Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σενάρια εκλογών ακόμα και εντός Μαρτίου πυροδοτούν οι δηλώσεις Ζάεφ


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Φούντωσαν τα σενάρια τις τελευταίες ώρες που θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην προκήρυξη εθνικών εκλογών ακόμα και μέσα στον Μάρτιο, με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών. Ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν να μιλήσουν και για δύο συγκεκριμένες Κυριακές του Μαρτίου, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ημέρες άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την αναζωπύρωση των εκλογικών σεναρίων έπαιξαν οι “εμπρηστικές” δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, οι οποίες προκάλεσαν “παγωμάρα” σε ορισμένες βουλευτές που φαίνεται να μην έχουν ακόμα αποφασίσει το τί τελικώς θα κάνουν, την ημέρα ψηφοφορίας στη Βουλή. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί από τώρα να προβλέψει το τί τελικώς θα αποφασίσει ο κ. Τσίπρας, όμως η αναθέρμανση των εκλογικών συζητήσεων από μόνη της αποδεικνύει την μεγάλη ρευστότητα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, στοιχείο που αναμένεται να ενταθεί με τον ερχομό της νέας χρονιάς. Η ρητορική του σκοπιανού πρωθυπουργού αποτυπώνει το τεντωμένο σχοινί πάνω στο οποίο κινούνται κυρίως δύο κοινοβουλευτικές ομάδες του ελληνικού κοινοβουλίου:

Από την μία βρίσκονται οι Ανεξάρτητες Ελληνες, με τον Πάνο Καμμένο να προκαλεί αίσθηση με την απουσία δημόσιου σχολιασμού από μέρους του, των όσων υποστήριξε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα εντύπωση κάνει η αλλαγή ρητορικής του προέδρου των ΑΝΕΛ, ο οποίος έμπειρος πολιτικός γαρ, αποφεύγει εδώ και κάποιους μήνες να αναφέρει καν τη λέξη “εκλογές”, ως διέξοδο στην πιθανότητα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή.


Ήταν 11 Σεπτεμβρίου 2018, όταν ο Πάνος Καμμένος έλεγε στην συνέντευξη τύπου που παραχωρούσε στο πλαίσιο της : “....Θα κάνουμε τα πάντα για να μην οδηγηθούμε σε σύγκρουση και να φτάσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά αν “ο κόμπος φτάσει στο χτένι” και έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή ούτε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας” και συμπλήρωνε ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα καταθέσει τρεις προτάσεις στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: Η μία για δημοψήφισμα, η δεύτερη να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή μετά το πέρας της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και η τρίτη για προσφυγή στις εκλογές.

Εναν μήνα μετά ο κ.Καμμένος επανερχόταν στο θέμα χωρίς όμως αυτή τη φορά να αναφερθεί στην πιθανότητα εκλογών εξαιτίας της συμφωνίας.

Στις 21 Οκτωβρίου ο υπουργός Αμυνας τόνιζε :“...Μην περιμένετε να πέσει η κυβέρνηση. Εμείς, αυτά που συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στην κυβέρνηση, ισχύουν», σημειώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Οκτώβριο στο τέλος της τετραετίας, είτε τον Μάιο.

Η προσεκτική μετατόπιση της ρητορικής του κ.Καμμένου , όπως εκτιμάται, συμβαίνει είτε επειδή δε θέλει η χώρα να πάει σε εκλογές πριν από την εξάντληση της κυβερνητικής τετραετίας εξαιτίας των κακών δημοσκοπικών επιδόσεων των ΑΝΕΛ, είτε επειδή γνωρίζει ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα δεν έχει πλέον ενιαία στάση για την συμφωνία και απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Απόδειξη του ρήγματος εντός των ΑΝΕΛ τα όσα είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος: “Πιστεύω ότι η συνθήκη των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί και η κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.Σωστή θέση του Πάνου Καμμένου -έχω τη γνώμη- ότι θα ήταν να καταψηφίσει τη συμφωνία -αφού έχει τη θέση του- να αποσύρει τους υπουργούς του, αλλά να συνεχίζει να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση” τόνισε ο κ. Παπαχριστόπουλος στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Το δεύτερο μέτωπο, στο οποίο αναμένονται εξελίξεις είναι αυτό της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού.

Με τον Σταύρο Θεοδωράκη να έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Αμυράς δήλωσε ότι θα ήθελε το Ποτάμι να ξανασκεφθεί τη θέση του για το Σκοπιανό μετά την τοποθέτηση του κ.Ζάεφ: «Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» δήλωσε στον News24/7 ο Γιώργος Αμυράς.

Ενδεικτική των σκέψεων που αναπτύσσονται εντός του Ποταμιού ήταν και η τοποθέτηση του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος παρότι δηλώνει υπέρ της συμφωνίας δεν κρύβει τον προβληματισμό του, μετά τις δηλώσεις Ζάεφ.

“Εγώ δεν αλλάζω την τοποθέτησή μου ότι είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία, πλην όμως δεν μπορώ να το αγνοήσω αυτό το ζήτημα. Δεν αγνοείται αυτό το ζήτημα” τόνισε στο news247 ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως όλα δείχνουν η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δε θα είναι “περίπατος” για τον Αλέξη Τσίπρα, μια και όλα θα κριθούν στο νήμα...

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]