Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: «Αναστέλλουμε τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών»


Την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα.

Με την αναστολή της συμφωνίας, η Τουρκία παύει να δέχεται πίσω τους παράτυπους μετανάστες που περνούν τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ γενικά. Στόχος της συμφωνίας είναι να κλείσουν οι οδοί λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, να εξαρθρωθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθροδιακινητών, να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να δοθεί τέλος στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η συμφωνία επανεισδοχής που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον λειτουργική όσο η Ένωση εξακολουθεί να μην εκπληρώνει την υπόσχεσή της για ταξίδια χωρίς βίζας για τους τούρκους πολίτες.

«Δεν θα περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Η συμφωνία επανεισδοχής και η συμφωνία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα τεθούν ταυτόχρονα σε ισχύ».


Η Άγκυρα, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες είχαν ανακοινωθεί οι κυρώσεις που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας, για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικότερα περιλαμβάνονται: πάγωμα της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ, πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια. Παράλληλα η ΕΕ τόνισε ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις της θα επιβληθούν πιο αυστηρά και στοχευμένα μέτρα.

Αυξάνονται οι ροές μεταναστών

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται αύξηση των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, καθώς σύµφωνα µε ανεπίσηµα στοιχεία, την εβδοµάδα 8-14 Ιουλίου έφτασαν 1.365 µετανάστες και πρόσφυγες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο αντίστοιχος αριθµός ήταν 980 και το ίδιο διάστημα πέρυσι 551.

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις προκειµένου να διαπιστώσουν αν η αύξηση είναι συγκυριακή ή έχει σχέση µε την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Οι µεγάλες ροές µεταναστών και προσφύγων, πάντως, ανησυχούν τους ευρωπαϊκούς θεσµούς.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]