Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ζάεφ θέλει να κάνει φιγούρα στο εσωτερικό του και κινδυνεύει να τινάξει τη Συμφωνία


Της Νίκης Ζορμπά

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ βαδίζει προς την τελευταία και πιο κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή του για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δεδομένου του κλίματος στη γείτονα, ο Ζόραν Ζάεφ, δείχνει κατά καιρούς, ιδιαίτερο ρητορικό ζήλο στο να διαφημίσει τη Συμφωνία που συνομολόγησε με τον Αλέξη Τσίπρα, στην κατεύθυνση πάντα της καταπράυνσης, αυτού που πιότερο φοβούνται οι φυρομίτες: Την κατεδάφιση της "μακεδονικής τους ταυτότητας".

Ο "ζήλος" αυτός, τον έφερε τις προάλλες σε προκλητικές διατυπώσεις, στα όρια του γραφικού μεν , απολύτως επικίνδυνου δε: Η "Μακεδονική γλώσσα" θα διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία είπε και μίλησε και περί "Μακεδόνων του Αιγαίου".

Στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων με τη δημιουργία αλγεινών εντυπώσεων για το πού ακριβώς το πάει η Συμφωνία των Πρεσπών ή εν πάση περιπτώσει τι περιθώρια δίνει να γίνουν πράξη οι ρητορείες του κ. Ζάεφ.

Αγωνία για αναστροφή κλίματος

Τα περί διδασκαλίας της Μακεδονικής γλώσσας και Μακεδόνων του Αιγαίου, θορύβησαν την κυβέρνηση και για έναν ακόμη καθόλα σοβαρό λόγο για το momentum που εκστομίστηκαν:

Μήπως το κλίμα που δημιουργηθεί με τις "ρουκέτες" του Ζόραν Ζάεφ καταστεί απαγορευτικό ή αποτρεπτικό για βουλευτές πέραν του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δηλώσει ( ή φέρονται ως "κλειδωμένοι") ότι θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών , όταν αυτή φτάσει στην ελληνική Βουλή.


Αναδίπλωση μέσω Νίμιτς

Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε προσωπική εμπλοκή- Ακόμη κι όταν κυκλοφόρησε χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον φυρομίτη ομόλογό του, το Μαξίμου το διέψευδε κατηγορηματικά.

Ασμένως, υποδέχθηκε ωστόσο την παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς προς τον Ζάεφ. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του, τον κάλεσε να συμμορφωθεί πλήρως προς το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας.

Κατόπιν τούτης, η κυβέρνηση της πΓΔΜ, προέβη σε αναδίπλωση:

"Είμαστε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι πράξεις και οι δηλώσεις μας συντείνουν με θετικό πνεύμα στην υποστήριξή της.

Σαν χώρα η οποία έχει τη φιλοδοξία να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν η κάθε μια για τους δικούς της πολίτες και οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν η μία στα εσωτερικά της άλλης.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι στο άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών δηλώνεται η δέσμευσή μας να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και για την προστασία δικαιωμάτων προσώπων τα οποία δεν είναι πολίτες μας (σ.σ. της πΓΔΜ).

Με αυτή την έννοια, γίνεται κατανοητό ότι οι πολιτικές οι οποίες αφορούν στο γλωσσικό στις δύο χώρες δεν αποτελούν μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών" ανέφερε σε επίσημη ενημέρωσή της η Κυβέρνηση της πΓΔΜ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ.

Μητσοτάκης: Σας καλώ να καταψηφίσετε

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ πάντως, με δήλωσή του, κάλεσε τα κόμματα να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό , γιατί όπως είπε, η ουσία όσων διακήρυξε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, αποτυπώνονται στην ίδια τη Συμφωνία και αντανακλούν το πόσο πρπβληματική είναι για τα ελληνικά συμφέροντα.

Μέσω του Κ. Μητσοτάκη, απάντησε το Μαξίμου στον κ. Ζάεφ - και ουχί μέσω άμεσης αντίδρασης.

Εγκαλώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ, σε γραπτό σχόλιο που διένειμε, για ψάρεμα στα νερά του "εθνικιστικού ακροατηρίου", διαμήνυσε στον Ζάεφ πως: Η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα χθες, μήνυμα στη γείτονα, είχε στείλει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος:

"Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα", είπε και πρόσθεσε:

"Αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ' ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ".

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]