Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Σαλβίνι ρίχνει 30 δισ. στον... πόλεμο με τις Βρυξέλλες


Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η άτυπη ανακωχή στην αντιπαράθεση του Ματέο Σαλβίνι με την Κομισιόν κράτησε ως το βράδυ των ευρωεκλογών. Από την Δευτέρα κιόλας, οι τόνοι ανέβηκαν και από τις δύο πλευρές, προμηνύοντας ένα θερμό καλοκαίρι, τόσο στη Ρώμη όσο και στη γραμμή που τη συνδέει με Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, με «προίκα» το 34,3% που τον κατέστησε μακράν το πρώτο κόμμα, απαίτησε από την κυβέρνηση να πατήσει γκάζι και από την ΕΚΤ να εγγυηθεί το χρέος που συνεπάγονται κάποια από τα μέτρα που σχεδιάζει. «Όλοι οι φάκελοι είναι έτοιμοι, από τη φορολογική μεταρρύθμιση μέχρι την διεύρυνση της αυτονομίας της βόρειας Ιταλίας και το πακέτο για την ασφάλεια», δήλωσε – διαψεύδοντας παράλληλα (αν θέλουμε τον πιστεύουμε...) τις φήμες περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών, για να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που διαθέτει έναντι του αποδυναμωμένου εταίρου του.

«Οι Ιταλοί δεν μας ψήφισαν για να αυξήσουμε τον ΦΠΑ ή να περικόψουμε κάποια δεκαδικά ψηφία από το έλλειμμα (...) Καθώς είναι οι συνταγές λιτότητας που επέτρεψαν την έκρηξη του χρέους, εμείς θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο: ένα φορολογικό σοκ», πρόσθεσε. Προανήγγειλε δε μια μεγάλη μείωση της φορολογίας, με επιβολή σταθερού συντελεστή της τάξης του 15% για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ.


Όσο για το κόστος; Υπολογίζεται ότι φτάνει τα 30 δισ. ευρώ, αυξάνοντας περαιτέρω το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο πέρυσι έφτασε το 132,2%, φέτος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 133,7% και το 2020 εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσει στο 135,2%.

Η απάντηση Βρυξελλών και Φρανκφούρτης

Η αντίδραση των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης υπήρξε σχεδόν ακαριαία. Εκ μέρους της ΕΚΤ, οι δύο αντιπρόεδροί της, ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος και ο Φινλανδός Όλι Ρεν, δεν μάσησαν τα λόγια τους: Η Ιταλία κινδυνεύει να δει τα επιτόκια δανεισμού να αυξάνονται, πλήττοντας την οικονομία και προκαλώντας αρνητικές συνέπειες που θα ξεπερνούν κατά πολύ τα αναμενόμενα οφέλη από τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, διεμήνυσε ο πρώτος. Η χρηματοδότηση ενός κράτους-μέλους από την ΕΚΤ απαγορεύεται ρητά, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο δεύτερος.

Όσο για την Κομισιόν, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να στείλει την προειδοποιητική της επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση, δίνοντας της περιθώριο μέχρι σήμερα, Παρασκευή, για να δώσει εξηγήσεις που αφορούν την επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί ότι την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, θα εκκινηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, καλώντας τους υπουργούς Οικονομικών να την επισημοποιήσουν στη συνεδρίασή τους στις 8-9 Ιουλίου.

Με το βλέμμα στην κορυφή...

Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για μια διαδικασία η οποία μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, ήτοι περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Μόνο που η Ρώμη και ο Σαλβίνι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά πολύ δύσκολο – και γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όσο είναι στον αέρα τα ζητήματα του νέου προέδρου της Κομισιόν, της ηγεσίας του Συμβουλίου και της ΕΚΤ και, κυρίως, της κατεύθυνσης που θα πάρει το καράβι της Ευρώπης. Και έτσι, παίρνουν τα ρίσκα τους, με το βλέμμα στραμμένο και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις – όσο κι αν Σαλβίνι διαψεύδει ότι έχει οτιδήποτε τέτοιο κατά νου.

Διότι, βλέπετε, είναι πολύ γλυκό το όνειρο να γίνει ο πρώτος ανοιχτά ακροδεξιός πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας – και μάλιστα της Ιταλίας.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]