Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι επερχόμενοι εθνικοί διαχωρισμοί


Ομοσπονδίες κρατών γιγαντώνονται και εν συνεχεία αποσυντίθενται

Η Γεωγραφία ήταν –μαζί με την Ιστορία, τα αγαπημένα μου μαθήματα στο σχολείο.

Μελετούσα χάρτες σχολικών βιβλίων, εγκυκλοπαιδειών και εφημερίδων για ώρες! Απομνημόνευα τις πρωτεύουσες όλων των χωρών και τις κατέγραφα με μολύβι σε μια κόλλα χαρτί, όσο γρηγορότερα μπορούσα, σε καθημερινή βάση, ευελπιστώντας να βελτιώσω τον απαιτούμενο χρόνο. Ωραίες εποχές!

Θυμάμαι ότι στα ανατολικά του Ευρωπαϊκού χάρτη, φάνταζε μια αχανής έκταση, η Ε.Σ.Σ.Δ. Πόσο μεγάλη ήταν, τι μεγάλο πληθυσμό είχε!

Επίσης, υπήρχαν δυο Γερμανίες! Η Δυτική, με πρωτεύουσα τη Βόννη και η Ανατολική με πρωτεύουσα το Βερολίνο.

Αντίστοιχα, στην Ασία υπήρχαν -και παραμένουν, δυο Κορέες, ενώ μέχρι προ λίγων ετών, στην Αραβική Χερσόνησο, υπήρχαν δυο Υεμένες!

Πιο κοντά στη χώρα μας, υπήρχε μια σχετικά μεγάλη χώρα, η Γιουγκοσλαβία, η οποία ονομαζόταν σε παλαιότερους χάρτες, Νοτιοσλαυία! Ήταν δηλαδή το κράτος των Σλάβων του Νότου, που όπως αντιληφθήκαμε προ 30ετίας, δεν ήταν παρά ένα μωσαϊκό εθνοτήτων με λυσσαλέο μίσος μεταξύ των.


Προσφάτως περιεργαζόμουν έναν από τους εν λόγω χάρτες, από τη δεκαετία του ’70. Το πολύχρωμο παζλ κρατών, ελάχιστα θύμιζε τους αντίστοιχους σημερινούς χάρτες.

Τόσα νέα κράτη! Ομοσπονδίες κρατών γιγαντώνονται και εν συνεχεία αποσυντίθενται: η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη, σε 15 αυτόνομα κράτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχασε ένα κράτος-μέλος και έπεται συνέχεια.

Φανταστείτε την πιθανότητα δημιουργίας των παρακάτω κρατών στο προσεχές μέλλον:

Στην Ευρώπη, η Βόρεια Μακεδονία διασπάται σε αλβανόφωνο κράτος, το οποίο ενώνεται- πιθανότατα μαζί με το Κόσοβο- με την Αλβανία, ενώ το Σλαβόφωνο, ενσωματώνεται στη Σερβία.

Βορειότερα, στην δυτική Ρουμανία, ο Ουγγρόφωνος πληθυσμός που έχει παραμείνει εκεί εδώ και περίπου 70 χρόνια, ενώνεται με την Ουγγαρία.

Πιο δυτικά, οι Φλαμανδοί και οι Βαλόνοι αποφασίζουν ότι δεν μπορούν να συζήσουν στο τεχνητό κράτος του Βελγίου και ανεξαρτητοποιούνται!

Οι Γροιλανδοί αποφασίζουν ότι καθώς η αλλαγή του κλίματος δημιουργεί ευκαιρίες για εκμετάλλευση του εδάφους και πολύ περισσότερο, του υπεδάφους, πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν από τη Δανία.

Η Μολδαβία ενώνεται με την Ρουμανία, όντας ουσιαστικά, ομογενής, ομόγλωσση και ομόθρησκη χώρα.

Στην Ουκρανία, η Κριμαία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της, δημιουργώντας ένα κράτος-μαριονέτα της Ρωσίας!

Στη Μέση Ανατολή το Ιράκ, διασπάται σε τρία ανεξάρτητα κράτη!

Άφησα για το τέλος, την ρευστότερη, όσον αφορά τα σύνορα, ήπειρο: την Αφρική. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Προσφάτως μάλιστα, ιδρύθηκε ένα ακόμα κράτος, το Νότιο Σουδάν!

Τα πάντα ρεί λοιπόν, όσον αφορά την ύπαρξη κρατών.

Χώρες που υφίστανται σήμερα, πιθανότατα δεν θα υπάρχουν μελλοντικά.

Μέχρι να αντιληφθεί σύσσωμη η Ανθρωπότητα ότι οι κάθε είδους διαχωρισμοί είναι εμπόδιο στην εξέλιξη!

Ρόμπερτ Πεφάνης
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]