Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συζητήθηκε και τι... αποφεύχθηκε στη συνάντηση Ερντογάν - Τσίπρα


Της Νίκης Ζορμπά

Τα περί "γαλάζιας πατρίδας" που κυριαρχούσε εσχάτως στη ρητορική των τούρκων αξιωματούχων δεν ετέθησαν ούτε δημόσια , ούτε κατ ιδίαν στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αποφεύχθηκαν δηλαδή τα "χειρότερα", καταρχάς, για μια συνάντηση η οποία ήταν "ναρκοθετημένη" εξ αντικειμένου λόγω της έντασης στις διμερείς σχέσεις, των τελευταίων -πολλών- μηνών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, απέφυγε τις γνωστές του προκλητικές και "αναθεωρητικές" προσεγγίσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης, τις αναφορές σε "γκρίζες ζώνες" και σχετικά "αγκάθια" που δυσχεραίνουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο, κρατώντας "χαμηλά" την μπάλα των διεκδικήσεών του.

Σε αυτό που δεν έκανε πίσω ο τούρκος πρόεδρος και σήκωσε πολύ -επικοινωνιακά τουλάχιστον- είναι το θέμα των οκτώ τούρκων πραξικοπηματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα και με απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να του επιστραφούν , όπως επιμένει ο ίδιος ( "στήνοντας" χθες και σχετική ερώτηση προς τον Α. Τσίπρα από δημοσιογράφο τουρκικού φιλερντογανικού ΜΜΕ).

Τούτο πάντως, όπως ισχυρίζονται από την Κυβέρνηση, δεν ήταν το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε τις μεταξύ τους συζητήσεις. Στις δημόσιες αναφορές του ο έλληνας πρωθυπουργός πάντως, επιχείρησε να το ξεκόψει, επαναλαμβάνοντας ότι ναι μεν δεν είναι καλοδεχούμενοι οι τούρκοι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα αλλά η ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε την απόφαση να μην επιστραφούν και τελεία- παύλα. "Το εξαντλήσαμε το θέμα με τον τούρκο πρόεδρο" ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά το "παζάρι" του κ. Εντογάν: Λύνουμε το θέμα με τους μουφτήδες στην Θράκη, για να επαναλειτουργήσει η θεολογική Σχολή της Χάλκης ( την οποία επισκέπτεται σήμερα ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο), από την ελληνική κυβέρνηση δεν το "σπουδαιολόγησαν" ιδιαιτέρως.

Τα βήματα για "θετική ατζέντα"

Στο δια ταύτα, αποτιμούν απολύτως θετικά τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, επισημαίνοντας ως εξόχως θετικό το μεταξύ τους κλίμα.

Μιλούν για "ειλικρινή διάλογο και καθαρές κουβέντες" που διέτρεξαν το σύνολο της ατζέντας που τέθηκε.

Επισημαίνουν εξάλλου, ότι ο κ. Τσίπρας έκανε ρητή αναφορά στις τουρκικές παραβιασεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στα επικίνδυνα επεισόδια σε γη και αέρα , το casus belli και την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου που πρέπει να επιδεικνύει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα, διπλωματικές πηγές, σημειώνουν ότι αμφότεροι, Τσίπρας και Ερντογάν, συμφώνησαν να προταχθεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών καθώς και στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε το προσεχές διάστημα να συναντηθούν:

1. Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας- Τουρκίας, με στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο

2. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας με τον κ. Τσαβούσογλου προκειμένου να ξεκινήσουν προπαρασκευαστικές συζητήσεις για το Κυπριακό

3. Ο κ. Βίτσας με τον τούρκο ομόλογό του για σύσφιξη συνεργασίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. ( Σημειώνεται ότι στην "γκρίνια" Ερντογάν ότι η Ε.Ε δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία , όσες απορρέουν από την ευρωτουρκική Συμφωνία για το Προσφυγικό, ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε με στήριξη στα αιτήματα του τούρκου προέδρου).

Παραλλήλως, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των επαφών των ΥΠΟΙΚ Ελλάδας και Τουρκίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης αλλά και για επενδύσεις εν όψει της διοργάνωσης επιχειρηματικού Φόρουμ στην Θεσσαλονίκη, για το οποίο ο κ. Ερντογάν, προανήγγειλε υπογραφή "επιχειρηματικών συμφωνιών".

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]