεται στην πρωτοβουλία της Διακήρυξης του Καΐρου και η οποία ήταν σύμφωνη με τις διάφορες διεθνείς προσπάθειες επίσης. Από την πλευρά του, ο Πούτιν επαίνεσε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία.

Η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ανέφερε και τους δύο υπουργούς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, έδωσε την εντύπωση ότι οι δύο χώρες ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό το ίδιο μοτίβο των κοινών συμφωνιών τους στη βόρεια Συρία.

Από την αρχή των τρεχουσών εξελίξεων στη Λιβύη, οι παρατηρητές έχουν ομόφωνη γνώμη ότι οι Ρώσοι και οι Τούρκοι θα αποφασίσουν για "οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις σχετικά με ρυθμίσεις στη Λιβύη".

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]