Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποτυχημένο κράτος


Όποιος τυχόν έχει απορίες γιατί οι Τούρκοι μας προκαλούν ανοικτά και γιατί δεν μας παίρνουν σοβαρά ούτε οι Σκοπιανοί, η απάντηση είναι απλή: Γιατί η χώρα έχει γίνει καφενείο.

Είναι δυνατόν να εξελίσσεται σε θρίλερ η σύλληψη του κυκλώματος εμπορίας χρυσού; Μια ποινικού χαρακτήρα υπόθεση να προκαλεί διαβουλεύσεις Κυβέρνησης και Δικαιοσύνης; Να έχει δηλαδή ανακατευτεί το Μαξίμου, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ηγεσία της δικαιοσύνης για να αποφασίσουν όλοι μαζί, αν πρέπει οι κατηγορούμενοι να προφυλακιστούν ή να αποφυλακιστούν;

Η εξέλιξη της υπόθεσης και οι ελπίδες της Κυβέρνησης μήπως και τελικά τους προφυλακίσουν για κλεπταποδοχή, ώστε να σωθούν τα προσχήματα, εκτός από γελοίο είναι και εξαιρετικά θλιβερό γεγονός, γιατί προσεγγίζει επικίνδυνα την έννοια του αποτυχημένου κράτους (failed state). Μια έννοια που χρησιμοποιείται για να αποδώσει μια χώρα που δεν μπορεί πλέον να ασκήσει βασικές λειτουργίες όπως η ασφάλεια, διακυβέρνηση, η παιδεία κά

Οι διάφοροι μηχανισμοί του Δημοσίου που συνθέτουν το Κράτος, έχουν αποσυντεθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Η χώρα έχει εξασθενήσει, το βιοτικό επίπεδο μειώνεται και το μόνο που διατηρήσαμε και προστατεύσαμε μέσα στην κρίση ήταν η πληθωρική και αναποτελεσματική οργάνωση του Δημοσίου.


Στα χρόνια της κρίσης, οι διάφορες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και οι πιέσεις-υποδείξεις των δανειστών παρήγαγαν σε εντυπωσιακή αφθονία φορολογικά νομοσχέδια, ερμηνευτικές εγκυκλίους, συμφωνίες και προσαρμογές της νομοθεσίας με την ΕΕ, αλλά και τροπολογίες για αποκλίσεις από τους κανόνες κάθε είδους. Ενας ωκεανός διατάξεων, παραγράφων, εξαιρέσεων και εδαφίων που ούτε οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν καθώς διογκώνεται και μεταβάλλεται καθημερινά.

Είναι τόσο μεγάλο το χάος που παράγει το μίγμα κυβερνητικής πολιτικής και γραφειοκρατίας του Δημοσίου, που ενίοτε παγιδεύεται σε αυτό ακόμη και το ίδιο το σύστημα που το παράγει. Το έχουμε δει να συμβαίνει συχνά τελευταία, όπως πχ με τους φορολογικούς ελέγχους, τις συντάξεις κά Μερικές φορές όμως εκδηλώνεται ταχύτατα και αφορά πιο απλά πράγματα προκαλώντας εκνευρισμό και αμηχανία στην Κυβέρνηση όταν οι αντιφάσεις ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Ιδιαίτερα αν ο Πρωθυπουργός έχει ποντάρει σε μια ποινική υπόθεση για πολιτικά οφέλη.

Αλέξανδρος Κασιμάτης
Πρώτο ΘέμαΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]