Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μόσχα: Η στρατιωτικοποίηση της Κύπρου από τις ΗΠΑ θα έχει επικίνδυνες συνέπειες


Προειδοποίηση προς τη Λευκωσία απηύθυνε η Μόσχα δια στόματος Μαρία Ζαχάροβα, διαμηνύοντας πως η Ρωσία θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κύπριου υπουργών Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδη, ο οποίος φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις από τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι
"υπάρχουν πληροφορίες από διάφορες πηγές σχετικά με ενέργειες της Ουάσινγκτον προκειμένου να διασφαλίσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο για την αντιμετώπιση «της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία. Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο", 
τόνισε η κ. Ζαχάροβα.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS, η κ. Ζαχάροβα επισήμανε πως η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρο αυτών των σχεδιασμών, και θα πρέπει να λάβει μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση εφαρμογής τους.


Λευκωσία: Δεν είναι στόχος μας η στρατιωτικοποίηση της Κύπρου

Με γραπτή δήλωση απάντησε στην προειδοποίηση της Μόσχας για την αμερικανική παρουσία στην Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου διευκρινίζει ότι δεν είναι στόχο η στρατιωτικοποίηση της Κύπρου και πως η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις.

Αναλυτικά, η γραπτή δήλωση αναφέρει:
«Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα του Πρακτορείου TASS διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε ήταν στόχος μας ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της, παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό Συμφωνία ή Μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ενδεικτικά και όπως ανέφερε πρόσφατα με δημόσιες δηλώσεις του στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, το 2017 δόθηκαν από τη Δημοκρατία διευκολύνσεις σε αεροδρόμια της χώρας σε 672 περιπτώσεις και διευκολύνσεις ελλιμενισμού σε άλλες 225 στα λιμάνια μας.
Στη διάρκεια του φετινού χρόνου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου είχαν παραχωρηθεί διευκολύνσεις σε 212 περιπτώσεις στα αεροδρόμια και σε 207 περιπτώσεις στα λιμάνια της Κύπρου».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]