Επιμένει για ένταξη στην Ε.Ε. ο Ερντογάν
Η ένταξη στην Ε.Ε. είναι αμετάθετος στόχος της Αγκυρας, διεμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα μετά τη σκληρή κριτική των Βρυξελλών στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και του κράτους δικαίου από την κυβέρνησή του. «Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας που ξεκίνησε το 2005, σε πείσμα όλων των δυσκολιών, έχει σημασία για την Ευρώπη, τουλάχιστον αντίστοιχη με τη σημασία που έχει για εμάς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια εκδήλωσης όπου παρουσίασε τη νέα στρατηγική για τη δικαστική μεταρρύθμιση.
Στην έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα νωρίτερα, υπενθυμίζεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει από τον περασμένο Ιούνιο και ότι η Τουρκία έχει οπισθοδρομήσει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι χθεσινές εξαγγελίες του Ερντογάν προφανώς φιλοδοξούν να αμβλύνουν ώς έναν βαθμό αυτές τις ανησυχίες.
«Ενα από τα μεγαλύτερα οφέλη της ενταξιακής διαδικασίας ήταν ότι μας έδωσε τη δυνατότητα να προωθήσουμε κατά συστηματικό τρόπο μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος. Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την αθέτηση, όπως είπε, πολλών υποσχέσεων της Ε.Ε. προς τη χώρα του.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που προανήγγειλε ο Ερντογάν ξεχωρίζει ο περιορισμός των συλλήψεων πολιτών που κρατούνται για μεγάλο διάστημα χωρίς δίκη. «Λαμβάνουμε μέτρα για μια πιο περιοριστική προσφυγή στο μέτρο της κράτησης. Βλέπουμε την κράτηση ως εξαιρετικό μέτρο, θεωρώντας τη δίκη χωρίς κράτηση τον κανόνα», δήλωσε σχετικά. Επιπλέον, προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης στις νομικές σχολές της χώρας και βεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του ακολουθούσε πάντα και θα συνεχίσει να ακολουθεί πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι των βασανιστηρίων. Δύο ημέρες νωρίτερα, δικηγορική ένωση στην Αγκυρα δημοσιοποίησε καταγγελίες για βασανισμό ή κακομεταχείριση πέντε υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών που κρατούνται στη φυλακή.
Τέλος, από τις δηλώσεις Ερντογάν διαφαίνεται μια κάποια χαλάρωση του κρατικού ελέγχου στο Διαδίκτυο. Οπως δήλωσε ο ίδιος, στο εξής θα εμποδίζεται η πρόσβαση μόνο σε εκείνα τα τμήματα ιστοσελίδων που κρίνονται επικίνδυνα για λόγους εθνικής ασφαλείας και όχι σε ολόκληρες τις ιστοσελίδες, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Μεταξύ άλλων, οι Αρχές έχουν απαγορεύσει από το 2017 την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφαλείας.
Reuters, Sabah
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...