Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Κούρδοι, η Νορμανδία, οι συμμαχίες και η εγκατάλειψή τους


Του Michael Rubin

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ δικαιολόγησε την εγκατάλειψη των Σύρων Κούρδων συμμάχων εν μέρει λόγω του ότι οι Κούρδοι “δεν μας βοήθησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στην [απόβαση στη] Νορμανδία”. Για να είμαστε δίκαιοι με τον Τραμπ, οι Κούρδοι επίσης χρεώνονται το γεγονός ότι δεν βοήθησαν τις ΗΠΑ να νικήσουν τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό.

Αν ο Τραμπ πάντως θέλει να είναι ακριβής, οι Κούρδοι αντιτάχθηκαν στον σάχη Ρεζά της Περσίας, τον οποίο εντέλει οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των Βρετανών εκδίωξαν λόγω της συμπάθειάς του προς τους ναζί. Και όταν οι αμερικανικές, οι βρετανικές και οι σοβιετικές δυνάμεις κατέλαβαν έναν διάδρομο στο Ιράν για την τροφοδοσία της Σοβιετικής Ένωσης, οι ντόπιοι Κούρδοι βοήθησαν. Αλλά ας μην αφήνουμε τα γεγονότα να μπαίνουν στη μέση.

Εφόσον πάντως ο Τραμπ έθεσε τους “κανόνες της Νορμανδίας” ως το νέο προηγούμενο, είναι καιρός να δούμε την ετυμηγορία της ιστορίας και να προειδοποιήσουμε σχετικά και άλλους συμμάχους της Αμερικής. Υπενθυμίζω ότι είμαι ιστορικός και πληρώνομαι για να προβλέπω το παρελθόν. Παρέχω λοιπόν τα ακόλουθα στοιχεία τόσο με ταπεινότητα όσο και με τη “μεγάλη και απαράμιλλη” σοφία μου:


Ταϊβάν: οι Ταϊβανέζοι δεν υποστήριξαν τους Αμερικανούς εναντίον των Βρετανών κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Συνεπώς, η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι να τους εγκαταλείψουμε στην οποιαδήποτε κινεζική εισβολή.

Νότια Κορέα: Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για τη διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας; Εξάλλου, τελευταία φορά που κοίταξα, οι Νοτιοκορεάτες ήταν απόντες όταν απελευθερώναμε τη Γρενάδα από τους Σοβιετικούς και τους Κουβανούς.

Ισραήλ: Οι Ισραηλινοί ζητούν ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα για να προστατευθούν έναντι υπαρξιακών απειλών. Πού όμως ήταν οι Ισραηλινοί όταν οι Βρετανοί κατέκαψαν τον Λευκό Οίκο το 1812;

Εσθονία: Η Εσθονία μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να περιμένει ότι θα συμμετέχει στη συλλογική άμυνα, όμως όταν οι Μεξικανοί πολιορκούσαν το Άλαμο, ήρθαν μήπως οι Εσθονοί να ενισχύσουν την άμυνα του Ντέιβι Κρόκετ; Οι Εσθονοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτοί φταίνε που συνορεύουν για αιώνες με τη Ρωσία.

Δεν θέλω να κακοκαρδίσω τους παραδοσιακούς συμμάχους της Αμερικής, αλλά εφόσον το δόγμα Τραμπ ζητά ιστορική λογοδοσία, με χαρά την παρέχω εν είδει προειδοποίησης στους συμμάχους μας.

Ο Michael Rubin είναι πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, το Ιράν και τη διπλωματία. 
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 10 Οκτωβρίου 2019 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute (ΑΕΙ) και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.
LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]