Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αθήνα προς Σκόπια: Τηρήστε τη Συμφωνία αν θέλετε να εγκριθεί


«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αρκεί να ψηφιστεί μόνο από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ αλλά και από το ελληνικό». Αυτό το μήνυμα «έστειλε» η Αθήνα τόσο στα Σκόπια, προς αποφυγήν στραβοτιμονιάς που θα αποβεί μοιραία για τη Συμφωνία, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να παρέμβουν.

Από τη διορθωτική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου των Σκοπίων και από την παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς, φάνηκε ότι «μήνυμα ελήφθη».

Τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Ζόραν Ζάεφ «έχει μία ροπή» στην κατά το δοκούν ερμηνεία σημείων της Συμφωνίας. Εάν αυτή η «ροπή» οφείλεται, απλώς, στην προσπάθειά του να διατηρήσει την εύθραυστη πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές, μικρή σημασία έχει. Κι αυτό διότι «φραστικές υπερβολές» ή «λεκτικά λάθη» που ανοίγουν θέμα μακεδονικής μειονότητας στις γειτονικές χώρας, το λιγότερο που θα πετύχουν είναι να μη φτάσει καν η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

«Είμαστε alert»

Όπως έχει ήδη σημειωθεί, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια («είμαστε alert», λένε διπλωματικά στελέχη), προκειμένου να αποτραπούν «σφήνες» ή διαφορετικές ερμηνείες της Συμφωνίας.


Στην αρχή της διαδικασίας μάλιστα αρμόδια στελέχη του (ελληνικού) ΥΠΕΞ συνέταξαν «λίστα 20 επίφοβων σημείων» του υπό αναθεώρηση σκοπιανού Συντάγματος, με την προσοχή να πέφτει στα «μειονοτικά».

Η «λεκτική υπερβολή» του Ζόραν Ζάεφ (που οδηγεί στα περί «μακεδονικής μειονότητας») βγήκε στο φως από μερίδα του σκοπιανού Τύπου, με την Αθήνα να περιμένει, σε πρώτη φάση, επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση.

Τον χορό των ελληνικών αντιδράσεων άνοιξε τελικά χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, διαμηνύοντας στη γείτονα: «Δεν πρόκειται κατ' ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών».

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε θέμα στον ΥΠΕΞ της γείτονος Νικολά Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής, που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Απάντησε καταφατικά, μάλιστα, στην ερώτηση εάν έθεσε το θέμα στον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Κατόπιν αυτών, η «διευκρίνιση» έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο των Σκοπίων: «Λυπούμαστε εάν τα σχόλιά του κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο», είπε μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας ότι «οι ενέργειες και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία».

«Ο κ. Μητσοτάκης ψαρεύει στα θολά νερά»

Κι ενώ τα παραπάνω ήταν σε εξέλιξη, η ΝΔ άδραξε την ευκαιρία: όχι απλώς επανέφερε το αίτημα για καταψήφιση της Συμφωνίας από τη Βουλή, αλλά κάλεσε βουλευτές άλλων κομμάτων (Ποτάμι) και ανεξάρτητους που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν «υπέρ», να επανεξετάσουν τη θέση τους «υπό τα νέα δεδομένα». Σε μία τέτοια εξέλιξη, είναι προφανές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα περάσει από την ελληνική Βουλή.

Το Μαξίμου αντέδρασε άμεσα και έντονα. «Δεν φτάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη "μακεδονικής γλώσσας" το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Δεν φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα "αυτονομιστικών δυνάμεων" στην Ελλάδα. Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα "μειονότητας", ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα, στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου», ήταν η απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η κατάληξη της οποίας πάντως περιείχε και μήνυμα προς τα Σκόπια: «Μία συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας, για να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ»…

Μαρίνα Μάνη
Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]