Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα πρώτα ερωτήματα για τις επίσημες δηλώσεις Τσίπρα - Ερντογάν


Στη χθεσινή συνάντηση πλην της ανακοίνωσης ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, όλες οι άλλες ήταν δηλώσεις προθέσεων

Δεν είναι άγνωστο ότι από τις επίσημες δηλώσεις των εκτελεστικών ηγετών των χωρών κατά τις συναντήσεις τους, δεν βγαίνουν συνήθως συμπεράσματα, ιδίως αν πρόκειται μάλλον για εθιμοτυπικές συναντήσεις, όπως φαίνεται ότι ήταν η χθεσινή μεταξύ Τσίπρα- Ερντογάν.

Και την αποκαλώ μάλλον εθιμοτυπική, επειδή ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν συνοδευόταν από υπουργούς και αξιωματούχους οι οποίοι, αφού θα είχαν προηγηθεί συνομιλίες σε κατώτερο επίπεδο, θα έφταναν στο σημείο υπογραφής συμφωνιών, ή ανακοινώσεων εκτέλεσης συγκεκριμένων έργων.

Στην χθεσινή συνάντηση -πάντα σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις- πλην της ανακοίνωσης ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, όλες οι άλλες ήσαν δηλώσεις προθέσεων. Αναμένουμε φυσικά τις διαρροές αλλά κι αυτές δεν θα έχουν να μας πουν κάτι απτό.

Όμως, υπήρξαν κάποια στοιχεία άξια μνημόνευσης, με πρώτο την επιθετικότητα που επέδειξε η Τουρκία κατά την παραμονή ακόμη της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα. Και μιλώ για επιθετικότητα, επειδή όταν καλείς ηγέτη άλλης χώρας για να επιτευχθεί ένα καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, η διπλωματική αβρότητα επιβάλλει την επίδειξη ευγενικής συμπεριφοράς. Οι Τούρκοι, μακριά από τέτοιου είδους συμπεριφορές, επέδειξαν επιθετικότητα, με μόνη κίνηση αβρότητας την αποφυγή παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο.


Όπως είπα, η Τουρκία έδειξε τις προθέσεις της από την παραμονή της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα, με τις δηλώσεις Καλίν, αλλά κυρίως με την επικήρυξη των 8 φυγάδων Τούρκων στρατιωτικών, ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, κ. Καλίν και ο τουρκικός Τύπος μας προϊδέασε τι θα συζητηθεί. Τα σημαντικότερα ήσαν η ισοτιμία στην Κύπρο μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, την οποία ο Αναστασιάδης έχει αποδεχθεί χωρίς να μας εξηγήσει ποτέ γιατί προέβη σ’ αυτήν την απαράδεκτη και βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα παραχώρηση, την τυπική -επειδή ουσιαστική αποδέχθηκε η Ελλάδα- αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στην Θράκη, και παράδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Εδώ εξακολουθεί να συνεχίζεται η εγκληματική πολιτική, που ξεκίνησε ο ανεκδιήγητος Γιώργος Παπανδρέου, υπηρετώντας τις ιδεολογικοπολιτικές πεποιθήσεις του και ενεργώντας στην ουσία ως λαγός αποφάσεων άλλων, που αναγνώρισε τον αυτοπροσδιορισμό των μουσουλμάνων της Θράκης, εξάλειψε το άρθρο 19 του Κώδικος Ελληνικής Ιθαγενείας, και ξεκίνησε με τον Ισμαήλ Τζεμ συζήτηση επί όλων των θεμάτων κατ’ απαίτηση της Τουρκίας, ως μη όφειλε.

Έτσι, ακούσαμε τον Ερντογάν να λέγει: «Οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ελληνες που ζουν στην Τουρκία δεν είναι θέμα ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. Συζητήσαμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια στάση», υπογράμμισε. Και συνέχισε: «Θα έχουμε διάλογο και για τα θρησκευτικά θέματα και μαζί θα βρούμε λύσεις».

Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι απάντησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Γνωρίζουμε όμως τι δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, όπου διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις με κατεύθυνση την μουσουλμανική μειονότητα Δυτικής Θράκης θα συνεχιστούν.

Ο Α. Τσίπρας ανέφερε πως στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης οι δύο χώρες ενημερώνουν η μια την άλλη σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τις μειονότητες και υποστήριξε πως οι μεταρρυθμίσεις με κατεύθυνση την μουσουλμανική μειονότητα στην δυτική Θράκη είναι μια δέσμευση προς πολίτες της Ελλάδας και όχι ένα διμερές θέμα με την Τουρκία. «Στο πλαίσιο αυτό, κάναμε σημαντικά βήματα σχετικά με την εφαρμογή της σαρίας, τις αλλαγές στις μουφτείες και επίσης σε εκπαιδευτικά θέματα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε», κατέληξε ο α. Τσίπρας.

Έχουμε επομένως μια αναγνώριση και τυπική από πλευράς της Ελλάδας, όπως ανέφερα προηγουμένως, από την στιγμή που ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι «οι δύο χώρες ενημερώνουν η μια την άλλη σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τις μειονότητες». Αγνοεί ο πρωθυπουργός, ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά μειονότητα στην Ελλάδα; Για ποια μειονότητα έκανε λόγο;

Αγνοεί ο πρωθυπουργός ότι η συνθήκη της Λωζάννης, την οποία επικαλέστηκε, αγνοώντας προφανώς κι εδώ το περιεχόμενό της, δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα της Τουρκίας για επέμβαση στους μουσουλμάνους πολίτες της Ελλάδας; Για ποιο λόγο ενημερώνει η Ελλάδα την Τουρκία για θέμα που δε την αφορά; Αυτό δεν σημαίνει αναγνώριση τουρκικής μειονότητας;

Έπεται συνέχεια…

Ο Μακεδών
Voria 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μάζης: οι Έλληνες πάσχουν από τουρκικό μιθριδατισμό, (δεν συμπλήρωσε) ..επειδή οι πολιτικοί της Ελλάδος πάσχουν από αθεράπευτη ΕΦΙΑΛΤίτιδα! Και σπέρνουν στο λαό το μιθριδατισμό, όχι μονον στο θέμα της Τουρκίας,αλλά σε όλα τα χτυπήματα αφανισμού που του επιφέρουν. Η φόρμουλα λίγο-λίγο και σιγά-σιγά όλα συνηθίζονται έχει αποδειχτεί αλάνθαστη. Αλλά που θα πάει, σφαίρα είναι και γυρίζει. Τα πάντα ρέουν και τίποτα δεν μένει στάσιμο. Φαίνεται πως οι "γατζωμένοι"στα οφίτσια της εξουσίας, δε διάβασαν ποτέ τον Ηράκλειτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]