Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λαβρόφ: Με εκβιασμό και χρηματισμό βουλευτών πέρασαν οι Πρέσπες στην "Μακεδονία"


Για κατακόρυφη συνεχής παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις εσωτερικές υποθέσεις της "Μακεδονίας", όπως αποκαλεί την πΓΔΜ, κάνει λόγο, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

"Προφανής είναι η κατακόρυφη συνεχής παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας. Σε καθημερινή βάση οι πολίτες της καλούνταν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους. Το δημοψήφισμα, όπως είναι γνωστό, απέτυχε. Σ’ αυτή την κατάσταση στη Βουλή στις 19 Οκτωβρίου, με εκβιασμό και χρηματισμό βουλευτών, επιβλήθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές, με άμεση εμπλοκή ξένων διπλωματών, συμπεριλαμβανομένου και του εκεί πρέσβη των ΗΠΑ. Τώρα γίνονται πυρετώδεις απόπειρες να πάρει η διαδικασία την τελική της μορφή στις αρχές του 2019.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια τέτοια σπουδή εξυπηρετεί τον μοναδικό σκοπό της Ουάσινγκτον για τη βεβιασμένη ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι σπέκουλες ότι η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι δήθεν αναγκαία για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας δεν αντέχουν καμία κριτική. Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για το θέμα μπορούν να διαρκέσουν, όπως λέει η εμπειρία, μερικές δεκαετίες", αναφέρει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια.


"Ο διάλογος Ελλάδας - Ρωσίας επιστρέφει στην ομαλή του πορεία"

Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν ήταν εύκολο για τις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Η πολιτικο-διπλωματική κρίση, την οποία προκάλεσε η απόφαση των ελληνικών αρχών για την απέλαση των εν ενεργεία και πρώην στελεχών των ρωσικών αποστολών στην Ελλάδα, οδήγησε σε μια προσωρινή παύση του διακρατικού διαλόγου. Από τη δική μας πλευρά δεν προβήκαμε σε περιοριστικές για τη συνεργασία μας πράξεις, αλλά μόνο αντιδράσαμε στις κατηγορίες εναντίον μας.

Αυτή η ψύχρανση στις σχέσεις δεν μπορούσε να ικανοποιήσει καμία από τις δύο πλευρές, επειδή πήγαινε κόντρα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο κρατών. Επομένως θεωρούμε επίκαιρη και πολύ σημαντική την επιτευχθείσα συμφωνία για τη διοργάνωση της επίσκεψης εργασίας του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους. Η αφετηρία, από την οποία ξεκινάμε, είναι ότι οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεβ θα δώσουν την ευκαιρία να επιστρέψει ο διμερής διάλογος στην ομαλή του πορεία.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αντικειμενικά προσκόμματα, τα οποία θα εμπόδιζαν τη σταθερή ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, δεν υπάρχουν. Μπορούμε να αυξήσουμε τις κοινές προσπάθειες για την εμβάθυνση των σχέσεων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του εμπορίου, της οικονομίας και των επενδύσεων. Μέσα στις προτεραιότητες πρέπει να είναι η υλοποίηση των μεγάλων κοινών έργων, κάτι που θα επιτρέψει να φτάσουμε σε νέα επίπεδα συνεργασίας. Οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις της μπορούν να συζητηθούν κατά την 11η συνεδρίαση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.

Οπως και πριν, θεωρούμε την Ελλάδα έναν σημαντικό εταίρο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια", αναφέρει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ασκεί επίσης κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου, αποσχισθείσας αυτόνομης επαρχίας της Σερβίας, να δημιουργήσει στρατό, κατά παράβαση, όπως αναφέρει ο κ. Λαβρόφ, και του ίδιου του κοσοβαρικού καταστατικού χάρτη, ενώ πλέκει το εγκώμιο του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς και του Σερβοβόσνιου ηγέτη και μέλους της τριμελούς Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, γνωστών για τα φιλορωσικά αισθήματά τους.

Για το Κυπριακό, τέλος, ο Σ. Λαβρόφ αναφέρει ότι οι Ρώσοι παραμένουν προσηλωμένοι "στην καθολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η τελική επίλυση διάφορων πτυχών του πρέπει να βρεθεί από τις ίδιες τις κυπριακές κοινότητες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, βάσει των γνωστών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καταδικάζουμε ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε απόπειρες της έξωθεν επιβολής προπαρασκευασμένων συνταγών και τεχνητών χρονικών ορίων. Εν ισχύι παραμένει η πρότασή μας για τη συμμετοχή όλων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην εκπόνηση της τελικής διευθέτησης των εξωτερικών πτυχών του ζητήματος".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]