Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Η σκηνοθετημένη προσφυγική κρίση


O Τύπος για τα κέρδη του Ερντογάν από την κρίση στον Έβρο, τις επιπτώσεις ενός πιθανού κρούσματος στους καταυλισμούς στο Αιγαίο και τους όρους της Αθήνας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία

"Ο πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε σε πρόσφυγες και μετανάστες ελεύθερη διέλευση στην Ελλάδα. Τώρα οι τουρκικές αρχές τούς επιστρέφουν πίσω στην Κων/πολη, όπου βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι χωρίς λεφτά και ελπίδα. Ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο Τούρκος πρόεδρος και η Ε.Ε. θα πρέπει τώρα να πληρώσει", γράφει η Die Welt με τίτλο "Τα θύματα της σκηνοθετημένης από τον Ερντογάν προσφυγικής κρίσης".

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί:
"Μέσα σε λίγες μέρες περίπου 20.000 άνθρωποι ήρθαν στα σύνορα. Τούρκοι στρατιώτες τούς διέθεσαν βάρκες και έριξαν ακόμα και δακρυγόνα σε Έλληνες στρατιώτες. Κι αν κάποιος πρόσφυγας αποκαμωμένος από τη προσπάθεια αποτύγχανε να περάσει κολυμπώντας τον Έβρο, Τούρκοι στρατιώτες τον πίεζαν να ξαναπροσπαθήσει. Λίγες εβδομάδες αργότερα οι ίδιοι στρατιώτες μετέφεραν τους πρόσφυγες πίσω στην Κων/πολη. Η σκηνοθετημένη προσφυγική κρίση στα σύνορα με την Ε.Ε. είχε τελειώσει. Διότι την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Ερντογάν πήρε αυτά που ήθελε. Περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε. για πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία".

SZ: "Ιδανικές συνθήκες για μια καταστροφή"

"Προς το παρόν δεν υπάρχει κρούσμα κορωναϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Αιγαίου. Σε περίπτωση όμως που υπάρξει, τότε το ελληνικό σύστημα υγείας θα οδηγηθεί στα όριά του", επισημαίνει σε άρθρο με τίτλο "Ιδανικές συνθήκες για μια καταστροφή" η Süddeutsche Zeitung.

H εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει:
"Οι συνεργάτες των οργανώσεων αρωγής εκτιμούν ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, δίνοντας προτεραιότητα σε ασθενείς και αδύναμους. Θεωρούν ότι βρίσκεται στην ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. να το πράξει. Σε περίπτωση που σημειωθούν κρούσματα σε σειρά νησιών τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις για το ελληνικό σύστημα υγείας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διατείνεται ότι η χώρα είναι οικονομικά θωρακισμένη για να καταπολεμήσει την πανδημία και ότι οι όποιες οικονομικές ζημιές είναι αναστρέψιμες. Το ερώτημα για το μέγεθος των οικονομικών συνεπειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια περιορισμών στα ταξίδια, μιας ο τουρισμός συμβάλλει με 25% στο ελληνικό ΑΕΠ. Σε περίπτωση που η καλοκαιρινή περίοδος καθυστερήσει ή αναβληθεί τότε αυτό θα είναι μοιραίο για τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας".
Οι όροι της Αθήνας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία

"Οι επικείμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αποτελούν ένα σημαντικό θετικό μήνυμα για τα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία αισθάνονται ότι λόγω της κρίσης του κορονοϊού, έχουν αφεθεί από την Ε.Ε. στη τύχη τους, γράφει η Handelsblatt με τίτλο "Επίκεινται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί:
"Πρόκειται για ορόσημο στην πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. Η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων βρίσκεται στην αρμοδιότητα των χωρών-μελών, οι οποίες μέχρι τη Δευτέρα δεν είχαν ακόμα συμφωνήσει. Επί σειρά ετών η Ελλάδα έθετε βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω του ονοματολογικού. Όταν λύθηκε το ζήτημα αυτό, προέβαλε αντιρρήσεις η Γαλλία, από κοινού με την Ολλανδία και την Δανία , ζητώντας μεταρρύθμιση της διαδικασίας ένταξης. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν και πάλι η Ελλάδα που προκάλεσε προβλήματα λόγω των ανησυχιών για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Για το λόγο αυτό το πράσινο φως στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνοδεύθηκε από έναν ακόμα όρο. Η χώρα θα πρέπει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του εκλογικού της συστήματος πριν την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων".
Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutche Welle



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]