Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν προωθεί νόμο για να κρύψει από τον λαό τις δίκες συγγενών του


Η κυβέρνηση της Τουρκίας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκουν να αποκρύψουν τη δίκη συγγενών του Τούρκου προέδρου, για τις συναλλαγές σε μια offshore στη Νήσο του Μαν, ανέφεραν βουλευτές του φιλοκουρδικού, Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), εκφράζοντας την αντίρρησή τους προς ένα δικαστικό νομοσχέδιο που συζητείται επί του παρόντος στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με το πακέτο που παρουσιάστηκε για την επιτάχυνση των δικών, ορισμένες ακροάσεις μπορούν να διεξαχθούν εν κρυπτώ εάν υπάρχει "ανώτερο συμφέρον που αξίζει να προστατευτεί".

Το HDP είπε ότι η διατύπωση δεν είναι σαφής, το άρθρο είναι αντισυνταγματικό και ότι θα ανοίξει το δρόμο ώστε ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του να κρύβουν στο σκοτάδι τις δίκες που θέλουν.

"Μπορεί να επιβληθεί εντολή εμπιστευτικότητας στην υπόθεση με την Νήσο του Μαν βάσει ανησυχιών ότι θα επηρεάσει την κυβέρνηση. Το κύριο πρόβλημα εδώ είναι ότι ο λαός θα έχει αμφιβολίες για το δικαστικό σώμα", ανέφερε.


Το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε το HDP αφορά ισχυρισμούς του αρχηγού του κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είπε το 2017 ότι ο στενός κύκλος του Ερντογάν - συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, του γιου του και του εκτελεστικού βοηθού του- έκανε συναλλαγές αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτια εταιρεία που ονομάζεται Bellway Limited στο φορολογικό παράδεισο της Νήσου Μαν, τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012.

Εν τω μεταξύ, το CHP παρουσίασε επίσης τις αντιρρήσεις του, λέγοντας ότι το πακέτο προετοιμάστηκε από την προεδρία και όχι από το κοινοβούλιο. "Θέλουν να κάνουν το κοινοβούλιο να ενεργεί σαν συμβολαιογράφος", είπε, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στη δικαιοσύνη είναι περίπου 20%.

Το HDP έκανε παρόμοιες παρατηρήσεις, λέγοντας ότι το κοινοβούλιο έχει μετατραπεί σε "γραφείο διοικητικής έγκρισης" από την αρχή του προεδρικού συστήματος.

Το ακροδεξιό Καλό κόμμα (İYİ Partisi) επεσήμανε τα διαρθρωτικά προβλήματα του πακέτου στην αντίρρησή του, λέγοντας ότι τα νομοσχέδια δεν μπορούν να προετοιμαστούν με τρόπο που βλέπει την αντιπολίτευση ως εχθρό. "Πρέπει να ξεκινήσουμε μια δικαστική μεταρρύθμιση από την αρχή", ανέφερε.

Πέτρος Κράνιας
CapitalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]