Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευπειθής στην καγκελάριο


Του Γιάννη Σιδέρη

Αν η πολυαναμενόμενη και πολυδιαφημισμένη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνκελα Μέρκελ στη χώρα μας, ήταν να αποκαλέσει τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία», και να ευχαριστήσει τον κ. Τσίπρα γιατί δίνει στη γειτονική χώρα ευκαιρία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, μάλλον πενιχρός ήταν για μας ο απολογισμός της επίσκεψης.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συζητήθηκε. Αναγκαστικώς πιθανολογούμε, ιχνηλατώντας κάποια σημεία των δηλώσεων Τσίπρα - Μέρκελ.

Συνάγεται κατ' αρχάς ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τις συνήθεις «αυταπάτες» περί οικονομίας που παρέλαβε στο χείλος του γκρεμού (παρότι είχε αρχίσει η ανάκαμψη την οποία και ανέκοψε), αφετέρου «απλώθηκε» στις συνήθεις ευχετήριες εκθέσεις ιδεών άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.

Επί του ανωτέρου, ότι έσωσε τη χώρα που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, αν το αποδεχτούμε θα συμπεράνουμε ότι την έσωσε ακολουθώντας την «ανθρωποκτόνες» επιταγές των μνημονίων. Πότε είχε δίκιο ο Πρωθυπουργός; Τότε που τα κατήγγειλε και έστελνε τη Μέρκελ «go back» ή τώρα που απολαμβάνει τα εύσημά της;

Δεν γίνεται, καταντάει γραφικό, κάθε φορά που η Μέρκελ (και οι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι) έρχονται εδώ, ο κ. Τσίπρας να βγαίνει από πάνω, και να έχει πάντα δίκιο, και τότε και τώρα!


Στο θέμα των περίφημων γερμανικών επανορθώσεων, ο Πρωθυπουργός ανέφερε «ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, ό[ως οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όπως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει».

Τι δηλοί ο Πρωθυπουργός; Ο ίδιος και το κόμμα του δεν ήταν που ξεσήκωναν τον κόσμο γι αυτά; (και ο υπουργός Λαφαζάνης πρότεινε μάλιστα να τα εντάξουν ως απαιτήσεις στον Προϋπολογισμό της χώρας!). Το δεν ξεχνάμε τις απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, είναι χρέος των ιστορικών. Των πρωθυπουργών χρέος είναι να φέρνουν στη Βουλή νομοθετήματα.

Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τις επανορθώσεις ήταν να έρθει στη Βουλή ως το τέλος του μήνα. Θα το φέρει; Αν το φέρει καλώς. Αν όχι, θα σημαίνει ότι απλώς έκανε μια γενική αναφορά για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να κρατήσει τα προσχήματα, ενώ θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ευπειθής στη «go back» και αναντίστοιχος στις διακηρύξεις του.

Στο θέμα των υπολοίπων Βαλκανίων: γενικό και αόριστο ευχετήριο για τη σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον της Ευρώπης. Για τον εξοπλισμό του Κοσσόβου που θα αποτελέσει εστία αναταραχής με την θερμή αρωγή του Έντι Ράμα έγινε άραγε αναφορά; - αν έχει απασχολήσει βέβαια το πρόβλημα τον Πρωθυπουργό (Πάντως θεωρούμε θετική ήταν η αναφορά στην κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία).

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ φρόντισε να ψαλιδίσει τα φτερά του Έλληνα Πρωθυπουργού «Δε είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης», ενώ δημιούργησε και ερωτηματικά:

Σε σχέση με το προσφυγικό είπε: «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είπε, δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θα θέλαμε. Θα εργαστούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από την Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης».

Αν δεν απατώμεθα, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αναφερόταν σε πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές και όχι ονομαστικώς από την Συρία. Ίσως η ηγεσία της ΕΕ αποφάσισε να αλλάξει πολιτική στο μεταναστευτικό, χωρίς να το έχει κοινοποιήσει. Ο κ. Τσίπρας το ήξερε; Ποια η θέση του επ’ αυτού;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθετο σε κάθε έναν που δυσανασχετούσε με την έλευση πολλών μεταναστών στη χώρα μας, και τον ονόμαζε φασίστα, αφού όλοι κατά τη γνώμη του, έρχονταν από εμπόλεμες περιοχές. Άρα θα ακούμε τώρα το κόμμα να ονομάζει τους ερχόμενους π.χ. από το Αφγανιστάν, ως παράτυπους μετανάστες και δεν θα ισχύουν γι αυτούς οι πρόνοιες της Συμφωνίας; Πλάκα θα έχει!

Αυτό ίσως θα ήταν ένας επί πλέον λόγος, εκτός της Συμφωνίας των Πρεσπών, που θα δικαιολογούσε την έλευση της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Δείχνει να ξεκινάει μια νέα πολιτική στο μεταναστευτικό, καθώς τα ανοιχτά σύνορα και οι ανέφελοι ανθρωπισμοί, ως μόνο αποτέλεσμα είχαν την αφύπνιση των ακροδεξιών απόψεων και δυνάμεων στην Ευρώπη, ένα από τα θύματά τους ήταν και τα ποσοστά του κόμματος της κας Μέρκελ.

Όσο για την επίδρασή της στο Μακεδονικό, μάλλον αδύνατη είναι. Το δοκίμασε τον Σεπτέμβριο στα Σκόπια με χαρακτηριστική αποτυχία, ενώ και κατά την εδώ έλευσή της χθες, η βουλή των Σκοπίων ανέβαλε την συνεδρίασή της για την συνταγματική αναθεώρηση.

Η Γερμανία μπορεί να πρωτοστάτησε στη διάλυση των Βαλκανίων, αλλά έκτοτε δεν διακρίθηκε για μεγάλη διείσδυση σε αυτά. Το προσπαθεί εκ νέου.

ΥΓ: Τα ανωτέρω ήταν ένας εν θερμώ άμεσος σχολιασμός με βάση τις δηλώσεις, καθώς δεν υπήρξαν άλλες πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]