Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι σημαίνει η επικήρυξη των "8"


Ηθική πρόκληση, αλλά και πρώτη έμμεση αναγνώριση μη έκδοσης

Του Παναγιώτη Στάθη

Η επικήρυξη των 8 Τούρκων αξιωματικών που ήρθαν στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2016, μόλις χθες, ημέρα επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, έχει σίγουρα τη σημασία της ανάγνωσης της ως "ηθικής πρόκλησης" απέναντι σε ανθρώπους που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο σε μια άλλη χώρα. Η επικήρυξη με 700.000 ευρώ το "κεφάλι" (ήτοι 5,6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά) είναι τύπου "Άγριας Δύσης" και στοχεύει στα ταπεινά ένστικτα σύγχρονων, διεθνών, "κεφαλοκυνηγών".

Γιαυτό άλλωστε και ο συγγραφέας Απ. Δοξιάδης, ο άνθρωπος που έδωσε ένα τεράστιο αγώνα ώστε να μην εκδοθούν οι 8 στην Τουρκία, με ανάρτησή του χθες, ανέφερε:

"Οι Οκτώ τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στην Ελλάδα απολύτως νόμιμα. Τα δυο ανώτατά μας δικαστήρια, ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουν αποφανθεί ότι δεν υφίστανται λόγοι να εκδοθούν, και δικαιούνται πολιτικού ασύλου στη χώρα μας. Άρα, η επικήρυξή τους από τον Ερτογάν αποτελεί εντελώς ξεκάθαρη περίπτωση του Άρθρου 186 του Ποινικού Κώδικα: Πρόκληση και Προσφορά για την τέλεση Εγκλήματος. Γιατί μόνο με εγκληματική πράξη, και μάλιστα κακουργηματική, μπορούν οι Οκτώ να φύγουν από την Ελλάδα.

Το γεγονός ότι μια ξένη χώρα προκαλεί για την διάπραξη κακουργημάτων στην Ελλάδα, προσφέροντας και παχυλό αντίτιμο, δεν ενοχλεί κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση; Στο ελληνικό κράτος;"


Και δεύτερη ανάγνωση

Πέρα από την προφανή, η κίνηση των Τούρκων έχει και μια ακόμα ανάγνωση και ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία αποτελεί και την πρώτη επίσημη - εμμέσως πλην σαφώς- αναγνώριση πως η χώρα μας δεν πρόκειται να εκδώσει τους 8.

Αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στη χώρα μας από το καλοκαίρι του 2016 , μπήκαν στην αποκαλούμενη "κόκκινη λίστα" , δηλαδή των τρομοκρατών του τουρκικού κράτους, μόλις χθες, την ημέρα δηλαδή της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία. Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των 8 Τούρκων αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής για τους καταζητούμενος για θέματα τρομοκρατίας.

Το γεγονός όμως ότι η λίστα αυτή εμπλουτίζεται και ανανεώνεται κάθε χρόνο, και οι αξιωματικοί επικηρύχθηκαν μόλις τώρα, σημαίνει κατά μια έννοια πως ουσιαστικά οι Τούρκοι αποδέχονται πλέον πως οριστικά η Ελλάδα (με βάση τις δικαστικές αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της) δεν πρόκειται να τους εκδώσει. Γι αυτό και απευθύνεται πλέον σε μεμονωμένους πολίτες (οποιασδήποτε χώρας στην οποία μπορούν να μεταβούν) για να τους "καταδώσουν" με την επικήρυξη.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]