Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλείνουν με πρόσθετο πρωτόκολλο τη στυμφωνί των Πρεσπών;


Πόσο εφικτή είναι άραγε η προσθήκη “ερμηνευτικού” πρωτοκόλλου στις “Πρέσπες”;

Τα λάθη και τις παραλήψεις του προσύμφωνου των Πρεσπών φαίνεται να επιδιώκει να θεραπεύσει η ελληνική κυβέρνηση μετά από τις επισημάνσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ, ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσιπρας αποδέχτηκε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και προτίθεται να ζητήσει από τον ΟΗΕ την υπογραφή από την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα επιπρόσθετου ερμηνευτικού πρωτοκόλλου του προσύμφωνου των Πρεσπών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα αναγνωρίζεται «μακεδονικό έθνος», και πως η γλώσσα της γειτονικής χώρας θα διευκρινίζεται ότι είναι σλαβική και όχι «μακεδονική» όπως ισχύει σήμερα.


Το νέο αυτό πρωτόκολλο που θα ενταχτεί στη Συνθήκη ως παράρτημα θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της και δεν θα αμφισβητείται. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, είναι κατανοητό σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, ότι εάν η ελληνική πρόταση για το ερμηνευτικό πρωτόκολλο δεν υπογραφεί από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον παρεξήγηση περι «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας», η Συμφωνία δεν θα φτάσει για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Φυσικά, αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι ποια θα είναι η νέα διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, για την τροποποίηση της αρχικής Συμφωνίας. Μέχρι σήμερα οι βουλευτές της γειτονικής χώρας γνωρίζουν ότι στη Συμφωνία που υπερψηφίζουν περιλαμβάνονται οι όροι «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονικό γλώσσα». Γι’ αυτό άλλωστε τα ψήφισαν…


Defence-Point

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]