Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν θυμίζει τα πραξικοπήματα του στρατού

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πλάτη, ένα από τα μικρότερα Πριγκηπόννησα, με φόντο τη Θάλασσα του Μαρμαρά

Συμβολική επίσκεψη στην Πλάτη, ένα από τα μικρότερα Πριγκηπόννησα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, πραγματοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Mαΐου του 1960 κατά της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος υπό τον πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές. «Ουδείς μπορεί να πραγματοποιήσει σήμερα πραξικόπημα στην Τουρκία, καθώς η χώρα μας γίνεται ισχυρότερη», δήλωσε ο Ερντογάν στην Πλάτη, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ακατοίκητη.

Μετά το πραξικόπημα του 1960, ο Μεντερές, πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της Τουρκίας, και ολόκληρο το υπουργικό του συμβούλιο φυλακίστηκαν στην Πλάτη. Λίγο αργότερα, το 1961, ο ίδιος και δύο υπουργοί του δικάστηκαν και εκτελέστηκαν στη Νήσο των Σκύλων. Μιλώντας σε παραδοσιακό δείπνο του Ραμαζανίου, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Πλάτη μετονομάζεται σε «Νήσο της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας». Στα τέλη του έτους αναμένεται να ανακοινωθεί το αναπτυξιακό σχέδιο για το νησί, που προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχείου, μουσείου, συνεδριακού κέντρου, τζαμιού και χώρων αναψυχής, με προοπτική να φιλοξενεί διεθνή και εθνικά συνέδρια.


Ο Τούρκος ηγέτης δεν έκρυψε την προεκλογική σκοπιμότητα της επίσκεψής του, καλώντας τους ψηφοφόρους «να δώσουν ένα μάθημα» στο κεμαλικό κόμμα CHP, που κατά το παρελθόν ήταν το αγαπημένο κόμμα του στρατού, στις επαναληπτικές εκλογές για τον δήμο Κωνσταντινούπολης, στις 23 Ιουνίου.

Ο κεμαλικός Εκρέμ Ιμάμογλου είχε επικρατήσει με οριακή διαφορά του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μπινάλ Γιλντιρίμ στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, ωστόσο το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο έκανε δεκτή την ένσταση του ΑΚΡ για παρατυπίες και διέταξε την επανάληψη της αναμέτρησης. Πλην των Ιμάμογλου και Γιλντιρίμ, άλλοι 19 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στην επαναληπτική αναμέτρηση, όπως ανακοίνωσαν χθες οι εκλογικές αρχές.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]