Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί δεν δίνεται άδεια στους χριστιανούς να πηγαίνουν για προσευχή στις εκκλησίες;


Οι άνθρωποι του λαού μας, ορθόδοξοι χριστιανοί, στην πλειονότητά τους, είναι ευσεβείς, εκκλησιάζονται, και, ιδιαίτερα στις δύσκολες δοκιμασίες της ζωής τους, σπεύδουν στους Ιερούς Ναούς, προκειμένου να προσεγγίσουν, διά της προσευχής, τον Τριαδικό Θεό της πίστεώς τους, αιτούμενοι, την παρέμβαση, βοήθεια, στήριξη και προστασία Του. Η παρακλητική προς τον Φιλάνθρωπο και Ελεήμονα Θεό και Δημιουργό τάση τους αποτελεί οδηγία του ίδιου του Ιησού Χριστού: «Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν, ζητείτε, και ευρήσετε, κρούετε και ανοιγήσεται υμίν. πάς γάρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τώ κρούοντι ανοιγήσεται» (Ματθ. 7, 7-8). Στις γενικές καταστροφές ή πανδημίες συνεπώς, ως ψυχοσωματικά όντα που είναι, νιώθουν την ανάγκη, εκτός από την αυτονόητη βοήθεια, που δέχονται, εκ μέρους της οργανωμένης πολιτείας τους, να προσεγγίσουν την ιερή πόρτα του Θεού και να του ζητήσουν ενδυνάμωση, εμψύχωση, στήριξη, ψυχική αντοχή, ελπίδα και αισιοδοξία. Με τη δική Του βοήθεια, καταφέρνουν να υπερβαίνουν τον εαυτό τους και να αγωνίζονται, ενωμένοι και συντεταγμένοι, στον κοινό τους συλλογικό σκοπό, στο πλαίσιο της χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης με όλους ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους τους, και, φυσικά, χωρίς να υποτιμούν και την καθ΄ όλα πολύτιμη προσφορά της Επιστήμης.

Αυτές οι σκέψεις μας ώθησαν να απευθυνθούμε, παρακλητικά, προς τον αξιότιμον κ. Νικόλαον Χαρδαλιά, Υφυπουργόν Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, για να του υποβάλλουμε το εύλογο αίτημα των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων αλλά και πάρα πολλών συμπολιτών μας, το οποίο αναφέρεται σε μια, ίσως εκ παραδρομής, παράλειψη των κυβερνητικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν.


Συγκεκριμένα, ζητήσαμε να προστεθεί στο σημείο Β5 της ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, η δυνατότητα χορήγησης άδειας μετακίνησης και σε εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια σύντομη επίσκεψη σε έναν ορθόδοξο ναό, προκειμένου, να προσευχηθούν και να επικοινωνήσουν με τον Θεό και Δημιουργό τους, αν λάβει κανείς υπόψη και την ψυχική πίεση και αγωνία τους, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουν από την ενσκήψασα παγκόσμιας εμβέλειας πανδημία. Σύμφωνα με τα μηνύματα των μελών μας, το αίτημά μας είναι δίκαιο, αφού δίνονται άδειες -και πολύ ορθά- για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις για αρκετούς εύλογους λόγους, όπως (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη σε γιατρό, προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης, μετάβαση σε τράπεζα, για ατομική σωματική άσκηση ή για ανάγκες κατοικίδιου ζώου). Η προσθήκη, λοιπόν της δυνατότητας, μιας σύντομης επίσκεψης στην Εκκλησία, έστω και με τη μορφή που την προσδιόρισε ο κ. Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του πριν από 10 ημέρες, πιστεύουμε ότι είναι ένα εύλογο αίτημα, που μπορεί να γίνει αποδεκτό και είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσει πνευματικά εκείνους που την έχουν ανάγκη: Τι είχε πει ο κ. Μητσοτάκης: «Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις Εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην Εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα τον σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω… Το πρόβλημα είναι η μαζική προσέλευση στις Εκκλησίες… Πιστεύω ότι αν το δει κανείς και από την πλευρά ενός πιστού, δεν θα εκληφθεί ως αμαρτία, αν δεν παρακολουθήσει τους Χαιρετισμούς ή αν την Κυριακή δεν πάει στην Εκκλησία. Μπορεί κάποια στιγμή να περάσει μέσα στην εβδομάδα να ανάψει ένα κεράκι».

Η επικοινωνία των Χριστιανών με τον Θεό, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και φυσικά και εντός της οικίας τους. Όμως, οι Ορθόδοξοι, λόγω του ιδιαίτερου περιεχομένου της λατρευτικής και μυστηριακής τους ζωής, έχουν τη σωτηριακή ανάγκη να μεταβούν και να προσευχηθούν, έστω και λίγο, στην Εκκλησία τους, η οποία, μάλιστα, τους προσκαλεί: «Εν Εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν…» (Ψαλμ. 67 ή 68, 27 ή 26).

Εκ παραδόσεως, επίσης, ο πολύπαθος ελληνικός λαός, διαχρονικά, σε όλες τις εθνικές περιπέτειές του αλλά και στις περιπτώσεις λοιμών, ανομβρίας κ. ά., κατέφευγε πάντοτε στους Ιερούς Ναούς και στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, πραγματοποιούσε πάνδημες ολονυκτίες, παρακλήσεις και λιτανείες, ικετεύοντας τη σωτηριακή παρέμβαση και βοήθεια του Θεού αλλά και αναζητώντας προσωπικά, ένα ψυχικό αποκούμπι, ένα πνευματικό στήριγμα για τη φιλάνθρωπη πράξη και θεοφιλή ζωή του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλέσαμε τον Υφυπουργόν κ. Νικόλαον Χαρδαλιά, να προστεθεί στους λόγους της κατ΄εξαίρεση μετακινήσεως των πολιτών και η δυνατότητα ολιγόλεπτης επίσκεψης στους Ιερούς Ναούς, όσων πιστών επιθυμούν να καλύψουν τις πνευματικές τους ανάγκες, υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος και ευελπιστούμε στην άμεση ικανοποίηση αυτού του λογικού και δίκαιου αιτήματος της Ενώσεώς μας.

Αίτημα προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για να προστεθεί, στους λόγους κατ’ εξαίρεση άδειας μετακίνησης, η σύντομη προσευχητική επίσκεψη των Ορθοδόξων στους Ιερούς Ναούς

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]