Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνδέουν τη Χάλκη με τους μουφτήδες


Στην Κωνσταντινούπολη θα εξελιχθεί σήμερα το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας θα ξεναγηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και θα συναντήσει ομογενείς. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο κ. Τσίπρας συναντήθηκαν και στην Αγκυρα, όπου και παρεκάθησαν στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ως προς την πιθανότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία έχει κλείσει από το 1971, ο κ. Ερντογάν ήταν σαφής. Αυτή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δυνατότητα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης να εκλέγει τους δικούς της μουφτήδες. «Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί το έχουν φέρει πολλές φορές στην ατζέντα. Εγώ κάθε φορά που έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής, όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη δυτική Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε, επίσης, μια αναδρομή στα μαθητικά χρόνια του, ενθυμούμενος επίσκεψή του στη Χάλκη με τον καθηγητή Θεολογίας του και τις πληροφορίες για τους 38.000 τόμους που περιείχε η βιβλιοθήκη της Σχολής. Ο κ. Ερντογάν, πάντως, διαχώρισε τη θέση του από το κλείσιμο της Σχολής. «Δεν φταίμε εμείς όμως για αυτό, δεν ήμασταν εμείς κυβερνήτες τότε», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις που έκανε ο ίδιος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκειμένου η Ιερά Σύνοδος (Ι.Σ.) να αποκτήσει επαρκή αριθμό μητροπολιτών, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα ανάδειξης νέων κληρικών από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που είναι κλειστή. Είπε, ενδεικτικά, ότι η Ι.Σ. του Πατριαρχείου είχε φθάσει να έχει 7 επισκόπους και ο ίδιος ζήτησε από τον κ.κ. Βαρθολομαίο μια λίστα. «Δώστε μας μια λίστα ποιοι θέλετε να είναι στην Ιερά Σύνοδο κι εγώ να τους δώσω ιθαγένεια τουρκική, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Ιερά Σύνοδος», είπε ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος και τα 15 μέλη της έχουν υπηκοότητα και λειτουργεί κανονικά».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]