Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο άνθρωπος των καιρών μας


Ο Τζόνσον δεν έγινε πρωθυπουργός χάρη στην πολιτική αρετή του, εκτός και αν η έννοια της πολιτικής αρετής έχει αλλάξει και εμείς μένουμε αγκιστρωμένοι σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια. Έγινε πρωθυπουργός ως τρολ, ως καρικατούρα ενός αρχέτυπου

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Δεν είμαι σίγουρος για ποιον από τους δύο, τον Τραμπ ή τον Τζόνσον, κυκλοφορούν περισσότερα αστεία βίντεο στο δίκτυο, ενδεικτικά της γελοιότητας που εκπέμπει ο άνδρας. Υποθέτω για τον Τραμπ, αφού είναι και μεγαλύτερος.

Η εικόνα, λένε, αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Ένα βίντεο, όμως, μπορεί να πει τα πάντα. Κάντε τον κόπο και ρίξτε μια ματιά στα βίντεο του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας στο YouTube. Είναι ξεκαρδιστικά και ταυτόχρονα απελπιστικά. Εκεί που λες ότι ο πλανήτης αρχίζει και μπλέκει άσχημα, αντιλαμβάνεσαι ότι και τα πιο σοβαρά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο έχουν πάνω τους ένα χνούδι γελοιότητας που τα καθιστά βατά και ανθρώπινα.


Πράγματι, ο Μπόρις Τζόνσον δείχνει σαν κακοφτιαγμένος κλώνος του Τραμπ, ένα κακέκτυπο, ένα αντίγραφο από τον ίδιο σκιτσογράφο που είπε να δει το ίδιο πρόσωπο από διαφορετική γωνία. Βέβαια ο Τζόνσον είναι μορφωμένος, έχει τίτλους από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας του. Και για αυτό είναι μία εμφατική επιβεβαίωση όσων υποστηρίζουν ότι δεν είναι η μόρφωση που φτιάχνει τον άνθρωπο. Είναι ο άνθρωπος που δίνει πρόσωπο στη γνώση. Και το πρόσωπο του Τζόνσον είναι, απλώς, αστείο. Όχι ως φυσιογνωμία αν και οι γελοιογράφοι τον αγαπούν. Ως πολιτική παρουσία, ως ηγετική έκφραση ενός κόσμου που κάνει πλέον τον αυτοσαρκασμό θηλιά στο λαιμό του.

Ο Τζόνσον δεν έγινε πρωθυπουργός χάρη στην πολιτική αρετή του, εκτός και αν η έννοια της πολιτικής αρετής έχει αλλάξει και εμείς μένουμε αγκιστρωμένοι σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια. Έγινε πρωθυπουργός ως τρολ, ως καρικατούρα ενός αρχέτυπου. Δεν έβαλε, απλώς, τις μάρκες του σε ένα ιδιόμορφο μοντέλου λαϊκισμού και κέρδισε. Το πήγε ακόμα πιο πέρα, το εξέλιξε σε μία φάρσα που έγινε πολιτική πρόταση, σε έναν καγχασμό που πλέον ακούγεται ως θριαμβευτική κραυγή.

Ακραίος, διχαστικός, χωρίς μέτρο. Και όμως, αυτή η κωμική φιγούρα αναλαμβάνει τα ηνία της Βρετανίας σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Μην εκπλαγείτε αν τα καταφέρει. Ζούμε σε μία εποχή των άκρων και ο Μπόρις δείχνει άνθρωπος των καιρών ή, αν θέλετε, το πιο εμβληματικό σημείο τους.

Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]