Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Φορτσάρει» σε όλα τα επίπεδα το Πολεμικό Ναυτικό


Πιέσεις για ΜΕΚΟ και νέα φρεγάτα: Θέλουμε ενίσχυση…

Την ώρα που το δόγμα στον Ελληνικό στόλο είναι σύμφωνα με ανώτατες πηγές, ολοένα και περισσότερες μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο, στο ναύσταθμο τα πληρώματα που έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, τρέχουν ξανά ώστε όσα πολεμικά πλοία βρίσκονται στη Σαλαμίνα, να είναι και πάλι έτοιμα για την επόμενη αποστολή τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μέλη τους, μεταξύ τους αναφέρουν πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα απαιτηθεί να λύσουν πάλι κάβους λαμβάνοντας οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί.

Οι κινήσεις των Ελληνικών καραβιών τις τελευταίες ημέρες θυμίζουν έντονα την εικόνα που αντίκριζε κανείς περί τα μέσα Μαΐου, με το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται έξω από πολλά μικρά νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σ’ όλο το πέλαγος να υπάρξει η επίδειξη της Ελληνικής σημαίας.

Παράλληλα οι ασκήσεις που διεξάγονται αναμένεται το επόμενο διάστημα να συνεχιστούν πολύ πιο έντονα παρά το θέρος κι εδώ γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τους Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, να προλάβουν τους χρόνους περίπου μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Ιουνίου, για να γίνουν αρκετές ασκήσεις σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου πελάγους.

Πληροφορίες αναφέρουν και για αύξηση αυτών των ασκήσεων και πέραν του Ιούνη με ορισμένες να γίνονται σε περιοχές που θεωρούνται ότι έχουν μπει στο στόχαστρο των αξιώσεων της γείτονος.


Πάντως τις τελευταίες ημέρες με τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, είναι λογικό ότι το Πολεμικό Ναυτικό στρέφει την προσοχή του προς τα εκεί. Άλλωστε στη Μεσόγειο πλέει και η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» γι’ αυτή την επιχείρηση που ονόμασαν οι Ευρωπαίοι «IRINI» κι έχουν αφήσει μόνη της την Ελληνική μονάδα να επιχειρεί. Πάντως λόγω των γεγονότων στη Λιβύη το Πολεμικό Ναυτικό αυξάνει την παρουσία του γύρω από το νοτιοανατολικό τμήμα αλλά και νότια της Κρήτης.

Και την στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό δείχνει με μοναδικό ίσως τρόπο την ισχυρή παρουσία του από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Στρογγύλη και τη Γαύδο, με υπερπροσπάθειες των πληρωμάτων να είναι έσω έτοιμα τα καράβια, τα θέματα που χρίζουν άμεσης υποστήριξης του ΠΝ βαδίζουν με χαμηλή ταχύτητα.

Πιέσεις να τρέξουν τα προγράμματα

Ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημείωναν ότι οι ρυθμοί που κινούνται τα πράγματα είναι γνωστοί, όσο κι αν η πίεση που ασκείται συνεχίζεται με πολλές εξηγήσεις για το τι συμβαίνει. Ήρθε και ο Covid-19, για να κινηθούν με πιο αργούς ρυθμούς οι εξελίξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρμόδιες πηγές έλεγαν πως βασικά θέματα έχουν καθυστερήσει της τάξεως σχεδόν δυο μηνών, λόγω των απαραίτητων μέτρων που ελήφθησαν και τώρα αρχίζουν ξανά να επιταχύνουν.

Στο θέμα της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές ότι βρίσκονται εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων του συμβουλίου, ώστε να προχωρήσει ο λεγόμενος ανταγωνιστικός διάλογος από τον οποίο φυσικά θα βγουν κι άλλα δεδομένα και τότε είναι που πρέπει να ληφθούν άμεσα οι όποιες αποφάσεις.

Επιτελείς έχουν εκ νέου επισημάνει ότι με τα περίπου 160.000.000 εκ. ευρώ θα αναβαθμιστούν βασικές ανάγκες των φρεγατών και μέχρι εκεί.

Στο άλλο «καυτό» μέτωπο με τους στρατηγικούς συμμάχους της Γαλλίας και τις νέες ψηφιακές φρεγάτες τύπου Belh@ra, τα τεχνικά κλιμάκια κυριολεκτικά συμφώνησαν πάνω στα σημεία που διαφωνούν. Συμπλήρωσαν έναν μακρύ κατάλογο με νομικής φύσεως θέματα που έρχονται σε αντιδιαστολή με τους νόμους Ελλάδας και Γαλλίας κι αυτός πλέον κατευθύνεται στα πολιτικά χέρια και σε ανώτατο επίπεδο, ώστε όλες οι συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα που καίει και τις δυο χώρες- η κάθε μια για τους δικούς της λόγους- να ξεκαθαρίσει και να φανεί πόσο η κάθε χώρα μπορεί να «νερώσει» το δικό της κρασί.

Πάντως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ακόμη κι αν έρθει η ώρα που θα προχωρήσει αυτό το project για την Ελλάδα, αυτά που έχει απαιτήσει το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι πολύ πιθανό να μην τοποθετηθούν εξ αρχής, αλλά σταδιακά.

Οι περισσότερες από τις προσθήκες που θέλει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αρέσουν μεν στους Γάλλους- οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε επίπεδο υπολογιστικής σχεδίασης- αλλά θέλουν να πάρουν τον δικό τους χρόνο ώστε να γίνουν οι αλλαγές αυτές.

Αν δηλαδή προχωρήσει η υπόθεση των Γαλλικών φρεγατών, ορισμένες από τις Ελληνικές προσθήκες θα φανούν σε δεύτερο χρόνο (+2-4 χρόνια) από την ώρα που θα καταπλεύσουν στην Ελλάδα οι Belh@ra.

Το θέμα είναι ότι και σε αυτό τον τομέα πολλά πρέπει να προχωρήσουν και να ληφθούν αποφάσεις καθώς ναι μεν το Πολεμικό Ναυτικό έχει ισχύ αλλά δεν μπορεί να μην διαθέτει ήδη την επόμενη γενιά πλοίων που θα στηρίξουν τα σχέδια για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας στην θάλασσα και την προάσπιση με υπερσύγχρονα μέσα των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]