Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τακτική τουρκική υποχώρηση για τους S400;


Ήξεις αφήξεις από τους Τούρκους αξιωματούχους
Η επιστροφή του "άσωτου" θα επιφέρει την οργή της Μόσχας
Η ανάγκη αγοράς των S400 ήταν αναγνώριση ήττας της Τουρκίας στο Αιγαίο

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

«Η παράδοση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 δεν θα καθυστερήσει», ενημέρωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε σχετική ερώτηση.

Η δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου έρχεται δυο μέρες σχεδόν μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Αμύνης Χουλούσι Ακάρ για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην παράδοση.

«Ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία δεν θα παραλάβουμε τους s400 μετά από σχετικό αίτημα των Αμερικανικών αρχών δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» είπε Ακσόι.

Σημειώνεται πάντως ότι την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας Ακάρ έλεγε στο Haberturk «η παραλαβή τους να μην γίνει τον Ιούνιο, αλλά τους προσεχείς μήνες. Η διαδικασία έχει αρχίσει». Η Άγκυρα εξετάζει πιθανές τοποθεσίες για την ανάπτυξη των συστημάτων S-400, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.


Το Κρεμλίνο ωστόσο διέψευσε τον Ακάρ επιμένοντας ότι η παράδοση του αμυντικού πυραυλικού συστήματος προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμα. «Η παράδοση θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα απ’ ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά, έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς», δήλωσε ο ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα του Καζακστάν

Η αγορά των ρωσικών S-400 έχει κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να απειλεί την Άγκυρα με κυρώσεις.

Την Τρίτη, δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς αναφερόταν στο ενδεχόμενο να αναστείλει η εκπαίδευση των τούρκων πιλότων των προηγμένων μαχητικών F-35, από την Ουάσινγκτον χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ανακοινώσεις ή διαψεύσεις.

Λίγες ώρες αργότερα γινόταν γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο της συνόδου των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στην Οσάκα της Ιαπωνίας στα τέλη Ιουνίου.

Όλα δείχνουν πως η Τουρκία ξανασκέφτεται πολύ σοβαρά τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τις ΗΠΑ κατά τις τουρκικής οικονομίας, αλλά και κατά των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων της γείτονος (υπήρξε μέχρι και απειλή παύσης παράδοσης ανταλλακτικών για τα F-16). Αυτές οι σκέψεις, αλλά και η επικείμενη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν, δημιουργούν μια σειρά νέων προβλημάτων της Τουρκίας, αυτή τη φορά με την Μόσχα και τις δράσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ, αλλά και την τουρκική θρασύτητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, λοιπόν, μπαίνει σε μια ιδιαίτερα προβληματική περίοδο, δηλώνοντας άτυπα την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την "οργή" των ΗΠΑ, ενώ με την ανακοίνωση της αναγκαιότητας αγοράς των S400 είχε δηλώσει επισήμως και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (σιωπηλή αποδοχή ήττας σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης), ενώ η δομή του Αιγαίου αποτελεί μια πάγια μη αντιμετωπίσημη κατάσταση από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο σε περίπτωση μετακίνησής του στο κέντρο του Αιγαίου σε κάποια ελληνοτουρκική σύρραξη τα πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα παίζουν τον ρόλο της "καθιστής πάπιας", δεχόμενα προσβολές από κάθε κατεύθυνση από τα οργανωμένα συστήματα άμυνας της Ελλάδας. Και αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός το οποίο δεν παρουσιάζεται από τα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία παραδόξως επιλέγουν να εμφανίζουν την Τουρκία πάνοπλη και -σχεδόν- κυρίαρχη στο Αιγαίο...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]